Επικαιρότητα:

Παλιές συνταγές και γιατροσόφια από τη φύση: Αλόη, σκόρδο και άλλα

27 Νοε 2021 - 21:39 | Χρήσιμες συμβουλές
Παλιές συνταγές και γιατροσόφια από τη φύση: Αλόη, σκόρδο και άλλα

Πέρασαν από γενιά σε γενιά, έμειναν στην… ιστορία σαν γιατροσόφια και σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση αλλά και την έρευνα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε πολλές κοινές ενοχλήσεις. Πρακτικές και εμπειρικές λύσεις με προϊόντα που βρίσκονται στο ντουλάπι της κουζίνας μας έρχονται να προσφέρουν βοήθεια σε διάφορες ήπιες καταστάσεις, μέχρι να πάμε  στο γιατρό. Ας τις γνωρίσουμε!

Cranberry! Ο,τι καλύτερο για τις ουρολοιμώξεις! Έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηριδίων E.Coli, στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, και έτσι τα καθιστά ακίνδυνα, τουλάχιστον στο ουροποιητικό σύστημα.  Μπορείτε να τα απολαύσετε σε χυμό ή σαν φρούτο αλλά και σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.
                                         
Τσάι! Οι τανίνες και η καφεΐνη που περιέχονται στο τσάι συμβάλλουν στη μείωση του πρηξίματος και της φλεγμονής της ακμής. Αν πάλι ξυπνήσετε με πρησμένα μάτια, φτιάξτε τσάι με δυο σακουλάκια, αφήστε τα να κρυώσουν, εφαρμόστε πάνω στα μάτια σας για λίγη ώρα και το πρήξιμο… πάει!

Σκόρδο! Είναι ίσως το μοναδικό τρόφιμο που περιέχει τόσο πολλές διαφορετικές θειούχες ενώσεις (όπως η αλισίνη κ.ά.) που του προσδίδουν αντιμικροβιακά οφέλη, ενώ παράλληλα ενεργούν ενάντια σε παθογόνα μικροβιακά στελέχη, ιούς και μύκητες. Η κατανάλωση ωμού σκόρδου –1 έως 2 σκελίδες ημερησίως– ή ως συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε εναντίον διάφορων παθογόνων οργανισμών! 

Κοτσάνια κερασιών! Το αφέψημα που μπορείτε να φτιάξετε από αποξηραμένα κοτσάνια κερασιών μπορεί βοηθήσει στις περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, (είναι διουρητικό), ενώ ωφελεί και το ουροποιητικό  (βοηθά στην ανακούφιση από κυστίτιδες). Απλώς χτυπήστε στο μπλέντερ μια χούφτα ξερά κοτσάνια, αδειάστε σε κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό και αφήνετε να βράσουν για μισή ώρα. Σουρώνετε και πίνετε ένα φλιτζάνι ανάμεσα στα γεύματα για μια εβδομάδα!

Λιναρόσπορος! Θεωρείται ό,τι καλύτερο για τα αναπνευστικά προβλήματα.  Η λιναμαρίνη, συστατικό του λιναρόσπορου, ηρεμεί το αναπνευστικό σύστημα. Μια καλή ιδέα είναι να ρίξετε μέσα σε βραστό νερό 2 κουταλάκια λιναρόσπορο. Αφήνετε για ένα τέταρτο και στη συνέχεια και σουρώνετε και πίνετε μια ή και δύο φορές την ημέρα.

Λεβάντα! Το ανοιχτό μωβ χρώμα της φαίνεται ότι κατευνάζει το άγχος, ενώ το άρωμά της καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους. Αν μάλιστα απλώσετε  μια κρέμα ή λοσιόν με λεβάντα στα χέρια σας πριν τον ύπνο, ή βάλετε ένα σακουλάκι με αποξηραμένη λεβάντα κάτω από το μαξιλάρι, θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε!

Αλόη (Aloe vera)! Αποτελεί ένα εξαιρετικό γιατρικό πρώτων βοηθειών για το σπίτι για τα εγκαύματα και εκδορές. Όταν ένα φύλλο αλόης κοπεί, απελευθερώνει μαλακτική γέλη η οποία διακρίνεται για τις στυπτικές και καταπραϋντικές της ιδιότητες. Αναζητήστε την επίσης σε αλοιφή ή κρέμα ζελέ – που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο.

Κουρκουμάς! Θεωρείτε πολύτιμος σύμμαχος για την αρθρίτιδα αλλά και γενικότερα για τις παθήσεις των χόνδρων κι αυτό χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του! Μπορείτε να προσθέσετε κουρκουμά στο φαγητό σας ή και να τον λάβετε και σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, εγχύματος ή με τη μορφή τζελ για εξωτερική επάλειψη.

Προσοχή! Αυτά τα κοινά υλικά που υπάρχουν στο ντουλάπι κάθε σπιτιού μπορούν πραγματικά να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση όταν πρόκειται για κοινές, καθημερινές ενοχλήσεις. Σίγουρα όμως δεν μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες και να θυμάστε ότι για κανένα λόγο δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τη γνώμη ή τη θεραπεία ενός γιατρού, τον οποίο και πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε! Ενημερώνετε πάντα το γιατρό ή/και το φαρμακοποιό σας για τα βότανα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ιδιαίτερα αν είστε έγκυος,  θηλάζετε, πάσχω από χρόνια νόσο ή ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή.

* Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.