Άσκηση απώλεια βάρους: Πώς επιδρά η άσκηση στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος;

28 Νοε 2021 - 15:13 | Χρήσιμες συμβουλές
Άσκηση απώλεια βάρους: Πώς επιδρά η άσκηση στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος;

 Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise αντιμετώπισε το παλιό ερώτημα:

Η άσκηση μας κάνει να τρώμε περισσότερο μετά ή μειώνει την όρεξή μας για το επόμενο γεύμα;

Η έρευνα μελέτησε σωματικά ανενεργούς άνδρες και γυναίκες, διαπιστώνοντας κάτι λογικό. Μεταξύ εκείνων που γυμνάζονταν, όταν τους δόθηκε ένα νόστιμο μεσημεριανό σε μπουφέ μετά, δεν έτρωγαν υπερβολικά, αλλά δεν παρέλειψαν ούτε το επιδόρπιο ούτε έπαιρναν μικρότερες μερίδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της δίαιτας πιθανότατα δεν θα μας βοηθήσει να φάμε λιγότερο ή να χάσουμε βάρος. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι όσοι αρχίζουν να ασκούνται δεν μειώνουν τόσο βάρος όσο υποδηλώνουν οι θερμίδες που καίγονται επειδή το σώμα μας είναι καλωδιωμένο μέσα από χρόνια εξέλιξης να συγκρατεί τα αποθέματα λίπους.

Τι συμβαίνει με την άσκηση;
Όταν καίμε θερμίδες ενώ ασκούμαστε, το σώμα μας αντισταθμίζει για να μειώσει τις ημερήσιες ενεργειακές μας ανάγκες στη συνέχεια, περιορίζοντας την πιθανότητα να χάσουμε βάρος μέσω της προπόνησης. Προηγούμενες μελέτες βασίστηκαν σε υγιείς νεαρούς άνδρες και γυναίκες, όχι σε ηλικιωμένους που έκαναν καθιστική ζωή, σημειώνοντας ανάμεικτα αποτελέσματα όπου ορισμένοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ιδιαίτερα έντονη άσκηση που παρατεταμένη μείωσε την όρεξη των ανθρώπων για ώρες την επόμενη ημέρα, ενώ άλλες μελέτες βρήκαν ότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο στο επόμενο γεύμα τους. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, μελετώντας 24 άνδρες και γυναίκες του Κολοράντο, από 18 έως 55 ετών, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι και όχι πολύ δραστήριοι στην αρχή.

Οι συμμετέχοντες επισκέπτονταν το εργαστήριο κάθε πρωί για πρωινό, και στη συνέχεια σε διαφορετικές ημέρες κάθονταν, περπατούσαν με γρήγορο ρυθμό σε διαδρόμους ή σήκωναν βάρη για 45 λεπτά. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ρώτησαν πόσο πεινούσαν υποκειμενικά και παρατήρησαν επίσης καθώς έτρωγαν ένα νόστιμο μεσημεριανό μπουφέ, γεμάτο με σαλάτες, αναψυκτικά, λαζάνια και κέικ με φράουλες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι  συμμετέχοντες όχι μόνο δεν ένιωθαν περισσότερο ή λιγότερο πεινασμένοι μετά την προπόνησή τους σε σύγκριση με εκείνους που απλώς κάθονταν. Έτρωγαν περίπου την ίδια ποσότητα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ανεξάρτητα από το αν έκαναν γυμναστική ή όχι. Η μελέτη δείχνει ότι τουλάχιστον το γρήγορο περπάτημα ή η ελαφριά άρση βαρών μπορεί να μην επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες.