Βρώμικος αφαλός; Πώς να τον καθαρίσετε σωστά και τι μπορεί να πάθετε αν δεν το κάνετε

20 Δεκ. 2022 - 11:20 | Χρήσιμες συμβουλές
Βρώμικος αφαλός; Πώς να τον καθαρίσετε σωστά και τι μπορεί να πάθετε αν δεν το κάνετε

Όταν ασχολούμαστε με θέματα προσωπικής υγιεινής συνήθως δεν έρχεται στο μυαλό μας πρώτα από όλα η καθαριότητα του αφαλού μας. Όμως όπως ακριβώς και το υπόλοιπο σώμα μας, έτσι και ο αφαλός μας χρειάζεται να παραμένει καθαρός. Έρευνα που έγινε το 2012 έδειξε ότι μέσα στον αφαλό μας μπορούν να βρουν «σπίτι» 67 διαφορετικοί τύποι βακτηρίων. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο αφαλός έχει ρωγμές που μπορούν να συγκεντρώσουν βρωμιά και να αναπαραχθούν βακτήρια.

Ο τρόπος που επιλέγουμε να καθαρίσουμε τον αφαλό μας εξαρτάται από τη μορφή που έχει. Καλό θα είναι ο καθαρισμός του να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Αν είναι εσωτερικός και δεν προεξέχει μπορούμε να κάνουμε τα εξής, πριν μπούμε για μπάνιο, σύμφωνα με το healthline.

Βυθίστε μια μπατονέτα σε οινόπνευμα και τρίψτε απαλά τις επιφάνειες στο εσωτερικό του αφαλού σας. Αν η μπατονέτα λερωθεί, πετάξτε την και χρησιμοποιείστε μια καινούργια.
Μόλις η μπατονέτα βγει καθαρή, χρησιμοποιήστε μια καινούργια βουτηγμένη σε νερό για να ξεπλύνετε το οινόπνευμα από τον αφαλό σας, ώστε να μην στεγνώσει το δέρμα σας.
Μετά το ντους στεγνώστε απαλά το εσωτερικό του αφαλού σας με μια καθαρή, στεγνή μπατονέτα ή με μιας πετσέτα.
Εάν χρησιμοποιείτε λοσιόν σώματος, κρατήστε την μακριά από τον αφαλό σας. Η υγρασία από τη λοσιόν θα μπορούσε να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να κάνει τον αφαλό σας βρώμικο ξανά.
Αν ο αφαλός προεξέχει η διαδικασία καθαριότητας είναι ευκολότερη. Στο επόμενο ντους που θα κάνετε:

Κάντε αφρό με μια πετσέτα και τρίψτε απαλά τον αφαλό σας. Ξεπλύνετε το σαπούνι.
Μετά το ντους στεγνώστε καλά τον αφαλό σας.
Κάντε μασάζ με λίγη λοσιόν.

Σκουλαρίκι στον αφαλό
   
Αν η τρύπα είναι πρόσφατη:

ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του ανθρώπου που σας την έκανε προκειμένου να μην μολυνθείτε.

Αν η πληγή έχει επουλωθεί πλήρως:

Ακολουθήστε τις οδηγίες καθαρισμού για τον τύπο του αφαλού που έχετε (που προεξέχει ή είναι εσωτερικός)
Πλύνετε απαλά την περιοχή του piercing με ένα βαμβάκι που έχει εμποτιστεί σε διάλυμα το οποίο περιέχει: 1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι σε λίγο βραστό νερό, που το έχετε αφήσει να κρυώσει. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το διάλυμα, μπορείτε να αγοράσετε ένα ισοτονικό αλατούχο διάλυμα σε ένα φαρμακείο.

Τι μπορείτε να πάθετε αν δεν καθαρίσετε τον αφαλό σας
   
Σε περίπτωση που αμελήσετε την καθαριότητα του αφαλού σας μπορούν να προκύψουν διάφορα προβλήματα.

Μύκητες: Οι περισσότεροι αφαλοί αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς πρόκειται για μια σκοτεινή, υγρή, οπότε θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μήκυτες.
Μυρωδιά. Ακόμα και αν δεν αναπτύξετε μύκητες, η συσσώρευση ιδρώτα, βρωμιάς, νεκρών κυττάρων του δέρματος και χνουδιού μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστη μυρωδιά.
Ομφαλόλιθος: Είναι ένα σκληρό αντικείμενο που μοιάζει με πέτρα. Καθώς τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και το σμήγμα συσσωρεύονται στον αφαλό σας, μπορεί να σχηματίσουν μια μικρή πέτρα που δεν βγαίνει με πίεση, όπως τα μαύρα στίγματα, αλλά με τσιμπιδάκι.