Πέντε μυστικά που σε κάνουν… τούρμπο – Τι αποκαλύπτει Γερμανίδα γιατρός

01 Ιαν. 2022 - 21:05 | Χρήσιμες συμβουλές
Πέντε μυστικά που σε κάνουν… τούρμπο – Τι αποκαλύπτει Γερμανίδα γιατρός

Με τον κορονοϊό να... καλπάζει και την ψυχολογία των περισσότερων να είναι σαν ασανσέρ, μία πάνω και μία κάτω, η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο για να να μάς ανεβάσει, αλλά δεν είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν μάλιστα, πέντε μυστικά, που σε κάνουν... τούρμπο και τα οποία αποκαλύπτει η Δόκτωρ Άνε Φλεκ, σε μια δημοσίευσή της που έκανε στη γερμανική εφημερίδα Bild και βοηθούν τον καθένα για κερδίσει την προσωπική του ευεξία.

Η Φλεκ ειδικεύεται στην προληπτική ιατρική, αλλά και στην διατροφή και στον τρόπο που κινούμαστε.

 
Τα 5 μυστικά είναι τα εξής:

Υγιεινή... τάξη

Καθαρίστε και βγείτε! Η υγιεινή τάξη στα ράφια του ψυγείου και της κουζίνας σας βοηθά να τρώτε πιο υγιεινά. Γιατί εδώ ισχύει τος εξής: Δεν τα βλέπεις, δεν τα τρως!. «Πολλά καταναλώνονται επειδή είναι διαθέσιμα, συχνά για συναισθηματικούς λόγους όπως η πλήξη, το κενό», εξηγεί η Φλεκ

Να μην φαίνονται μπροστά γλυκά και ποτά όπως αναψυκτικά, έτοιμα και ελαφριά προϊόντα, τρόφιμα με βαφές. Στις πρώτες σειρές επιτρέπονται: φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αποφεύγετε τα μεγάλα και βαθιά πιάτα

Η απλή αρχή του... λεπτού πιάτου βοηθά στη σύνθεση ενός υγιεινού γεύματος – στο σπίτι και εν κινήσει. «Το μισό πιάτο πρέπει να καλύπτεται με χόρτα – δηλαδή λαχανικά ή σαλάτα (κατά προτίμηση το βράδυ)». Επιπλέον, πρέπει υπάρχει ένα συστατικό πρωτεΐνης στο μέγεθος μιας παλάμης. Μανιτάρια, όσπρια, βιολογικά αυγά, ψάρια ή μερικές φορές κρέας. «Οι υδατάνθρακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά με μέτρο και όσους χρειάζεστε για να κινηθείτε μέσα στη μέρα».

Παντού άσκηση

«Το καθισιό είναι ο νέος τρόπος για να... καπνίζεις», λέει η Άνε Φλεκ. «Ευνοεί τις κακές καταστάσεις στο σώμα, όπως φλεγμονές». Γι' αυτό συμβουλεύει: Ασκηθείτε όποτε είναι δυνατόν. Η κίνηση είναι δυνατή σε πολλές καταστάσεις ζωής. Μπορείτε να επιλέγετε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ για παράδειγμα. Μπορείς να τεντώνεσαι διακριτικά ενώ περιμένεις σε μια ουρά, οπως για παράδειγμα στη στάση του μετρό.

Απαλλαγή από αρνητικές σκέψεις

«Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν σε ένα... τρενάκι αρνητικών σκέψεων πολύ γρήγορα», λέει η ειδικός. «Αυτό προκαλεί υψηλό επίπεδο άγχους και μας αρρωσταίνει». Εδώ μπορεί να σας βοηθήσει να πείτε στον εαυτό σας: Σταμάτα, αυτό είναι απλώς μια σκέψη! Απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις, συμβουλεύει η γιατρός. «Αυτοί που είναι ευγνώμονες δεν μπορούν να σκεφτούν αρνητικά». Επίσης κάτι πολύ χρήσιμο: Ακούστε μουσική! Αυτό απελευθερώνει ορμόνες ευτυχίας και μειώνει τα επίπεδα στρες.

Υγιής ύπνος

Ο ύπνος είναι ο πιο σημαντικός χρόνος φόρτισης ενέργειας του σώματός μας. Ο κακός ύπνος σας κάνει να αρρωστήσετε μακροπρόθεσμα. Φλεκ «Η έλλειψη ύπνου προάγει τον διαβήτη, αποδυναμώνει επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα». Συνιστά να κοιμάστε τουλάχιστον 6,5 ώρες.