Μπορούν τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2; Το ερώτημα φάνηκε να απασχολεί το 80% των συμμετεχόντων σε σχετική έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), κατά την οποία ανέφεραν ότι δεν ήξεραν πώς να απολυμάνουν το σπίτι τους και να αποτρέψουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2, παρά την αύξηση στη συχνότητα καθαρισμού.
Τις παραπάνω ανησυχίες επιχειρεί να ξεδιαλύνει έρευνα από το Ινστιτούτο για τις Λοιμώξεις και την Ανοσία Peter Doherty που δημοσιεύεται στο Viruses του MDPI, τα ευρήματα της οποίας έδειξαν πως καθαριστικά προϊόντα που εντοπίζονται σε κάθε σχεδόν νοικοκυριό μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό από τις επιφάνειες. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια από το Ινστιτούτο Peter Doherty και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Δρ. Julie McAuley, πρόκειται για μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν κοινές χημικές ουσίες οικιακών καθαριστικών προϊόντων για την απολύμανση επιφανειών.
Οικονομικά και εύκολα διαθέσιμα οικιακά προϊόντα καθαρισμού όπως ξύδι, χλωρίνη, υγρό απορρυπαντικό πιάτων και οινόπνευμα, τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά τους έναντι του ιού SARS-CoV-2.
Το υγρό απορρυπαντικό, η χλωρίνη και το οινόπνευμα αποδείχθηκαν νικητές στην καταστροφή του κορωνοϊού, κόντρα στο ξύδι που πέτυχε μηδενικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές προχώρησαν μάλιστα και σε οδηγίες για την παρασκευή και χρήση καθαριστικών ικανών να αδρανοποιήσουν τον SARS-CoV-2. Σύμφωνα με αυτές:
2mL απορρυπαντικού πιάτων σε ένα λίτρο νερό αρκεί για αποτελεσματική καθαριότητα επιφανειών, οι οποίες θα πρέπει επιπροσθέτως να σκουπιστούν για την απομάκρυνση του ιού και να στεγνώσουν
5mL χλωρίνης σε ένα λίτρο νερό αποτελεί ιδανική αναλογία για ένα απολυμαντικό επιφανειών στο μπάνιο
πάνω από 40% πρέπει να είναι η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα για προϊόντα καθαρισμού, μεταξύ των οποίων αντισηπτικά για τα χέρια και γενικού καθαρισμού, ώστε να είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού.
Προσοχή: Στο πλαίσιο της μελέτης ελέγχθηκε και ο συνδυασμός προϊόντων οικιακής χρήσης, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε κάποιο όφελος, ακόμα και όταν το μείγμα αποτέλεσαν απορρυπαντικό με χλωρίνη. «Πρέπει μάλλον να προειδοποιήσουμε ότι ο συνδυασμός χημικών ουσιών ώστε να αυξηθεί η αντιική δράση τους πέτυχε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ρυθμιστικοί παράγοντες που εντοπίζονταν στο ένα οικειακό καθαριστικό παρουσίαζαν εξουδετερωτική δράση έναντι των αντιικών συστατικών του άλλου», τόνισε η Δρ McAuley.
Οι ερευνητές ανέφεραν πως όλα τα διαλύματα που ελέγχθηκαν όπως και τα προϊόντα με τους συνδυασμούς είναι δημοσιευμένα και διαθέσιμα στο κοινό.