Επικαιρότητα:

Πετσέτες χεριών – Κάθε πότε πρέπει να τις αλλάζετε

02 Δεκ. 2021 - 07:34 | Χρήσιμες συμβουλές
Πετσέτες χεριών – Κάθε πότε πρέπει να τις αλλάζετε

Όλα τα χέρια του σπιτιού σκουπίζονται στις πετσέτες χεριών, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για τα λευκά είδη στο σπίτι που πρέπει να ανανεώνετε και να πλένετε συχνότερα. Τα βρώμικα χέρια από το παιχνίδι των παιδιών, τα δικά σας χέρια από το μαγείρεμα, ακόμη και τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας σκουπίζονται σε αυτές. Και ενώ τα χέρια είναι καθαρά, η υγρασία που κρατούν, λόγω της συχνής τους χρήσης, είναι ο λόγος που πρέπει να τις ανανεώνετε συχνά.

Όσον αφορά στον καθαρισμό των πετσετών χεριών, λοιπόν, σύμφωνα με το housedigest.com, ο μικροβιολόγος Τσαρλς Γκέρμπα πρότεινε σε μια συνομιλία με το Time να τις αλλάζετε κάθε δύο μέρες. Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πετσέτες σας και όσο πιο πολύ βρέχονται χωρίς να στεγνώσουν καλά, τόσο πιο συχνά θα χρειάζονται αντικατάσταση για να μείνουν απαλλαγμένες από βακτήρια και βρωμιά.

Πότε και πώς να πλένετε τις πετσέτες χεριών σας
Στη μελέτη του ο μικροβιολόγος Τσαρλς Γκέρμπα, διαπίστωσε ότι οι περισσότερες από τις πετσέτες μας έχουν κάποια ποσότητα βακτηρίων πάνω τους, παρόλο που σκουπίζουμε καθαρά χέρια σε αυτές. Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην πλένουν τα χέρια τους αρκετά καλά για να αποτρέψουν την εξάπλωση βακτηρίων. Το άλλο θέμα είναι ότι οι πετσέτες χεριών σας δεν στεγνώνουν μεταξύ των χρήσεων, γι’ αυτό φροντίστε να τις κρεμάτε με τέτοιο τρόπο ώστε να στεγνώνουν σωστά ανάμεσα στις χρήσεις.

Ο Γκέρμπα, λοιπόν, σύμφωνα με το housedigest.com, προτείνει να αλλάζετε τις πετσέτες χεριών της κουζίνας και του μπάνιου σας κάθε δύο ημέρες. Ωστόσο, μπορείτε να το κάνετε και πιο συχνά αν σας φαίνονται πολύ βρεγμένες. Προσοχή όμως! Οι βρεγμένες πετσέτες χεριών στο καλάθι των ρούχων σας θα μεταδώσουν μικρόβια στα υπόλοιπα ρούχα, οπότε μια σοφή κίνηση είναι να τις αφήσετε πρώτα να στεγνώσουν, εκτός αν τις πλύνετε αμέσως και μάλιστα με ζεστό νερό. Επιπλέον, εάν οι πετσέτες χεριών σας είναι λευκές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο λευκαντικό για να σκοτώσετε τα μικρόβια πιο αποτελεσματικά.

Η Better Homes & Gardens, αναφέρει το housedigest.com, συστήνει να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξύδι στην πλύση αν θέλετε οι πετσέτες των χεριών σας να είναι πιο αφράτες. Το ξύδι δεν θα επηρεάσει την απορροφητικότητα όπως επηρεάζουν τα μαλακτικά υφασμάτων. Τέλος, μην ξεχνάτε να τις αφήνετε να στεγνώνουν καλά -είτε στο στεγνωτήριο είτε απλωμένες- καθώς τα περισσότερα από τα βακτήρια που βρίσκονται σε αυτές οφείλονται στην υγρασία.