Επικαιρότητα:

Οι 8 φυσικοί τρόποι άμεσης αντιμετώπισης των ήπιων εγκαυμάτων

11 Ιαν. 2022 - 20:10 | Χρήσιμες συμβουλές
Οι 8 φυσικοί τρόποι άμεσης αντιμετώπισης των ήπιων εγκαυμάτων

Τα εγκαύματα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη σοβαρότητα. Κάποια πολύ ήπια εγκαύματα αντιμετωπίζονται στο σπίτι και άλλα χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες σπιτικές θεραπείες είναι κατάλληλες και επίσης να αναγνωρίζουμε αν ένα έγκαυμα χρειάζεται ιατρική παρέμβαση, καθώς μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές.

Πόσο σοβαρό είναι το έγκαυμα;

– Πρώτου βαθμού: είναι το λιγότερο σοβαρό έγκαυμα, που επηρεάζει μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος

– Δεύτερου βαθμού: το δεύτερο λιγότερο σοβαρό έγκαυμα, που επηρεάζει βαθύτερο στρώμα του δέρματος

– Τρίτου βαθμού: το δεύτερο σοβαρότερο έγκαυμα, που επηρεάζει όλα τα στρώματα του δέρματος

– Τέταρτου βαθμού: το πιο σοβαρό έγκαυμα, που προκαλεί βλάβες ακόμα και στα οστά και στις αρθρώσεις.

Τα εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού χρειάζεται 7 με 10 μέρες για να επουλωθεί πλήρως. Ένα δεύτερου βαθμού θα επουλωθεί μέσα σε 2 με 3 εβδομάδες. Χρειάζεται όμως να ψάξουμε για σημάδια επιπλέον μόλυνσης που μπορεί να χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Τα τυπικά συμπτώματα του εγκαύματος πρώτου βαθμού είναι:

– Ερυθρότητα

– Ευαισθησία ή πόνος

– Λίγο πρήξιμο

– Ξεφλούδισμα καθώς το έγκαυμα επουλώνεται

Τα σημάδια του εγκαύματος δεύτερου βαθμού περιλαμβάνουν:

– Έντονη ερυθρότητα

– Έντονος πόνος

– Φουσκάλες που μπορεί να περιέχουν πύον και να σπάνε

8 σπιτικές θεραπείες για τα ήπια εγκαύματα

1. Κάτω από τρεχούμενο δροσερό νερό
Το τρεχούμενο, δροσερό νερό μπορεί να καταπραΰνει και να εμποδίσει περαιτέρω τραυματισμός από το έγκαυμα. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά. Μειώνει επίσης τον πόνο, ειδικά στην αρχή.

2. Καθαρίζουμε το έγκαυμα
Αφού αφήσουμε για λίγη ώρα το έγκαυμα κάτω από τρεχούμενο νερό, είναι απαραίτητο να καθαρίσουμε προσεκτικά το έγκαυμα, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο αντιβακτηριδιακό σαπούνι, αλλά χωρίς να τρίβουμε το σημείο. Ο καθαρισμός του θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τη μόλυνση.

3. Επίδεσμοι
Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού δεν χρειάζονται συνήθως επίδεσμο. Ακόμα και τα εγκαύματα δεύτερου βαθμού που δεν έχουν ανοιχτές πληγές δεν χρειάζονται επίδεσμο. Αν όμως η θέση του εγκαύματος είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, μαζεύοντας σκόνη και μικρόβια, τότε είναι καλύτερο να εφαρμόσετε επίδεσμο για να προστατεύσετε την περιοχή. Είναι σημαντικό να το δέσετε απαλά, χωρίς πίεση ώστε να αναπνέει το σημείο.

4. Αντιβιοτικά
Όταν το έγκαυμα έχει ανοιχτές πληγές, ίσως χρειαστεί αντιβιοτική κρέμα. Οι αντιβιοτικές κρέμες εμποδίζουν τη μόλυνση της πληγής και βοηθούν στην γρηγορότερη επούλωση.

5. Αναλγητικά φάρμακα
Ακόμα και τα εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού προκαλούν πόνο μέχρι να θεραπευτούν. Γι’ αυτό και ίσως θελήσετε να πάρετε κάποια φαρμακευτική αγωγή για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Η ιβουπροφαίνη είναι η καλύτερη επιλογή.

6. Μείνετε μακριά από τον ήλιο
Αν μείνετε μακριά από τον ήλιο, θα προστατεύσετε το έγκαυμα από περαιτέρω πρήξιμο και πόνο.

7. Αλόη βέρα
Η αλόη βέρα είναι διαθέσιμη σε πολλές κρέμες και ενυδατικές κρέμες. Η αλόη βέρα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία του εγκαύματος, καθώς έχει βρεθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία του αίματος.

8. Μέλι
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Οι επίδεσμοι μελιού απολυμαίνουν το έγκαυμα και εμποδίζουν τη μόλυνση, καταπραΰνοντας.