Επικαιρότητα:

Πασχαλινά αυγά: Πώς να φτιάξεις βαφή με φυσικά υλικά

19 Απρ. 2022 - 16:41 | Χρήσιμες συμβουλές
Πασχαλινά αυγά: Πώς να φτιάξεις βαφή με φυσικά υλικά

Τα πασχαλινά αυγά αποτελούν βασικό στοιχείο της εορταστικής περιόδου και αναπόσπαστο ορεκτικό του καθιερωμένου δείπνου. Όμως, το έθιμο της βαφής τους προκαλεί συνήθως πονοκέφαλο – ειδικά όταν δεν έχεις αρκετό χρόνο για τις προετοιμασίες. Φέτος, ωστόσο, το βάψιμο των αυγών θα γίνει μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία, ετοιμάζοντας την βαφή με φυσικά υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σου, για να τα έχεις έτοιμα ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Αρχικά θα χρειαστείς

Βεβαιώσου ότι έχεις προμηθευτεί αρκετά αυγά για βάψιμο. Μια δεκάδα είναι αρκετή για το πασχαλινό καλάθι. Θα χρειαστείς επίσης λευκό ξύδι και άφθονο νερό.

 Κόκκινα αυγά

Για τα κλασσικά, λαμπερά κόκκινα αυγά μην χρησιμοποιήσεις τίποτα περισσότερο από 2 κιλά παντζάρια. Αφού τα ξεφλουδίσεις και τα κόψεις μικρά κομματάκια, βράσε τα σε άφθονο νερό και χρησιμοποίησε το ζωμό για το βάψιμο. Τα παντζάρια που θα περισσέψουν γίνονται μια γρήγορα και νόστιμη σαλάτα.

Κίτρινα αυγά

Ένα κιλά φλούδες κίτρινου κρεμμυδιού είναι υπεραρκετές για να βάψεις τουλάχιστον 15 – 20 αυγά ένα φωτεινό κίτρινο χρώμα. Και πάλι βράζεις τις φλούδες, τις αφαιρείς και κρατάς τον ζωμό για το βάψιμο.

Μπλε / Μωβ αυγά

Γέμισε την κατσαρόλα με νερό και βάλε μέσα να βράσει εκείνο το μισό μωβ λάχανο που περίσσεψε στο ψυγείο. Μόλις βράσει και στραγγίσεις τα φύλλα, ένα επιβλητικό μπλε/μωβ χρώμα θα είναι έτοιμο για να βάψεις τα αυγά σου.

Πορτοκαλί αυγά 

Ο κουρκουμάς εκτός από τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό, λειτουργεί εκπληκτικά και σαν υλικό βαφής των πασχαλινών αυγών. Σε νερό που βράζει πρόσθεσε 1 ½ φλιτζάνι κουρκουμά και έχεις έτοιμη την βαφή σου.

Γενικές οδηγίες βαψίματος των αυγών

  • Βράσε το κάθε συστατικό σε άφθονο νερό ξεχωριστά από τα αυγά
  • Όταν το νερό αποκτήσει το χρώμα που επιθυμείς, σβήσε το μάτι
  • Άφησέ το να κρυώσει και μετά στράγγισε μέσα σε αυτό τα λαχανικά που θα έχεις βράσει
  • Τοποθέτησε τα ήδη βρασμένα αυγά μέσα στο νερό με την βαφή και τοποθέτησέ τα μέσα στο ψυγείο όλη την νύχτα.

shape.gr