Επικαιρότητα:

Αντικείμενα που δεν πίστευες ότι πλένονται στο πλυντήριο

13 Οκτ. 2022 - 14:12 | Χρήσιμες συμβουλές
Αντικείμενα που δεν πίστευες ότι πλένονται στο πλυντήριο

Υπάρχουν αντικείμενα, που θα μπορούσαμε κάλλιστα να βάλουμε στο πλυντήριο. Όπως λέει στο marthastewart.com, ο Νίκλας Φινκ, επικεφαλής της εταιρείας MagicPro Cleaning, «το πλύσιμο αντικειμένων στο πλυντήριο μας εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα χάρη στα ισχυρότερα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούν αυτά τα μηχανήματα. Η υψηλή θερμοκρασία, σε συνδυασμό με την διάρκεια του κύκλου πλύσης είναι αρκετό για να σκοτώσει οποιαδήποτε βακτήρια».

Ας δούμε μερικά από τα αντικείμενα που καλό θα ήταν να βάλουμε στο πλυντήριο.
Μαξιλάρια
Γνωρίζατε ότι τα μαξιλάρια πρέπει να καθαρίζονται κάθε τρεις έως έξι μήνες για να αφαιρέσετε μούχλα, βακτήρια και οσμές; Είτε το δικό σας είναι κατασκευασμένο από φυσικές ίνες (όπως πούπουλα) είτε από συνθετικά υλικά (όπως πολυεστέρας), τα περισσότερα μαξιλάρια μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.  
Συμβουλή: Μετά το πλύσιμο, προτιμήστε να στεγνώσουν στον αέρα για να απομακρυνθούν τυχόν δυσάρεστες οσμές.

Πιάτα σκύλων
Τα πιάτα των τετράποδων φίλων μας πρέπει να πλένονται τακτικά. Σύμφωνα με τον Ματ Κλέιτον, διεθυντή συντάξης του ιστότοπου, Ret Hair Control, ένα γρήγορο καθημερινό ξέβγαλμα με σαπούνι και νερό είναι αρκετό, αλλά είναι ακόμη καλύτερο αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλυντήριο για το σκοπό αυτό. Το καλό πλύσιμο του μπολ θα απομακρύνει τυχόν δυσάρεστα βακτήρια όπως Εσερίχια κόλι, σταφυλόκοκκος, λιστέρια, σαλμονέλα ακόμη και μούχλα.

Τσάντες και σακίδια πλάτης
Είτε φοριέται σε βουνά πεζοπορίας είτε από και προς το σχολείο, ένα σακίδιο πλάτης χρειάζεται καθάρισμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ετικέτα για “πλένεται στο πλυντήριο” και δοκιμάστε πρώτα για αποχρωματισμό. Θυμηθείτε να αδειάσετε τις θήκες και να το γυρίσετε προς τα έξω και να αφαιρέσετε μπρελόκ,, καρφίτσες και άλλα στολίδια. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό σε ένα ήπιο κύκλο και αφήστε το να στεγνώσει.

Αθλητικός εξοπλισμός
 
Προστατευτικά κνήμης, αγκώνων, επιγονατίδες,  αυτός ο προστατευτικός εξοπλισμός με επένδυση από ύφασμα χρειάζεται καλό, σχολαστικό πλύσιμο μετά την ημέρα του αγώνα. Πριν πετάξετε αυτά τα αντικείμενα στο πλύσιμο, κλείστε τους ιμάντες και τα φερμουάρ για να αποφύγετε το τσάκισμα και χρησιμοποιήστε έναν χλιαρό κύκλο πλύσης για να αποφύγετε την παραμόρφωση της δομής των αντικειμένων.

Παπούτσια
 
Απλά τα τοποθετούμε στραμμένα προς τα κάτω για να διασφαλιστεί ότι δεν κρατάνε μέσα το νερό κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Πλένουμε τα παπούτσια μόνα τους. Δεν βάζουμε τίποτα άλλο στο πλυντήριο.Πλύντε σε κρύο νερό και στεγνώστε στον αέρα. Μπορείτε να βάλετε κορδόνια σε μια διχτυωτή τσάντα και να τα πετάξετε μέσα.

Συμβουλή: Εάν είναι πραγματικά βρώμικα, κάντε τους ένα γρήγορο τρίψιμο με μια οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε αποσταγμένο λευκό ξύδι και νερό. Στη συνέχεια, στεγνώστε στον αέρα.

Χαλάκια 
Αυτά τα είδη έχουν διαφορετικές προδιαγραφές καθαρισμού ανάλογα με το υλικό, αλλά γενικά, μπορείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο. Εκτός από αυτά με φυσικές πλέξεις, τα περισσότερα μπορούν να μπουν μέσα.

Ελέγξτε την ετικέτα και, στη συνέχεια, πλύνετε με κρύο νερό. Εάν έχει λαστιχένιο υπόστρωμα, μην το κάνετε πολύ συχνά, διαφορετικά μπορεί να το καταστρέψετε.

Κουρτίνα μπάνιου
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε την κουρτίνα του μπάνιου σας είναι το πλυντήριο. Τι και αν καθημερινά δέχεται λίτρα νερού και αφρόλουτρου, θέλει και αυτή τη φροντίδα της. Βάλτε την κουρτίνα στο πλυντήριο και προσθέστε και μερικές πετσέτες μπάνιου ανάλογα με τη χωρητικότητα του πλυντηρίου σας. Κρεμάστε την κουρτίνα στη θέση της έτσι ώστε να στεγνώσει. Δεν χρειάζεται άπλωμα.

Παιχνίδια
Παιγχνίδια τύπου Lego ή Duplo πρέπει να πλένονται τακτικά στο πλυντήριο.Αν σκεφτούμε όλα τα πιθανά μέρη που ήταν τα παιχνίδια του παιδιού μας όπως το στόμα τους, το πάτωμα, τον κήπο και εφόσον δεν έχουν ηλεκτρικά εξαρτήματα ή μέρη όπου μπορεί το νερό να καταστρέψει, τότε τα βάζουμε στο πλυντηριο.

Κασκόλ και καπέλα
Όπως και άλλα αντικείμενα που αγγίζουν το δέρμα και τα μαλλιά σας, τα καπέλα και τα κασκόλ συσσωρεύουν έλαια σώματος που μπορούν να αλλοιώσουν το ύφασμά τους. Βάλτε στόχο να τα πλένετε συχνά όπως σχεδόν όλα τα άλλα στην γκαρνταρόμπα σας.

Συμβουλή: Να τα πλένετε μέσα σε μια δικτυωτή τσάντα που εφαρμόζει σφιχτά.

Τραπεζομάντηλα
Μπορείτε οπωσδήποτε να φρεσκάρετε τα αγαπημένα σας τραπεζομάντηλα στο πλυντήριο. Πριν το κάνετε αυτό, τρίψτε λίγο σαπούνι πιάτων σε τυχόν σημεία σε τραπεζομάντιλα, σουπλά ή υφασμάτινες χαρτοπετσέτες το συντομότερο δυνατό, λέει η Tricia Rose, ιδρύτρια της εταιρείας οικιακών υφασμάτων Rough Linen. Πλύνετε σε κανονικό κύκλο κρύου νερού, στη συνέχεια τεντώστε τα για να αποφύγετε τις ζάρες και στεγνώστε τα σε φυσικό αέρα.

Πανιά από μικροΐνες
Πλένετε τα μόνο με άλλα υφάσματα από μικροΐνες, λέει η Jennifer Ahoni, υπεύθυνη επικοινωνίας για μάρκες περιποίησης υφασμάτων στην Procter & Gamble. Αν τα συνδυάσετε με βαμβακερά είδη, όλο το χνούδι από το βαμβάκι θα συρρέει πάνω τους. Τινάξτε τα για να φύγει η σκόνη και πλύνετε σε ζεστό νερό.

Γάντια φούρνου
Τα γάντια φούρνου είναι από τα αντικείμενα της κουζίνας με την περισσότερη βρωμιά αλλά και υπολείματα τροφών ακόμα και λίπη. Το πλυντήριο είναι ο ιδανικός προορισμός για τον απόλυτο καθαρισμό τους.

healthstories.