Επικαιρότητα:

Ποιες τροφές θέλουν πάντοτε πλύσιμο πριν το μαγείρεμα και ποιες ποτέ

21 Νοε 2021 - 08:36 | Χρήσιμες συμβουλές
Ποιες τροφές θέλουν πάντοτε πλύσιμο πριν το μαγείρεμα και ποιες ποτέ

Το πλύσιμο είναι ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης. Από τα χέρια μέχρι τους πάγκους της κουζίνας, είναι σημαντικό να πλένεστε σωστά για να σταματήσετε την εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων και ιών.

Ωστόσο, όσον αφορά τις τροφές, οι κανόνες πλυσίματος δεν είναι τόσο ξεκάθαροι.

Υπάρχουν σύμφωνα με το iatropedia.gr, κάποια τρόφιμα που πρέπει να πλένονται πάντα, και άλλα που πρέπει να τα κρατάτε μακριά από τον νεροχύτη. 

 Ποιες τροφές να πλένετε πάντα

Φρούτα και λαχανικά με βρώσιμες φλούδες
Πλύντε όλα τα φρέσκα προϊόντα, ανεξάρτητα από το αν είναι βιολογικά ή συμβατικής καλλιέργειας, με δροσερό νερό βρύσης αμέσως πριν τα φάτε ή τα χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή. Παραλείψτε το σαπούνι γιατί οι πορώδεις επιφάνειες στα φρέσκα προϊόντα μπορούν να απορροφήσουν τα συστατικά του σαπουνιού. Στεγνώστε με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να μειώσετε περαιτέρω τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια των φρέσκων προϊόντων.

Φρούτα και λαχανικά με μη βρώσιμες φλούδες
Μπανάνες, αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, κολοκύθες κ.α. Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Το μαντέψατε: μη βρώσιμες φλούδες. Πλύντε όλα τα φρέσκα προϊόντα, ακόμα κι αν η φλούδα δεν καταναλωθεί, γιατί η βρωμιά και τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από την φλούδα στο εσωτερικό του φρούτου καθώς κόβεται σε φέτες ή ξεφλουδίζεται.

Καπάκια κονσερβών και βάζων
Πλύντε τα καπάκια πριν τα ανοίξετε, ώστε τα επιβλαβή σωματίδια να μην πέσουν στα τρόφιμα. Φροντίστε να πλύνετε όλες τις κονσέρβες πριν τις ανοίξετε.

Ποιες τροφές να μην πλένετε ποτέ
Ωμό κοτόπουλο (και άλλα ωμά κρέατα)
Παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί, το πλύσιμο δεν “καθαρίζει” το ωμό κοτόπουλο. Μάλιστα, το ξέπλυμα του ωμού κοτόπουλου μπορεί να εξαπλώσει περισσότερα επιβλαβή βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή το καμπυλοβακτηρίδιο στην κουζίνα, τα οποία μπορεί ενδεχομένως να σας αρρωστήσουν. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσετε αυτά τα παθογόνα είναι να μαγειρέψετε καλά το κοτόπουλο και άλλα κρέατα στην κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία τους.

Ψάρια
Αποφύγετε να πλένετε ωμά ψάρια γιατί δεν καθαρίζουν με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, αυξάνεται η πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες.

 Αυγά
Αποφύγετε το πλύσιμο των αυγών μετά την αγορά γιατί μπορεί να αφαιρέσει την επικάλυψη που προστατεύει τα αυγά από βακτήρια, η οποία εφαρμόζεται κατά την επεξεργασία τους.

Έτοιμες προ-πλυμένες σαλάτες
Εάν η συσκευασία λέει ότι το περιεχόμενο έχει προπλυθεί, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε απευθείας στο πιάτο σας. Πολλές τέτοιες σαλάτες περνούν από ένα σύστημα τριπλού πλυσίματος για την αφαίρεση των φυσικών υπολειμμάτων, προτού συσκευαστούν.