Επικαιρότητα:

Πώς να μην παχύνετε στις γιορτές – Πέντε συμβουλές για σταθερό βάρος

13 Δεκ. 2021 - 18:42 | Χρήσιμες συμβουλές
Πώς να μην παχύνετε στις γιορτές – Πέντε συμβουλές για σταθερό βάρος

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν κάνει και φέτος την εμφάνισή τους και (ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο εορταστικά γλυκίσματα προτιμάτε) χρειάζεται μια μικρή προσοχή, ώστε να μη σας βρει το νέο έτος με παραπάνω κιλά. Αν σκεφτείτε μάλιστα ότι οι επισκέψεις στο γυμναστήριο αραιώνουν ενώ παράλληλα οι έξοδοι για φαγητό και ποτό πυκνώνουν, η αύξηση του βάρους σας μπορεί να σας φαίνεται αναπόφευκτη. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μείνετε σταθεροί στα κιλά σας αυτές τις γιορτές, χωρίς να απαρνηθείτε τις αγαπημένες σας λιχουδιές.

5 συμβουλές για σταθερό βάρος στις γιορτές
#1 Γλυκά με μέτρο
Σκεφτείτε ότι ένας κουραμπιές μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 240 θερμίδες, ενώ ένα μελομακάρονο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 220 θερμίδες. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, προκειμένου να κρατήσετε το βάρος σας σταθερό θα πρέπει να μην τα τρώτε κάθε ημέρα ή έστω να περιορίζεστε σε ένα κομμάτι. Για να αποφύγετε τον «πειρασμό», φροντίστε να μην τα έχετε στο σπίτι σας, αλλά να τα απολαμβάνετε περιστασιακά.

#2 Σαλάτα σε κάθε γεύμα
Πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Καταναλώνοντας φυτικές ίνες, χορταίνετε πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα, με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο. Επιπλέον, τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Επομένως, φροντίστε σε κάθε γεύμα να γεμίζετε το μισό σας πιάτο με σαλάτα, αποφεύγοντας τα παχυντικά dressings.

#3 «Έξυπνος» προγραμματισμός γευμάτων
Πριν από ένα μεγάλο τραπέζι, ίσως αποφεύγετε να φάτε προκειμένου να «γλιτώσετε» θερμίδες. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια τελείως λάθος στρατηγική, αφού έτσι θα καταλήξετε να τρώτε περισσότερο στη συνέχεια και κατ’ επέκταση να προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες. Μην παραλείπετε λοιπόν το πρωινό γεύμα και καταναλώστε μπόλικα φρούτα και σαλάτες πριν το εορταστικό γεύμα. Έτσι, η όρεξή σας για φαγητό θα είναι ελεγχόμενη και θα σας είναι πιο εύκολο να φάτε ισορροπημένα στο τραπέζι.  

#4 Προσοχή στις υγρές θερμίδες
Ακόμη και αν δεν αγαπάτε το αλκοόλ, αυτήν την περίοδο σίγουρα θα πιείτε ένα ποτηράκι παραπάνω από ό,τι συνηθίζετε. Το κρασί είναι το ιδανικό ποτό για να αποφύγετε τις έξτρα θερμίδες, αλλά και πάλι, καλό θα είναι να μην ξεπεράσετε τα δύο ποτήρια. Αποφύγετε τα κοκτέιλ, τα οποία αποτελούν «θερμιδικές βόμβες», καθώς και τα πιο «σκληρά» ποτά (π.χ. ουίσκι, βότκα, κρεμώδη λικέρ) που θα σας επιβαρύνουν με «κενές θερμίδες». Παράλληλα, μην υποτιμάτε τις θερμίδες που περιέχει η ζεστή σοκολάτα. Μια «ενισχυμένη» σοκολάτα που θα πιείτε έξω ή θα φτιάξετε στο σπίτι μπορεί να ξεπερνά τις 300 θερμίδες. Χωρίς λοιπόν να το καταλάβετε ένα ζεστό ρόφημα μπορεί να ισοδυναμεί με ένα μικρό γεύμα.

#5 Ευχάριστη άσκηση
Οι προπονήσεις συνήθως παραμελούνται κατά την περίοδο των γιορτών, δίνοντας τη σειρά τους σε οικογενειακά γεύματα και χαλαρές συζητήσεις. Φέτος, δοκιμάστε να βγείτε για περπάτημα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, καταπολεμώντας την αδράνεια και την καθιστική ζωή.