Βάψιμο κόκκινων αβγών - Η καλύτερη συνταγή από τον Πέτρο Συρίγο

17 Απρ. 2022 - 07:31 | Χρήσιμες συμβουλές
Βάψιμο κόκκινων αβγών - Η καλύτερη συνταγή από τον Πέτρο Συρίγο

Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αβγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα;

Ο Πέτρος Συρίγος μάς δείχνει τον τρόπο βήμα βήμα…

Εάν έχουμε τα αβγά στο ψυγείο, αφού τα βγάλουμε, τα αφήνουμε πρώτα να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου για να μη σπάσουν κατά το βράσιμο. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά. Βράζουμε με 1½ λίτρο νερό στην κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνουμε στο βραστό νερό ένα φακελάκι βαφή και μισό φλιτζάνι ξίδι. Μετά, με προσοχή βάζουμε ένα ένα τα αβγά στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Τα βγάζουμε προσεκτικά και τα «γυαλίζουμε», χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε ελαιόλαδο.

Μπορούμε όμως να τα βάψουμε και με φλούδες από κρεμμύδια. Μαζεύουμε φλούδες από ξερά κρεμμύδια. Παίρνουμε τούλι από μπομπονιέρες ή μια γυναικεία κάλτσα (καλσόν), ώστε να μπορεί το ύφασμα να τυλιχθεί και να δεθεί γύρω από κάθε αβγό. Καλύπτουμε όλο το αβγό ή μερικώς με φλούδες κρεμμυδιού και στη συνέχεια το τυλίγουμε με το ύφασμα. Δένουμε σφιχτά με μια κλωστή. Ετσι, ετοιμάζουμε όσα αβγά θέλουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα, όπου έχουμε ήδη έτοιμο το νερό με τη βαφή και το ξίδι. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Κατόπιν, τα βγάζουμε προσεκτικά, κόβουμε την κλωστή και αφαιρούμε το ύφασμα και τις φλούδες κρεμμυδιού. Τα αβγά τώρα έχουν πάρει διάφορες αποχρώσεις. Τα αλείφουμε με λάδι και κατόπιν τα σκουπίζουμε.

Ένας ακόμη τρόπος για τα κόκκινα αβγά είναι να τα βάψουμε με παντζάρια. Παίρνουμε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε μέσα τα παντζάρια, το ξίδι και από πάνω τα αβγά, ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψει και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Μόλις βράσουν αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο νερό για 3-4 ώρες.

Στολισμός με φύλλα και λουλούδια

Μαζεύουμε διάφορα αγριολούλουδα (κατά προτίμηση, μαργαρίτες) και φυλλαράκια. Παίρνουμε τούλι από μπομπονιέρες ή μια γυναικεία κάλτσα (καλσόν), ώστε να μπορεί το ύφασμα να τυλιχθεί και να δεθεί γύρω από κάθε αβγό. Βάζουμε πάνω στο αβγό το λουλούδι ή το φύλλο ή και τα δύο μαζί και τυλίγουμε το αβγό με το ύφασμα. Δένουμε σφιχτά με μια κλωστή. Ετσι, ετοιμάζουμε όσα αβγά θέλουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα, όπου έχουμε ήδη έτοιμο το νερό με τη βαφή και το ξίδι. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Κατόπιν, τα βγάζουμε προσεκτικά, κόβουμε την κλωστή και αφαιρούμε το ύφασμα, τα λουλούδια και τα φύλλα. Το αβγό έχει πλέον βαφτεί και έχει διακοσμηθεί με άσπρα σχέδια. Τα αλείφουμε με λάδι και τα σκουπίζουμε.

EXTRA INFO

Το αβγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού, που ήταν ερμητικά κλειστός -όπως και το περίβλημα του αβγού-, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού.

etypos