Επικαιρότητα:

10+1 τρόποι μείωσης του κοιλιακού λίπους μετά τα 50

13 Αυγ. 2022 - 16:17 | Χρήσιμες συμβουλές
10+1 τρόποι μείωσης του κοιλιακού λίπους μετά τα 50

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν απεγνωσμένα να χάσουν λίπος στην κοιλιά. Το κοιλιακό λίπος εναποτίθεται στην περιοχή του κορμού και ειδικότερα στην κοιλιακή χώρα. Η αυξημένη περίμετρος της μέσης (>89 εκ. στις γυναίκες και >102 εκ. στους άνδρες) υποδηλώνει τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους.

Το κοιλιακό λίπος ευθύνεται για τη δημιουργία χρόνιας φλεγμονής και εντείνει τον κίνδυνο εμφάνισης Μεταβολικού Συνδρόμου, Σακχαρώδους Διαβήτη και Αρτηριακής Υπέρτασης. Οι ορμονικές μεταβολές, που συντελούνται στο ανθρώπινο σώμα μετά τα 50 έτη, μπορεί να επιφέρουν την αύξηση του κοιλιακού λίπους.

Στην Εμμηνόπαυση, φθίνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να εναποτίθεται περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά κι όχι στους γοφούς. Στους άνδρες, η χαμηλή τεστοστερόνη συντελεί στην απώλεια των μυών. Έτσι, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Με συγκεκριμένες όμως τακτικές και μεθόδους, μπορείτε να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά σας.

Αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης
Η πρόσληψη ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων, είτε μέσω τροφών είτε μέσω ροφημάτων, οδηγεί σε αύξηση του κοιλιακού λίπους. Γι’ αυτό, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκών, σφολιατοειδών, επεξεργασμένων αρτοπαρασκευασμάτων (π.χ. crackers, κριτσίνια), χυμών και αναψυκτικών με πρόσθετη ζάχαρη.

Μην καταναλώνετε trans λιπαρά
Τα trans λιπαρά προάγουν τη φλεγμονή και προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη, με επακόλουθο την εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή περιοχή. Πειραματόζωα που κατανάλωναν trans λιπαρά διαπιστώθηκε ότι είχαν 33% περισσότερο λίπος στην κοιλιά συγκριτικά με πειραματόζωα που προσλάμβαναν μονοακόρεστα λιπαρά.

Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης
 
Οι πρωτεΐνες επιταχύνουν το ρυθμό του μεταβολισμού. Βάσει μελετών που διενεργήθηκαν σε πειραματόζωα, η περιορισμένη κατανάλωση πρωτεινών πυροδοτεί την έκκριση ορμονών που εντείνουν το κοιλιακό λίπος.

Εντάξτε στη διατροφή σας τις φυτικές ίνες
 
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.114 άνδρες και γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι, για κάθε αύξηση 10gr. φυτικών ινών, περιοριζόταν κατά 3.7% η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Σε μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, υποστηρίχθηκε πως όσοι προσλάμβαναν προϊόντα ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχασαν περισσότερο κοιλιακό λίπος σε σχέση με όσους κατανάλωναν επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
Ένα γραμμάριο αλκοόλ έχει 7 θερμίδες. Όσες περίπου δηλαδή ένα γραμμάριο λίπους, που προσδίδει 9 θερμίδες. Οι θερμίδες του αλκοόλ αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους και δεν επιφέρουν κορεσμό. Απεναντίας, ενισχύουν την όρεξη. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων και αύξηση της συσσώρευσης κοιλιακού λίπους. Σε μία μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έπιναν περισσότερα από τρία ποτά καθημερινά είχαν 80% υψηλότερες πιθανότητες εναπόθεσης υπερβολικού λίπους στην κοιλιά, εν αντιθέσει με όσους κατανάλωναν χαμηλότερες ποσότητες αλκοόλ.

Ελαττώστε το αλάτι
Στο αλάτι εμπεριέχεται νάτριο, το οποίο απορροφά υψηλές ποσότητες νερού στο σώμα. Έτσι, προκαλείται κατακράτηση υγρών και πρήξιμο στο έντερο. Προτείνεται να προσθέσετε, στην καθημερινή σας διατροφή, τρόφιμα που περιέχουν κάλιο (μπανάνα, τομάτα, παντζάρια, σπανάκι, αβοκάντο, γιαούρτι, σολομός), το οποίο συνηγορεί στην ελάττωση του πρηξίματος.

Περιορίστε το άγχος
Υπό συνθήκες άγχους, εκκρίνονται υψηλές ποσότητες κορτιζόλης. Η ορμόνη αυτή διεγείρει την επιθυμία κατανάλωσης τροφών και επιτείνει την εναπόθεση λίπους, ειδικότερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Κόψτε το κάπνισμα
Ο καπνός επιδρά στην κατανομή του λίπους, μέσω ορμονών (π.χ. κορτιζόλη) οι οποίες ενισχύουν τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Στις γυναίκες, η νικοτίνη περιέχει αντι-οιστρογόνα, γεγονός που συντείνει στην αύξηση της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Ασκηθείτε σωματικά
Όταν φτάσετε στην ηλικία των 50 ετών, θα έχει επέλθει η απώλεια του 10% της μυϊκής σας μάζας, βάσει του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής. Γι’ αυτό, με την προπόνηση ενδυνάμωσης, μπορούν να οικοδομηθούν οι μύες, οι οποίοι συνδράμουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού.

Κοιμηθείτε επαρκώς
Ο ελλιπής ύπνος οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία και αυξάνει την όρεξη για φαγητό. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τη σπουδαιότητα του ύπνου για την απώλεια κοιλιακού λίπους.

Απευθυνθείτε σε κάποιον ιατρό
Η ιατρική καθοδήγηση έχει πολύτιμη σημασία για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε παθολογικού προβλήματος. Πλέον, Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας Μοριακού Επιπέδου διερευνούν την ορμονική και μεταβολική κατάσταση του οργανισμού, ανιχνεύουν φλεγμονώδεις δείκτες, που σχετίζονται με μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα λίπους και αξιολογούν την υγεία του εντερικού μικροβιώματος, καθώς και τα επίπεδα άγχους.

Στην κλινική πράξη, διεξάγονται και Γενετικά Τεστ. Μέσω αυτών, μπορούμε να αντιληφθούμε ποιος τύπος διατροφής εξυπηρετεί καλύτερα τη βιολογία μας, να πληροφορηθούμε για ασθένειες που συνδέονται με το κοιλιακό λίπος και καραδοκούν να εκδηλωθούν αργότερα στη ζωή μας ή να αντιληφθούμε τον ακριβή μηχανισμό μίας ήδη υπάρχουσας νόσου που οδηγεί στην εναπόθεση κοιλιακού λίπους.

Προσωποποιημένες πληροφορίες
Πρόκειται για απόλυτα προσωποποιημένες και αναλυτικές πληροφορίες. Αν συγκριθούν με την πληροφορία που μας παρέχουν οι μέχρι πρότινος συχνοί βιοπαθολογικοί έλεγχοι, θα μπορούσαμε να κάνουμε μία παρομοίωση με την επανάσταση που έφερε ο ηλεκτρισμός στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου από το σκοτάδι περάσαμε στο φως.

Κάθε Γενετικό Τεστ απαρτίζεται από ένα Πάνελ Γενετικών Παραλλαγών, οι οποίες αναλύονται. Βάσει του ιστορικού του καθενός, προτείνεται το κατάλληλο Γενετικό Πάνελ, που επικεντρώνεται πληρέστερα στη νόσο ή στο προφίλ προδιάθεσης του ατόμου. Με βάση τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, εκπονούνται Αυστηρά Εξατομικευμένα Θεραπευτικά Σχήματα, που συμβάλλουν είτε στην πρόληψη μίας Νόσου είτε στη θεραπευτική αντιμετώπιση της, όταν αυτή έχει ήδη εκφραστεί.

Παρέχεται κι ένα πλήρως εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα (Διατροφή Ακριβείας), προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καθενός. Το διατροφικό αυτό πρόγραμμα θωρακίζει την υγεία σας και σας βοηθάει να αισθανθείτε χορτάτοι. Σταδιακά, ρυθμίζεται το βέλτιστο σωματικό βάρος και μπορεί είτε να αποτραπεί η έκφραση Νοσημάτων που οδηγούν στην αύξηση του κοιλιακού λίπους είτε να αντιμετωπιστούν, σε περίπτωση που έχουν ήδη εκδηλωθεί.

healthstories.