Χριστούγεννα: Συμβουλές για να μην μετατραπεί το γιορτινό τραπέζι σε κορονοπάρτι

13 Δεκ. 2021 - 16:27 | Χρήσιμες συμβουλές
Χριστούγεννα: Συμβουλές για να μην μετατραπεί το γιορτινό τραπέζι σε κορονοπάρτι

Οι περισσότεροι περιμένουμε με λίγη περισσότερη ανυπομονησία τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων καθώς οι περυσινές έγιναν στη σκιά περιορισμών ενός πολύ σκληρού loxkdown.

 Μπορεί φέτος οι συνθήκες να είναι αρκετά διαφορετικές αλλά τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα εξακολουθούν να καθιστούν απαραίτητα τα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά και ορισμένες άλλες καθοριστικές κινήσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε, για όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς εορταστικές συνευρέσεις

Μόλις λίγες ημέρες μας χωρίζουν από την έλευση του Χριστουγέννων και οι περισσότεροι από εμάς τα περιμένουμε πώς και πώς με στόχο να σμίξουμε για ακόμα μια φορά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Στον πυρετό των προετοιμασιών όμως, δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον κορωνοϊό να μας πιάσει απροετοίμαστους. 

Τι όμως επιβάλει το… savoire vivre του κορωνοϊού; Θα πρέπει να ζητήσουμε από τους καλεσμένους μας να υποβληθούν σε rapid test πριν περάσουν το κατώφλι του σπιτιού μας; Πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε στους ανεμβολίαστους φίλους και συγγενείς; Η Thea van de Mortel, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Αναπληρώτρια Διευθύντρια στη Σχολή Νοσηλευτικής και Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Griffith με άρθρο της στο The Conversation δίνει 7 συμβουλές με στόχο να αποφύγουμε την υπερμετάδοση του ιού στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια.

 Τηρήστε κατά γράμμα τα μέτρα της προσωπικής υγιεινής

Πριν το φαγητό βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας για να αποτρέψετε τη μεταφορά του ιού από τα χέρια σας στο φαγητό σας. Εάν είστε οι οικοδεσπότες, μπορείτε να αφήσετε στο χώρο αντισηπτικά για τους καλεσμένους σας.

Όσον αφορά το φτέρνισμα και το βήχα, θα ήταν καλό να υπενθυμίσετε στους καλεσμένους σας να θυμηθούν να χρησιμοποιήσουν ένα χαρτομάντηλο ή το εσωτερικό του αγκώνα τους.

 Εάν έχετε συμπτώματα, μείνετε σπίτι

 Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, οπότε ξεκαθαρίστε από πριν ότι δε θα δεχτείτε κάποιον στο σπίτι σας ακόμα κι αν έχει παρουσιάσει το παραμικρό σύμπτωμα.

Κάντε το τραπέζι σε εξωτερικό χώρο

 Εάν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να επιλέξετε έναν εξωτερικό χώρο του σπιτιού, για να περιορίσετε τις πιθανότητες της μετάδοσης εώς και 19 φορές περισσότερο σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία.

Φροντίστε τον καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων

Εάν πάλι επιλέξετε το εσωτερικό του σπιτιού, φροντίστε να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα, έτσι ώστε να ανανεώνεται συνεχώς ο αέρας.

Προσέξτε λίγο παραπάνω τους καλεσμένους σας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Για να διατηρήσετε ασφαλείς τους πιο ευάλωτους καλεσμένους σας, όπως τους ηλικιωμένους, μπορείτε να φροντίσετε να κάθονται σε μεγαλύτερη απόσταση από τους υπόλοιπους καλεσμένους. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους υποδεχτείτε κάποια διαφορετική ώρα της ημέρας.

Εμβολιασμός πάνω απ’ όλα

Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την COVID-19 επειδή το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να παράξει εξουδετερωτικά αντισώματα και να εισέλθει στον οργανισμό μας. Ακόμα όμως κι αν μολυνθείτε, δεδομένα από τη Νότια Ουαλία αποδεικνύουν ότι είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου, ενώ αντίστοιχα το ιικό φορτίο είναι σαφώς χαμηλότερο στους εμβολιασμένους.

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, ζητήστε από τους καλεσμένους σας να υποβληθούν σε ένα self test.