Επικαιρότητα:

Πέντε πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με μια πατάτα

18 Μαίου 2024 - 10:45 | Χρήσιμες συμβουλές
Πέντε πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με μια πατάτα

Παραδόξως, υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πατάτα πέραν της μαγειρικής.

Είτε πρόκειται για ολόκληρη την πατάτα, είτε για τη φλούδα ή το νερό μέσα στο οποίο έβρασε - όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν για να καθαρίσετε τα μαχαιροπίρουνα, να αφαιρέσετε ίχνη σκουριάς ή να κάνετε τα ποτήρια σας να λάμπουν.

Ειδικότερα:

Αφαιρέστε τη σκουριά

Οι πατάτες περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο βοηθά στη διάσπαση της σκουριάς. Πάρτε λοιπόν μια πατάτα, κόψτε την στη μέση και βυθίστε την σε σαπούνι πιάτων ή μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια τρίψτε τη σκουριά μέχρι να αφαιρεθεί. Στη συνέχεια ξεπλύντε καλά με ζεστό νερό και σκουπίστε με καθαρό πανί.

Γυαλίστε τα ασημικά

Συχνά, με την πάροδο του χρόνου, τα ασημικά χάνουν τη λάμψη τους. Αντί λοιπόν να τα ξοδεύετε χρόνο για να τα γυαλίσετε, δεν έχετε πατά να αξιοποιήσετε το νερό που βράσατε τις πατάτες. Μουλιάστε τα μαχαιροπίρουνα ή τα ασημένια σκεύη στο συγκεκριμένο νερό για τουλάχιστον μία ώρα ή όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, ξεπλύντε τα με άφθονο νερό και σκουπίστε τα με μια καθαρή πετσέτα. Απλώς θυμηθείτε να μην προσθέσετε αλάτι στο νερό καθώς μπορεί να καταστρέψει το ασήμι.

Καθαρίστε τα γυάλινα ποτήρια

Οι πατάτες είναι ένα εξαιρετικό καθαριστικό ποτηριών. Κόψτε μια πατάτα στη μέση και τρίψτε την στην επιφάνεια του ποτηριού που είναι θαμπή κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Περιμένετε για λίγη ώρα πριν ρίξετε χλιαρό νερό στο ποτήρι και το σκουπίσετε μ’ ένα καθαρό πανί από μικροΐνες.

Αφαιρέστε λεκέδες

Αν βρείτε έναν μικρό λεκέ στο αγαπημένο σας πουκάμισο είτε ακόμα και σε έπιπλα, δοκιμάστε να τον αφαιρέσετε με …πατάτα.Κόψτε μια φέτα ωμής πατάτας και ταμπονάρετε το λεκέ για να το αφαιρέσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να ταμπονάρετε τον λεκέ με νερό που περίσσεψε από βραστές πατάτες.

Ποτίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου

Οι πατάτες και συγκεκριμένα το νερό στο οποίο έχουν βράσει, μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου να ευδοκιμήσουν. Κι αυτό γιατί, περιέχει κάλιο, άζωτο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία χρησιμεύουν ως φυσικό λίπασμα για τα φυτά, και βρίσκονται επίσης σε λιπάσματα του εμπορίου.

πηγή: mothersblog.gr