Φυτά για το μπαλκόνι σου που απωθούν τα κουνούπια

07 Ιουν. 2022 - 17:19 | Χρήσιμες συμβουλές
Φυτά για το μπαλκόνι σου που απωθούν τα κουνούπια

Γνωρίζεις πολύ καλά πως με την αλλαγή του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας, θα συναντηθείς ξανά με τα ενοχλητικά κουνούπια που σου χαλάνε τον βραδινό σου ύπνο, είτε πετώντας κοντά στο αυτί σου, είτε νιώθοντας το τσίμπημά τους σε κάποιο εκτεθειμένο σημείο του σώματός σου, το οποίο αργότερα θα σου αφήσει έναν ελαφρύ κνησμό. Αν είσαι "γλυκοαίματη", όπως λένε εκείνους στους οποίους τα κουνούπια έχουν αδυναμία και έχεις κουραστεί με την κατάσταση αυτή κάθε καλοκαίρι, που δεν σου επιτρέπει να απολαύσεις το μπαλκόνι σου, σήμερα σου προτείνουμε 6 φυτά, με τα οποία μπορείς να κοσμήσεις τον χώρο σου, που αντιπαθούν απόλυτα τα κουνούπια με τα συναισθήματα να είναι αμοιβαία. 

Πώς συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με την Charlotte Bailey, κηπουρό και ιδρύτρια του Oh So Garden, τα δυνατά χημικά αρώματα που παράγονται από κοινά φυτά μπορούν κατά έναν βαθμό να αλλάξουν τη μυρωδιά των υποδοχέων που τα κουνούπια βρίσκουν. Ωστόσο, το να τα φυτεύσεις δεν αρκεί, καθώς στην ουσία τα έλαια που βρίσκονται στα φυτά αποτελούν το απόλυτο απωθητικό για τα κουνούπια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς σε ένα τασάκι να κάψεις (όπως κάνουμε με το φιδάκι) κλαδιά από τα φυτά αυτά ή να πάρεις λίγη από τη φυλλωσιά και να τη σκίσεις. Με λίγα λόγια, τα κουνούπια ελκύονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε, με το άρωμα των φυτών να το καλύπτει, εξηγεί η βοτανολόγος Jennifer Green. 

 Φυτά που απωθούν τα κουνούπια
Λεβάντα: Έχει τόσο έντονο άρωμα που δεν χρειάζεται να κάψεις τα φύλλα του. Αρκεί απλά να τρίψεις το φυτό στο σώμα σου. 

Βασιλικός: Όχι μόνο θα νοστιμίσει τις συνταγές σου, αλλά θα βοηθήσει και την κατάσταση με τα κουνούπια. Και ο βασιλικός έχει έντονο άρωμα, επομένως δεν χρειάζεται να χαλάσεις τα φύλλα του για να είναι αποτελεσματικός.

Δενδρολίβανο: Επίσης χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μαγειρική, ενώ την ίδια στιγμή απωθεί αποτελεσματικά τα κουνούπια, σε αντίθεση με τις μέλισσες. Το συγκεκριμένο φυτό λειτουργεί καλύτερα όταν καεί, καθώς θα απελευθερώσει έλαια, που θα εμποδίσουν τα ενοχλητικά κουνούπια από το να σε τσιμπήσουν.

Σιτρονέλα: Σίγουρα το έχεις ακούσει καθώς αποτελεί το κύριο συστατικό σε πολλά εντομοαπωθητικά προϊόντα. Το μυστικό είναι να κόψεις το χορτάρι και να το σπάσεις σε διάφορα σημεία, προκειμένου να απωθήσεις τυχόν κουνούπια που ψάχνουν για το επόμενο θύμα τους. 

Μέντα: Πρόκειται για το πιο αποτελεσματικό απωθητικό για τα κουνούπια και είναι πολύ εύκολο να το καλλιεργήσεις.

Λεμονοθύμαρο: Τα κουνούπια απεχθάνονται τη μυρωδιά του, γι'αυτό μπορείς να κάψεις λίγα κλαδάκια ώστε να κρατήσεις μακριά τα ενοχλητικά έντομα. 

Προσοχή: Απόφυγε τα νυμφαιοειδή, το γιασεμί, την κολοκασία,  τον πάπυρο, την ασκληπιάδα Κορνούτειο, το fire cherry, τον υάκινθο του νερού ή το πιστία γιατί είναι φυτά που ελκύουν τα κουνούπια.

shape.gr