Self care: 10 Τρόποι να φροντίζετε τον εαυτό σας καθημερινά

01 Ιαν. 2023 - 14:30 | Χρήσιμες συμβουλές
Self care: 10 Τρόποι να φροντίζετε τον εαυτό σας καθημερινά

Έρευνες έχουν δείξει ότι η προσθήκη της αυτοφροντίδας στην καθημερινή ρουτίνα μειώνει το άγχος, μειώνει την πιθανότητα ψυχικής και σωματικής πάθησης, αυξάνει την παραγωγικότητα και εμπνέει συναισθήματα ευτυχίας. Δίνοντας στον εαυτό μας μια καθημερινή δόση συμπόνιας, είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε τη δουλειά και τις σχέσεις μας με καθαρό, χαρούμενο μυαλό, επιτρέποντας έτσι να συνεχιστεί ο κύκλος της θετικότητας.

Προσθέστε την αυτοφροντίδα στην ρουτίνα σας
1. Τρώτε υγιεινά και προσεκτικά. Πολύ συχνά τρώμε τα γεύματά μας ενώ κάνουμε πολλαπλές εργασίες, αρνούμενοι έτσι στον εαυτό μας την αγνή εμπειρία ενός θρεπτικού γεύματος. Θα δούλευες στον υπολογιστή όταν δειπνούσες με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο; Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με το ίδιο επίπεδο σεβασμού και επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει ένα γεύμα χωρίς περισπασμούς.

2. Παρακολουθήστε τα επιτεύγματά σας. Αν και υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα σε μια λίστα «υποχρεώσεων», πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τα πράγματα που έχουμε κάνει. Στο τέλος της ημέρας, φτιάξτε μια λίστα  με τα παραγωγικά πράγματα που έχετε κάνει εκείνη την ημέρα. Έχετε καλλιεργήσει μια σχέση; Βάζω πλυντήριο; Ολοκληρώστε μια εργασία; Όσο μικρό κι αν είναι, σου αξίζει ένα χτύπημα στην πλάτη.

3. Εκφράστε ευγνωμοσύνη. Όπως είναι ωφέλιμο να παρακολουθούμε τι έχουμε κάνει, είναι επίσης καλό να παρατηρούμε τι έχουμε. Κρατήστε ένα ημερολόγιο δίπλα στο κρεβάτι σας και σημειώστε τα πράγματα που νιώθετε τυχεροί που έχετε. Τα πάντα, από τα καθαρά σεντόνια μέχρι έναν καλό φίλο, αξίζει να τα προσέξεις.

4. Κάντε δώρο στο εσωτερικό σας παιδί. Ποια ήταν μερικά από τα αγαπημένα σου πράγματα όταν ήσουν μικρός; Σας άρεσε η κιμωλία του πεζοδρομίου, να μαζεύετε αγριολούλουδα ή να τρώτε marshmallows; Περιποιηθείτε το εσωτερικό σας παιδί με ένα μικρό δώρο και αφήστε τα ζεστά συναισθήματα να σας κατακλύσουν.

5. Δημιουργήστε έναν ζεστό χώρο. Η κρεβατοκάμαρά σας φαίνεται όπως θέλετε; Εάν δεν το κάνει, ίσως προσθέστε μερικά κεριά ή μαξιλάρια διασκέδασης. Χτίζοντας έναν χώρο που αισθάνεται ζεστός και φιλόξενος, δημιουργείτε ένα φιλόξενο καταφύγιο για όταν προκύπτουν δύσκολες στιγμές.

6. Διαβάστε ένα βιβλίο. Το να βρείτε ένα βιβλίο που αγαπάτε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώθετε ευτυχισμένοι. Είναι υπέροχο να ανυπομονείς για μια καλή ιστορία και η πράξη της ανάγνωσης βοηθά στην ενθάρρυνση της αίσθησης γαλήνης. Προτείνω τα ενδιαφέροντα, τα μικροσκοπικά όμορφα πράγματα ή μια σπιτική ζωή.


7. Κουνηθείτε. Αυτό που λένε οι άνθρωποι για την άσκηση και τις ενδορφίνες είναι αλήθεια. Η ενεργοποίηση αυξάνει τα συναισθήματα ευτυχίας. Βρείτε μια μορφή σωματικής δραστηριότητας που λειτουργεί για εσάς. Απολαύστε μια πεζοπορία το πρωί του Σαββάτου, δοκιμάστε ένα νέο μάθημα γιόγκα στο διαδίκτυο ή κάντε μια βόλτα με ποδήλατο.

8. Αποσυνδεθείτε. Το Instagram και το Facebook έχουν κάποια πλεονεκτήματα, αλλά σας κάνει πραγματικά να αισθάνεστε καλύτερα να εκθέτετε τον εαυτό σας στις διαδικτυακές εκδοχές του εαυτού του καθενός; Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι αναφέρουν μόνο την επιτυχία τους και γι’ αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν συγκρίνετε ολόκληρη τη ζωή σας με τους κυριότερους κυλίνδρους όλων. Αφιερώστε χρόνο για να ξεφύγετε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφήστε τον εαυτό σας να επικεντρωθεί στην ομορφιά της στιγμής.

9. Δημιούργησε κάτι. Είτε πρόκειται για μια παρτίδα μπράουνι είτε για ένα παστέλ σχέδιο, η καλλιτεχνική εμφάνιση μας επιτρέπει να νιώθουμε προσεκτικοί και παραγωγικοί.

10. Φτιάξτε ένα κιτ αυτοφροντίδας. Γεμίστε ένα όμορφο καλάθι με μερικά από τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε ξεχωριστοί. Θα μπορούσε να είναι βερνίκι νυχιών, gummy frogs, λοσιόν καρύδας, πολύτιμες φωτογραφίες ή ένα νέο ζευγάρι κάλτσες. Τοποθετήστε τις παραλαβές σας σε ένα όμορφο καλάθι και κρατήστε το στην κρεβατοκάμαρα ή στο μπάνιο σας για όταν χρειάζεστε μια επιπλέον δόση αγάπης.

Θυμηθείτε, με το να είστε ο καλύτερος εαυτός σας, μπορείτε να μοιραστείτε αυτά τα όμορφα συναισθήματα με τους γύρω σας. Αναζητήστε το καλό, μοιραστείτε την ειρήνη σας και παρακολουθήστε τη θετικότητα να μεγαλώνει.