Πασχαλινά αυγά: Πώς να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα;

17 Απρ. 2023 - 17:42 | Χρήσιμες συμβουλές
Πασχαλινά αυγά: Πώς να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα;

Αφού τελείωσαν οι γιορτές του Πάσχα, ενδεχομένως να έχεις καταλήξει με άφθονα βραστά πασχαλινά αυγά. Τα αυγά αυτά μπορεί να είναι ένα νόστιμο και βολικό μεμονωμένο σνακ, όμως μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και με άλλους τρόπους. 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσεις τα περισσευούμενα πασχαλινά βραστά αυγά:

Φτιάξε αυγοσαλάτα: Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να χρησιμοποιήσεις τα βραστά αυγά που έχουν απομείνει είναι να φτιάξεις αυγοσαλάτα. Για να φτιάξεις μια υγιεινή εκδοχή, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις γιαούρτι ή αβοκάντο αντί για μαγιονέζα. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λαχανικά όπως ψιλοκομμένο σέλινο, κρεμμύδι ή πιπεριά για να αυξήσεις τη θρεπτική αξία.

Πρόσθεσέ τα σε σαλάτες: Τα βραστά αυγά μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στις σαλάτες. Παρέχουν μια καλή πηγή πρωτεΐνης και μπορούν να κάνουν μια σαλάτα πιο χορταστική. Δοκίμασε να προσθέσεις ψιλοκομμένα βραστά αυγά σε μια πράσινη σαλάτα ή μια σαλάτα με πατάτες ή ζυμαρικά.

Φτιάξε "διαβολικά αυγά": Τα διαβολικά αυγά είναι ένα κλασικό ορεκτικό. Για να τα κάνεις πιο υγιεινά, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ελληνικό γιαούρτι ή αβοκάντο αντί για μαγιονέζα και πρόσθεσε γεύση με βότανα και μπαχαρικά όπως πάπρικα ή άνηθο.

Χρησιμοποίησέ τα σε σάντουιτς: Τα βραστά αυγά μπορούν να προσθέσουν πρωτεΐνη και γεύση σε οποιοδήποτε σάντουιτς. Δοκίμασε να κόψεις σε φέτες ένα βραστό αυγό και να το προσθέσεις σε ένα σάντουιτς γαλοπούλας ή κοτόπουλου.

Φτιάξε ένα μπολ πρωινού: Τα βραστά αυγά μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα μπολ πρωινού. Δοκίμασε να αναμείξεις ψιλοκομμένα βραστά αυγά με ψητή γλυκοπατάτα, σοταρισμένο σπανάκι και αβοκάντο σε φέτες για ένα θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.

Χρησιμοποίησέ τα ως επικάλυψη: Τα βραστά αυγά μπορεί να είναι μια νόστιμη και θρεπτική επικάλυψη για πολλά πιάτα. Δοκίμασε να κόψεις βραστά αυγά και να τα προσθέσεις σε πίτσα ή τάκος.

Φτιάξε ένα σνακ: Τα βραστά αυγά μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα σνακ. Συνδύασε με λαχανικά κομμένα σε φέτες, όπως καρότα ή πιπεριές, και χούμους ή γκουακαμόλε για ένα ισορροπημένο και χορταστικό σνακ.

Όσον αφορά τη θρεπτική αξία των πασχαλινών αυγών, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθώς και βιταμίνες A, B12 και D, και μέταλλα όπως σίδηρο και ψευδάργυρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα βραστά αυγά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, με ένα αυγό να περιέχει περίπου 186 mg.

Πόσο καιρό μπορώ να τα διατηρήσω και να τα καταναλώνω; 
Τα βραστά πασχαλινά αυγά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το βράσιμο για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Εάν τα καταναλώσεις αργότερα, μπορείς να τα φυλάξεις στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι όσο περισσότερο αποθηκεύονται τα βρασμένα αυγά, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν μια θειούχα μυρωδιά λόγω της διάσπασης των αμινοξέων που περιέχουν θείο στο ασπράδι του αυγού. Αυτή η μυρωδιά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αυγά δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο γευστικά. Είναι καλύτερο να πετάξεις τυχόν αυγά που έχουν ασυνήθιστη οσμή ή εμφάνιση.

Shape.gr