Οι παγίδες του διαδικτύου: Το νοσηρό grooming και το sexting που καταλήγει σε εκβιασμό και εξαναγκασμό

24 Οκτ. 2022 - 10:37 | Χρήσιμες συμβουλές
Οι παγίδες του διαδικτύου: Το νοσηρό grooming και το sexting που καταλήγει σε εκβιασμό και εξαναγκασμό

Ο ψυχολόγος της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γεώργιος Νάκος μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» για τις παγιδες που κρύβει το διαδίκτυο για τους ανήλικους.
Με αφορμή την υπόθεση της 12χρονης, ο κ. Νάκος αναφέρθηκε στον τρόπο προσέγγισης που έχουν οι νέοι στις εφαρμογές του ίντερνετ, καθώς και για την νέα ορολογία που υπάρχει στο διαδίκτυο.

«Η λέξη grooming ή cyber grooming είναι η στοχευμένη προσέγγιση που έχουν οι δράστες, έτσι ώστε να πλησιάσουν τις περιπτώσεις των εφήβων και των παιδιών, ανήλικα παιδιά. Προσπαθούν μέσω κάποιων επαφών που γίνονται από τα social media. Το βασικό πρόβλημα που έχουν οι γονείς είναι ότι δεν γνωρίζουν με ποιους μιλάνε τα παιδιά τους. Όταν υπάρχει ένας άγνωστος που προσπαθεί να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης, μία σχέση εύνοιας και μία σχέση προτίμησης, με ένα ανήλικο παιδί, το grooming θα οδηγήσει στο cyber grooming που είναι το sexual grooming», είπε αρχικά.

«Τα παιδιά που έχουν social media, γνωρίζουν οι γονείς ποιοι είναι αυτοί που τους ακολουθούν; Γνωρίζουν με ποιους παίζουν τα διαδικτυακά παιχνίδια; Αυτό είναι και μία πρόκληση για τους γονείς να ζητήσουν από τα παιδιά να ονομάσουν αυτούς τους υποτιθέμενους φίλους που έχουν. Ένας δράστης, βλέποντας εάν ένα παιδί έχει ανοιχτό ή πολλές φορές και κλειστό προφίλ, βλέπει τι προτιμήσεις έχει, ανεβάζει ένα story, που δυστυχώς τα παιδιά δεν ξέρουν αυτό το story ποιοι το βλέπουν, γιατί το story μπορείς να το κάνεις ένα screenshot και να το μοιράσεις όπου θες», πρόσθεσε και συνέχισε ο κ. Νάκος:

«Παράλληλα, από μία συσκευή μπορεί να το βλέπουν περισσότεροι από ένας. Ο δράστης φτιάχνει ένα προφίλ και ξεκινάει το «ψάρεμα», το λεγόμενο phishing. Φτιάχνει ένα προφίλ αγοριού ή κοριτσιού, αρχίζει τη συνομιλία, αρχίζει το grooming, το οποίο έχει σκοπό το θύμα να εμπιστευθεί τον δράστη, να μειώσει οποιαδήποτε αναστολή του παιδιού, έτσι ώστε σιγά σιγά να οδηγηθούμε στο sexting – που είναι η οποιαδήποτε ανταλλαγή οπτικοακουστικού υλικού με σεξουαλικό περιεχόμενο – το οποίο οδηγεί στο «sextortion», τον διαδικτυακό δηλαδή σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό»

Τι σημαίνουν οι όροι revenge porn και sextortion;

Η εκδικητική πορνογραφία (revenge porn) είναι η χωρίς συναίνεση και χωρίς συγκατάθεση κυκλοφορία προσωπικών μας στιγμών στο διαδίκτυο.

Το sextortion είναι ο σεξουαλικός διαδικτυακός εξαναγκασμός και εκβιασμός όπου ο δράστης, έχοντας πάρει προσωπικές στιγμές του παιδιού, είτε ζητάει ένα χρηματικό αντίτιμο, είτε ζητάει στο παιδί μετά να συνευρεθούν ή το εξαναγκάζει να βγάλει περισσότερες φωτογραφίες ή βίντεο.