Πρέπει να ξεπλένουμε τα πιάτα πριν το πλυντήριο; Απλές συμβουλές για οικιακές συσκευές

12 Φεβ. 2023 - 09:32 | Χρήσιμες συμβουλές
Πρέπει να ξεπλένουμε τα πιάτα πριν το πλυντήριο; Απλές συμβουλές για οικιακές συσκευές

Αν υπήρχε manual γονέα, κάπου κοντά στο ζακέτα να πάρεις, θα βρίσκαμε το σβήσε τα φώτα. Είναι φράση που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Όχι ως τρόπος για να σώσουμε τον πλανήτη.

Μηδέ ως μέθοδο εκπαίδευσης των παιδιών από τους γονείς, επί του ρομαντισμού.

Πάντα είχε να κάνει με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως επιβεβαίωσε και μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2010.

Aπό τότε είχε γίνει κατανοητό πως συνηθίζουμε να επικεντρώνουμε στις περικοπές και όχι στη βελτιωμένη απόδοση, με συσκευές που ‘κινούνται’ προς αυτήν την κατεύθυνση. Μολονότι έχει αποδειχθεί πως δεν είναι αυτή η λύση (τα σβησμένα φώτα δεν είναι καν το ΤΟΡ10 των τρόπων που μας ‘γλιτώνουν’ λεφτά).

 
Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που είχε τονιστεί η ανάγκη για καλά σχεδιασμένες προσπάθειες, ώστε να βελτιωθεί η κατανόηση του κοινού, σχετικά με τη χρήση και την εξοικονόμηση ενέργειας

Το 2023 εξακολουθούμε να συμπεριφερόμαστε στις συσκευές μας, σαν να ζούσαμε στο ‘60.

Να σου εξηγήσω. Δηλαδή, να σου εξηγήσει o αρθρογράφος της Washington Post, σε θέματα συμβουλών για το κλίμα, Michael J. Coren. Προηγουμένως, μίλησε με μηχανικούς, ειδικούς σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και κατασκευαστές συσκευών.

Το ζητούμενο του ήταν να εντοπίσει τι ακριβώς κάνουμε λάθος τον τελευταίο μισό αιώνα, από όταν αυστηροποιήθηκαν τα πρότυπα για την πιστοποίηση των συσκευών ως ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων.

Παρέμειναν εν τω μεταξύ, αυστηρά και στις ΗΠΑ, παρότι ο Donald Trump έκανε ό,τι μπορούσε για να δώσει στο λαό την ελευθερία στην απεριόριστη χρήση ενέργειας και νερού. Ο Joe Biden όχι μόνο αντέστρεψε όλες τις σχετικές αποφάσεις, αλλά έκανε ακόμα πιο αυστηρά τα μέτρα.

Κλιματική κρίση λέγεται.

Οι συσκευές μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρόνο μόνο αν τις χρησιμοποιούμε σωστά
Υπάρχουν συνήθειες που ανέπτυξαν παλαιότερες γενιές και κατάφεραν να τις περάσουν στο DNA μας. Παράδειγμα: οι μεγάλες και θορυβώδεις συσκευές δεν είναι απαραίτητα πιο σπάταλες. Πολλάκις έχει αποδειχθεί το αντίθετο.

Αντί να συνεχίζουμε να αναπαράγουμε λανθασμένες πεποιθήσεις, μπορούμε να ασχοληθούμε με τις συσκευές που 'τραβάνε' τη μισή ενέργεια του σπιτιού μας: είναι αυτές της θέρμανσης και της ψύξης του χώρου. Ένα 20% ‘παίρνουν’ εκείνες που αντλούν και θερμαίνουν νερό (θερμοσίφωνες, πλυντήρια πιάτων).

Παρεμπιπτόντως, τα φώτα είναι κάπου στο 5% του μηνιαίου λογαριασμού και το ψυγείο στο 3%. Το 22% που λείπει είναι όλες οι άλλες συσκευές μαζί.

Ακόμα ξεπλένεις τα πιάτα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο;
Τα πρώτα πλυντήρια πιάτων εμφανίστηκαν τον περασμένο αιώνα. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά. Κυρίως οι τεχνολογίες που επιτρέπουν πια στους χρήστες να κάνουν τη δουλειά τους, καταβάλλοντας το λιγότερο δυνατό κόπο.

Δηλαδή, δεν έχει νόημα να ξεπλένετε τα πιάτα, πριν τα βάλετε στο πλυντήριο.

Θα γίνουν όλα μέσα στη συσκευή, με τη μίνιμουμ χρήση νερού (13 λίτρα).

Τα πιο αποτελεσματικά χρειάζονται μόλις 7.5 λίτρα για να καθαρίσουν μια πλύση με περιεχόμενο που δεν έχει περάσει από τη διαδικασία του ξεπλύματος. Και μην άγχεσαι, στο σχεδιασμό τους λήφθηκε υπ’ όψιν το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν αποξηραμένα τρόφιμα στα πιάτα.

Εν τω μεταξύ, όσοι δεν 'βάζετε' πλυντήριο, αν δεν έχει γεμίσει και πλένετε με τα χεράκια σας τα πιάτα και τα ποτήρια, όταν είναι λίγα, είναι χρήσιμο να μάθετε ότι δεν ξοδεύετε λιγότερο νερό, από ό,τι αν τα βάζατε στο πλυντήριο. Εκτός και αν χρησιμοποιείτε δυο λεκάνες (μια για το πλύσιμο και μια για το ξέπλυμα), αντί να αφήνετε το νερό να τρέχει.

Έρευνα έδειξε πως για να πλύνουμε λίγα πιάτα, ένα ποτήρι, ένα μπολ και μαχαιροπίρουνα, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 11 λίτρα νερού. Δες λίγο πιο πάνω πόσο νερό θέλει το πλυντήριο, με λιγότερο από το μισό αποτύπωμα άνθρακα από τη χειρονακτική λύση -κυρίως χάρη στη θέρμανση λιγότερου νερού.

Η πιο αποτελεσματική χρήση πλυντηρίου πιάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να μην κάνουμε υπερφόρτωση, θερμαινόμενο στέγνωμα και να κάνουμε την αγορά βάσει της αποτελεσματικότητας των χαρακτηριστικών.

Fact: Κατά το αμερικανικό Environmental Protection Agency, το πλύσιμο των πιάτων ενός νοικοκυριού για ένα χρόνο φτάνει στις 230 ώρες. Ισοδυναμεί με 10 ήμερες διακοπών.

Άσε το ψυγείο στην ησυχία του
Πάνε οι εποχές που το ψυγείο ήταν η συσκευή που ‘έκαιγε’ την περισσότερη ενέργεια, από όσες έχουμε σπίτι. Τη σήμερον ημέρα είναι στον αντίποδα της λίστας, μολονότι έχει διευρυνθεί ο εσωτερικός τους όγκος.

Χάρη στους βελτιωμένους συμπιεστές, τα ψυκτικά και τη μόνωση, οι αριθμοί είναι στην καλύτερη τους φάση.

Κάτι που αγνοούν επιδεικτικά πάρα πολλοί, αγνοώντας τις συστάσεις του κατασκευαστή για τις πιο αποτελεσματικές θερμοκρασίες.

Τις ρυθμίζουν πιο χαμηλά, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα καλύτερο.

Δεκαετίες βελτίωσης στη μόνωση, τις σφραγίδες αέρα και τη ροή αέρα ‘βγάζουν’ τις συνιστώμενες θερμοκρασίες (είναι μεταξύ 2 και 4 βαθμούς Κελσίου). Αυτές διατηρούν τα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς σπατάλη ενέργειας ή πάγωμα.

Το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να τοποθετούμε τα προϊόντα κατά τρόπο που τα έχουμε στο οπτικό μας πεδίο και άρα δεν το ξεχνάμε -δεν χαλάει και δεν το πετάμε, με το food waste να παραμένει η κύρια πηγή εκπομπών.

Τα ψυγεία εν τω μεταξύ, όπως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές έχουν ημερομηνία λήξεως. Όταν ‘κλείσουν’ τα 15 χρόνια, έρχεται η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την αντικατάσταση για να γλιτώσουμε εκπομπές, αλλά και χρήματα. 

Μια φθηνή τωρινή συσκευή είναι πιο αποτελεσματική από την κορυφαία κάθε είδους, πριν μια δεκαετία.

Όσο καθυστερούμε να κάνουμε την αλλαγή, καίμε ενέργεια, αλλά και λεφτά και τελικά δίνουμε περισσότερα χρήματα από ό,τι για να κάνουμε την αγορά.

Ξεπέρασε τις υψηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο ρούχων
Τα παλιά τα χρόνια, τα πλυντήρια ρούχων γέμιζαν έναν σωλήνα με ζεστό σαπουνόνερο, ‘έσερναν’ τα ρούχαπέρα δώθε για μια ώρα και μετά τα στράγγιζαν.

Τη σύγχρονη εποχή, η δυναμική έχει αντιστραφεί: χρησιμοποιούν μια μικρή δεξαμενή νερού για να ξεπλένουν τα ρούχα σας και, στη συνέχεια, ελέγχουν συνεχώς τη διαύγεια του νερού για να ολοκληρώσουν τη δουλειά, χρησιμοποιώντας ακριβώς τη σωστή ποσότητα θερμότητας και νερού.

Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας που υπάρχει από το 1990 και έχει μειώσει κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% τη χρήση ενέργειας και νερού. 

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι συνηθίζουμε να συμπεριφερόμαστε σε αυτές τις συσκευές σαν να ανήκουν σε προτέρα τεχνολογία. Για αυτό και διστάζουμε να επιλέξουμε χαμηλές θερμοκρασίες.

Με ελάχιστες ωστόσο, εξαιρέσεις, τα σύγχρονα απορρυπαντικά ρούχων λειτουργούν εξίσου καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες των περισσότερων πλυντηρίων ρούχων διασφαλίζουν ότι τα ρούχα θα γίνουν εξίσου καθαρά, χωρίς επιπλέον νερό ή θερμότητα.

Δύο άλλες ρυθμίσεις μεγιστοποιούν αυτές τις εξοικονομήσεις: οι γρήγοροι κύκλοι και οι υψηλότερες ρυθμίσεις στυψίματος -συντομεύουν τους χρόνους στεγνώματος.

Για εξαιρετικά βρώμικα ρούχα, χρησιμοποιείστε τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Μην κάνετε ό,τι έκαναν το ‘80.

Μη σβήνεις τα φώτα-βάλε LED
Το πιο αποδοτικό σύγχρονο ψυγείο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια ανά ώρα, από έναν παλιό λαμπτήρα πυρακτώσεως 60 Watt.

Θέλω να πω ότι η ζωή -και η τεχνολογία- έχει προχωρήσει.

Ας μην μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν.

Χάνουμε τσάμπα το χρόνο μας.

Μιας που ‘μιλήσαμε’ γα τους λαμπτήρες, οι LED είναι μεν πιο ακριβοί από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και φθορισμού, ωστόσο παράγουν φως έως και 90% πιο αποτελεσματικά από τον ‘ανταγωνισμό’, χρησιμοποιώντας 75% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης, ‘ζουν’ 25 φορές περισσότερο, οι λυχνίες δεν ‘καίγονται’ και γενικά, δεν μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Καταλαβαίνεις πότε θα μας εγκαταλείψουν, όταν αρχίζει να μειώνεται σταδιακά η φωτεινότητα. Σημείωσε σε παρακαλώ και ότι ελκύουν λιγότερο Co2 στην ατμόσφαιρα.

Πώς το κάνουν αυτό;
Στο site της CitiTech αναφέρεται πως οι λάμπες πυρακτώσεως λειτουργούν με τη ύπαρξη ενός πολύ λεπτού μεταλλικού νήματος. Βρίσκεται σε αεροστεγές θάλαμο με αέριο χαμηλής πίεσης. Με τη δίοδο ηλεκτρικού ρεύματος, θερμαίνεται τόσο που πυρακτώνεται και δημιουργεί φως.

Οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν αποσυρθεί από την αγορά της Ευρώπης, καθώς ήταν πολύ ενεργοβόροι. Υπάρχουν οι λαμπτήρες αλογόνου.

Σε ό,τι αφορά τους λαμπτήρες LED, είναι ακρωνύμιο των λέξεων Light Emission Diode. Δηλαδή, είναι δίοδος εκπομπής φωτός.

Ένας ημιαγωγός παράγει φως στενού φάσματος, όταν βρεθεί υπό τάση.

Το ηλεκτρικό ρεύμα περνά μέσα από ένα μικροτσίπ, το οποίο φωτίζει τις μικροσκοπικές πηγές φωτός που ονομάζουμε LED. Το αποτέλεσμα είναι φως που βλέπουμε. Η θερμότητα που παράγουν οι λάμπες LED, απορροφάται από την απαγωγή θερμότητας.

Μέσα στο πλαστικό καπάκι των διόδων LED, υπάρχει υλικό ημιαγωγών. Όταν μπαίνει στην εξίσωση το ηλεκτρικό ρεύμα, διέρχεται από τον ημιαγωγό και παράγεται το φως. Εκπέμπει, παράγοντας την ελάχιστη θερμότητα, στο χρώμα που έχουμε επιλέξει και εξαρτάται από το υλικό ημιαγωγών.

.news247.