Επικαιρότητα:

Αν κάνετε αυτό για 10 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα, θα αυξήσετε τον μεταβολισμό σας, λένε οι γιατροί  

11 Νοε 2022 - 07:54 | Χρήσιμες συμβουλές
Αν κάνετε αυτό για 10 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα, θα αυξήσετε τον μεταβολισμό σας, λένε οι γιατροί  

Αν προσπαθείτε να χάσετε μερικά κιλά και να αυξήσετε τον μεταβολισμό, υπάρχει ένα γρήγορο κόλπο διάρκειας μόλις 10 λεπτών για δύο φορές την εβδομάδα.

Πιθανότατα όλοι έχουμε αυτόν τον φίλο που μπορεί να φάει ό,τι θέλει χωρίς να πάρει βάρος και που το αποδίδει σε γρήγορο μεταβολισμό. Οι περισσότεροι από εμάς, ωστόσο, δεν είμαστε τόσο τυχεροί και καθώς μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός γίνεται ακόμα πιο αργός, καθιστώντας πιο δύσκολη την απώλεια βάρους, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσατε να το αλλάξετε αυτό κάνοντας κάτι απλό για μόλις 10 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα; Μία γιατρός, που ειδικεύεται στην παχυσαρκία και τον μεταβολισμό, λέει ότι είναι δυνατό να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

Τι είναι ο μεταβολισμός και πως μπορείτε να τον αυξήσετε
Αρχικά, πρέπει να ξέρουμε ότι ακόμη και όταν είμαστε σε ηρεμία, το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να ζήσει—και λαμβάνει αυτή την ενέργεια από τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μετατρέπει το φαγητό και το ποτό σε ενέργεια.

Το μέγεθος και η σύσταση του σώματός σας, το φύλο και η ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό σας ή την ταχύτητα με την οποία καίτε θερμίδες.

«Ο μεταβολικός μας ρυθμός καθορίζεται από τους άπαχους μύες, που χάνουμε φυσικά καθώς μεγαλώνουμε, αλλά οι ορέξεις μας δεν αλλάζουν πολύ, έτσι είμαστε έτοιμοι για αύξηση βάρους», εξηγεί η Rekha Kumar, MD, MS, πρώην ιατρική διευθύντρια του American Board of Obesity Medicine, η οποία έχει μια γρήγορη και απλή συμβουλή για όσους αγωνίζονται να φτάσουν ένα υγιές βάρος.

«Η διατήρηση και η απόκτηση άπαχων μυών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσετε βάρος, να διατηρήσετε την απώλεια βάρους και να αποφύγετε την αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου, επομένως είναι σημαντικό να χτίζετε μυς κατά τη διάρκεια της ζωής σας, ακόμα κι αν έχετε μόλις λίγα λεπτά», λέει η Kumar.

Κάνοντας αυτό δύο φορές την εβδομάδα για 10 λεπτά αυξάνεται ο μεταβολισμός
Η Kumar λέει στο bestlifeonline.com ότι δεν είναι απαραίτητο να πας σε γυμναστήριο ή να αλλάξεις ολόκληρη τη ρουτίνα σου για να δυναμώσεις το σώμα σου και να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου.

«Μερικά squats ή επαναλήψεις με βάρη σε τακτική βάση – ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα για 10 λεπτά – θα αυξήσουν τον μεταβολισμό σας και θα οδηγήσουν σε ένα υγιές βάρος», λέει. “Έχω και εγώ ένα σετ από βάρη στο γραφείο μου για να κάνω γρήγορες προπονήσεις. Εάν πιέζεστε για τον χρόνο, θα επωφεληθείτε πολύ από το να δουλεύετε μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως τετρακέφαλους, γλουτιαίους, πυρήνα και να απομονώνετε μικρούς μύες όπως τρικέφαλους ή μικρούς μύες των ώμων, γιατί όταν εξαντλούμε μεγάλες μυϊκές ομάδες, θα έχουμε περισσότερα συνολικά μεταβολικά οφέλη».

healthstories.