Τα πέντε συχνά λάθη που κάνουμε στο περπάτημα

13 Απρ. 2023 - 09:28 | Χρήσιμες συμβουλές
Τα πέντε συχνά λάθη που κάνουμε στο περπάτημα

Το περπάτημα είναι η πιο εύκολη και αποτελεσματική άσκηση που μπορούμε να κάνουμε όλοι. Αυτό είναι γεγονός, εάν όμως θέλουμε να βλέπουμε μόνο τα οφέλη από αυτή την καλή συνήθεια είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας κάποια συχνά λάθη που μπορεί να κάνουμε. Ο Dr Morgan Busko είναι αθλίατρος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Irving της Νέας Υόρκης και όπως λέει, με το καιρό κάποια συνηθισμένα λάθη στο περπάτημα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως πόνο ή τραυματισμό στον αυχένα, την πλάτη, τους ώμους, τα ισχία και τα γόνατα. 

Αυτό που συστήνουν οι ορθοπεδικοί -όπως και οι personal trainers- είναι να κάνουμε ενσυνείδητα την προπόνησή μας ώστε να αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας και τα μηνύματά του αλλά και να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη της άσκησης.

Συχνά λάθη στο περπάτημα 
Φοράμε λάθος παπούτσια
Τα κατάλληλα παπούτσια συμβάλουν στην πρόληψη των τραυματισμών στο πέλμα και τον αστράγαλο, εξηγεί ο ορθοπεδικός Jared T. Lee. "Γενικά, ένα καλό παπούτσι για περπάτημα έχει υψηλής ποιότητας επένδυση που επιτρέπει στο πέλμα να κάμπτεται, καθώς και σόλα με υλικό που απορροφά τους κραδασμούς". Είναι επίσης σημαντικό να αντικαθιστούμε τα παπούτσια όταν οι σόλες τους έχουν ορατή φθορά ή εάν έχετε συμπληρώσει με αυτά περίπου 400-450 χιλιόμετρα βαδίσματος". 

Κοιτάμε χαμηλά 
Ένα συχνό τεχνικό λάθος που κάνουμε είναι ότι περπατάμε με μεγάλη κλίση του κορμού ή των ισχίων προς τα εμπρός. Αυτό ασκεί επιπλέον πίεση στα γόνατα και τους αστραγάλους προκειμένου να κρατήσουμε την ισορροπία μας. Εμποδίζει επίσης τη σωστή ροή του βαδίσματος που επιτρέπει στους κραδασμούς από τη διαφοροποίηση του εδάφους να μοιράζονται σε όλον τον κύκλο του βήματος. Η λύση είναι απλή: Αντί να κοιτάζουμε τα πόδια μας όταν περπατάμε, κοιτάζουμε ευθεία μπροστά μας. 

Δεν έχουμε καλή στάση σώματος
Η στάση του σώματος όταν περπατάμε είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες για σωστή δρασκελιά. Το να κοιτάζουμε ευθεία είναι μια καλή αρχή, ενώ είναι εξίσου σημαντικό να σφίγγουμε το σώμα μας και κυρίως τους κοιλιακούς μας ώστε να έχουμε τον έλεγχο κάθε βήματος. 

Περπατάμε μόνο σε διάδρομο 
Όλοι τον προτιμάμε όταν οι θερμοκρασίες είναι ακραίες ή τη νύχτα, ωστόσο το να περπατάμε μόνο στο διάδρομο δεν είναι μια καλή συνήθεια. Το περπάτημα έξω έχει οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για τη διάθεσή μας. Έρευνα έχει δείξει δείξει ότι η προπόνηση που μας φέρνει σε επαφή με τη φύση μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη διανοητική υγεία και σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες για πολλά χρόνια νοσήματα. 
Έχει όμως οφέλη και για το μυοσκελετικό μας σύστημα, όπως σχολιάζει ο Dr Lee. "Οι φυσικές επιφάνειες ασκούν λιγότερο στρες στο σώμα μας ενώ ασκούν παράλληλα τους μικρούς μυς που μας εξασφαλίζουν ισορροπία, από τους αστραγάλους μέχρι τον κορμό". 

Δεν ολοκληρώνουμε με διατάσεις 
Οι διατάσεις μετά από κάθε είδους άσκηση μαλακώνουν τους μυς, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις και εξασφαλίζουν καλύτερη στάση σώματος. Μετά το περπάτημα κάνουμε διάταση στους καμπτήρες των ισχίων, τους τετρακεφάλους στο μηρό και τους μυς της γάμπας – αν και αξίζει πραγματικά να αφιερώσουμε πέντε ακόμη λεπτά για να κάνουμε ένα πλήρες σετ διατάσεων για όλο το σώμα.