6 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το ρύζι που περίσσεψε!

06 Οκτ. 2022 - 20:20 | Χρήσιμες συμβουλές
6 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το ρύζι που περίσσεψε!

Όλοι έχουν βρεθεί με ένα τάπερ μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο, χωρίς να ξέρουν πως να το χρησιμοποιήσουν

Είτε έχει περισσέψει μετά από ένα γιορτινό τραπέζι, είτε κάνατε λάθος υπολογισμούς για το κυρίως γεύμα σας υπάρχουν ευτυχώς πολλές συνταγές από τις οποίες μπορείτε να εμπνευσθείτε.

Μερικές γνώσεις χημείας τροφίμων
Το ρύζι, και ιδιαίτερα οι μακρύκοκες, περιέχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου. Το τελευταίο όταν ψυχθεί αποκτά μία κρυσταλλική και άκαμπτη μορφή. Η χημική αυτή διεργασία που λαμβάνει χώρα όταν το βάλετε στο ψυγείο ονομάζεται παλινδρόμηση ή αναδιαμόρφωση (redrogradation). Για να «δώσετε» και πάλι φρεσκάδα στο ρύζι εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να προσθέσετε λίγο νερό και να θερμάνετε με κάποιο τρόπο τους κόκκους για να «σπάσετε» όσο είναι εφικτό το κρυσταλλικό πλέγμα.

6 ιδέες για να δώσετε ζωή στο μαγειρεμένο ρύζι σας!
Ο υδατάνθρακας στη σαλάτα σας
Δημιουργείστε μία δροσερή σαλάτα με διαφορετικές υφές και βάση το ρύζι. Προσθέστε ώριμο μαλακό αβοκάντο, με τραγανούς ξηρούς καρπούς, τζίντερ και μαϊντανό. Για μία επιπλέον δόση πρωτεΐνης συνοδεύστε με στήθος ψητού κοτόπουλου.

Τηγανητό ρύζι από την Ασία
Η κλασσική συνταγή των Ασιατικών εστιατορίων «απαιτεί» ρύζι της επόμενης ημέρας! Σε ένα τηγάνι ή wok προσθέστε το ρύζι, ψιλοκομμένα λαχανικά, γαρίδες ή άλλο κρέας, αυγά scrambled και σος της αρεσκείας σας. Το βραδυνό σας είναι έτοιμο.

 
Ο κιμάς διαφορετικά
Είτε ετοιμάζετε μπιφτέκια, είτε την παραδοσιακή Ελληνική συνταγή για γιουβαρλάκια το περισσευούμενο ρύζι έχει «βρει τη θέση του». Το ρύζι απορροφά την υγρασία, ακριβώς όπως θα έκανε το ψωμί. Επιπλέον, είναι ιδανικό υποκατάστατο για όσους έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη.

Καιρός για σούπα
Ο κρύος καιρός του χειμώνα προστάζει να απολάυσετε μία γευστική σούπα λαχανικών, κοτόσουπα ή ψαρόσουπα. Σε κάθε τέτοια συνταγή το ρύζι ταιριάζει ιδανικά, χωρίς κανείς να καταλάβει πως έχει μείνει μερικές ημέρες παραπάνω στο ψυγείο.

Μεξικάνικα μπουρίτο
Ετοιμάστε μία αυθεντική συνταγή από τη Λατινική Αμερική αναμειγνύοντας το με φασόλια, μαϊντανό και τριμμένο κίτρινο τυρί. Όλα αυτά τυλίξτε τα μέσα σε μία λεπτή πίτα quesadilla. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε λίγο χυμό λάιμ.

Κατευθείαν στην κατάψυξη
Εάν δεν θέλετε να φάτε άλλο τις επόμενες ημέρες, μπορείτε να το καταψύξετε όσο πιο σύντομα γίνεται. Χωρίστε το σε ατομικές μερίδες, και όταν έρθει η ώρα να το ξεπαγώσετε ζεστάνετέ το σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό.

Για λόγους ασφάλειας τροφίμων μην κρατήσετε το μαγειρεμένο στο ψυγείο για περισσότερες από 3 με 4 ημέρες.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com