Επικαιρότητα:

Διακοπές στην πανέμορφη Κύθνο

25 Ιουλ. 2013 - 16:37 | Ταξίδια

Είναι το πρώτο νησί που θα συναντήσει κανείς στην διαδρομή των δυτικών Κυκλάδων ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο. Αν ζητάτε ηρεμία, αμέτρητες ελεύθερες παραλίες, βουτιές στα ιαματικά νερά και ένα κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο, γυμνό κεντημένο μονάχα με ξερολιθιές ήδη έχετε στρέψει την πυξίδα σας στην Κύθνο. Μια ανάσα από την Αθήνα είναι ο ιδανικός προορισμός τόσο για ένα Σαββατοκύριακο μακριά από την πόλη για να σας δώσει την αίσθηση της απόδρασης όσο και για πλήρες διακοπές.

Μικρά χωριά κτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πλακόστρωτα δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, ασβεστωμένες πλατείες, πολυάριθμες εκκλησίες, ανεμόμυλοι, αμέτρητες παραλίες – προσβάσιμες οι περισσότερες – καταγάλανα νερά και απόλυτη ηρεμία

Η Θερμιά (τα Θερμιά), όπως αλλιώς λέγεται εξαιτίας των θερμών πηγών που υπάρχουν στον όρμο Λουτρών, και μάλιστα ήταν μια από τις επισκέψεις που απολάμβανε ο βασιλιάς Όθωνας με την βασίλισσα Αμαλία(1837-1862), μπορεί να δώσει στον επισκέπτη μια ποικιλία συναισθημάτων.

Η καρδιά του νησιού, όμως, χτυπά στη μεσόγεια πρωτεύουσα, τη Χώρα ή Μεσαριά, ένα κουκλίστικο χωριό με ασπρισμένα σοκάκια, στεγάδια, ολάνθιστες πλατείες κι αυλές και παλιές εκκλησιές (τον Άγιο Σάββα του 1613, την Παναγιά του Νίκους, τον Σωτήρα με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, τον Χριστό με την εικόνα του περίφημου αγιογράφου Σκορδίλη ).

Παίρνοντας αυτό τον δρόμο μπορείτε να οδηγηθείτε στις βορινές παραλίες. Στο δρόμο θα συναντήσετε και τα Λουτρά με το υδροθεραπευτήριό τους.

Μοναδικές εμπειρίες μπορούν επίσης να βιώσουν όσοι είναι λάτρεις της πεζοπορίας και της διάσχισης μονοπατιών. Πέραν του ότι η Κύθνος έχει διάφορα μονοπάτια να διασχίσετε. Στην διαδρομή σας δεν πρέπει να παραλείψετε τον αρχαιολογικό χώρο του Βρυόκαστρου και το ερειπωμένο μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς που εποπτεύει από ψηλά το πέλαγος και την Τζια είναι δύο από τα μέρη.

Κομβικό σημείο για να επισκεφθείτε τις μαγικές παραλίες που κρύβονται στην νότια πλευτά του νησιού και στον οικισμό-προσκύνημα της Παναγίας Κανάλας, η γαλήνια Δρυοπίδα, το έτερο γραφικό κεφαλοχώρι, χτισμένο ανάμεσα σε λόφους. Μπορεί να συνδυαστεί με χαλαρούς περιπάτους ( από την κεντρική πλατεία μέχρι τη συνοικία του Γαλατά και τον Άγιο Μηνά ) και επισκέψεις στο σπήλαιο-ορυχείο Καταφύκι και στο μικρό Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο.

Παναγιά η Κανάλα

Ένα σημαντικό προσκύνημα της Κύθνου και όλου του Αιγαίου. Η Παναγιά η Κανάλα που έχει δώσει το όνομα της και στον ομώνυμο παραλιακό οικισμό της Κύθνου, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και είναι από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες καθώς θεωρείται θαυματουργή. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα αναδύθηκε από την θάλασσα στο στενό ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο.

Ο οικισμός έχει αναπτυχθεί στην πευκόφυτη ακρογυαλιά και διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια.

Τα δύο μεγαλύτερα χωριά της Κύθνου είναι η Χώρα και η Δρυοπίδα.

Η Xώρα

Η πρωτεύουσα του νησιού, μαγεύει τον επισκέπτη με το ξεχωριστό χρώμα της. Mικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο.

Η Δρυοπίδα (Χωριό)

Βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κύθνου και απέχει 8 χλμ. από της Χώρα. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα έχει διατηρήσει το ίδιο όνομα. Κατά την παραμονή σας στο χωριό θα χαρείτε τον περίπατο στον παραδοσιακό οικισμό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα σπίτια στη Δρυοπίδα είναι διώροφα και σκεπασμένα με κεραμίδι. Σύμφωνα με τους κατοίκους αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στη κεραμική τέχνη.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Η Κύθνος παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά πολλές γνωστές αρχαιολογικές θέσεις δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί ανασκαφικά.

Το Βρυόκαστρο

Η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού στην ΒΑ ακτή, το αρχαίο λιμάνι και το ιερό της Δήμητρας στην κορυφή της ακροπόλεως είναι τρία σημεία που πρέπει ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε αν ενδιαφέρεστε για μια ξενάγηση στην ιστορία. Σημαντικής αρχαιολογικής αξίας περιοχή είναι και ο Μαρουλάς όπου τα αρχαιολογικά του ευρήματα μαρτυρούν ύπαρξη κατοίκων ήδη από την Μεσολιθική εποχή. Ο οικισμός αυτός στην Κύθνο είναι ο μοναδικός υπαίθριος εκείνης της περιόδου που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.

Το Κάστρο της Ωριάς

Πριν το ακρωτήρι Κέφαλος, ανάμεσα στους λόφους Σκλάβο και Γιαλούδι στα βόρεια του νησιού, βρίσκεται το Κάστρο της Ωριάς. Εδώ βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 16ο αι.

Σπήλαιο Καταφύκι

Κοντά στο χωριό βρίσκεται το σπήλαιο "Καταφύκι". Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναξιοποίητα σπήλαια της Ελλάδας, με πολύ πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το σπήλαιο αποτέλεσε καταφύγιο των κατοίκων.

Εκκλησίες

Η Κύθνος έχει 128 εξωκκλήσια εκτός από τις εκκλησίες των δυο χωριών της. Θα τις δείτε να ξεπροβάλλουν κατάλευκες, ταπεινές, μέσα στα χωράφια ή πίσω από τους μικρούς ορεινούς λόφους του νησιού. Μπορείτε να τις επισκεφθείτε και να θαυμάσετε την απλότητα και τη σοφία των ντόπιων κτιστών.

Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο

Στην εκκλησία του Αϊ Γιώργη στην Δρυοπίδα, αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό Βυζαντινό Μουσείο πλούσιο σε πολύτιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα και σπάνιες βυζαντινές εικόνες ανυπολόγιστης αξίας και αισθητικής καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο με φορεσιές και αντικείμενα των κατοίκων της εποχής.


Παραλίες

Η πανέμορφη Κύθνος έχει υπέροχες παραλίες που σχηματίζουν γραφικούς κολπίσκους, όρμους με πεντακάθαρα νερά και άφθονη σκιά από αλμυρίκια για όσους δεν αντέχουν την συνεχή έκθεση στον ήλιο.

Κολώνα: Ίσως η ωραιότερη και πιο εντυπωσιακή παραλία της Κύθνου κι αναμφίβολα μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη. Μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση, προσφέροντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία. Μέχρι την Απόκρουση είναι άσφαλτος και από εκεί δύσβατος και στενός δρόμος.

Γαιδουρόμαντρα: Μεγάλη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά.

Μεγάλη Άμμος Κανάλας: Μεγάλη αμμουδερή παραλία, όπως ακριβώς λέει και το όνομά της. Βρίσκεται στον δεξιό κόλπο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Κανάλας. Στον αριστερό κόλπο μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Αντώνηδες

    Φλαμπούρια: Μεγάλη παραλία με άμμο και βότσαλο και την Παναγία την Φλαμπουριανή να δεσπόζει.
    Σκύλου: Περήφημη αμμώδης παραλία στα ανατολικά του νησιού.
    Μέριχας: Ο γιαλός του Μέριχα με καθαρά νερά και ψιλή άμμο.
    Αντώνηδες: Καταπληκτική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά.
    Απόκρουση: Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κύθνου με άμμο και σκιά που προσφέρουν τα αλμυρίκια.
    Άγιος Δημήτριος: Πανέμορφη παραλία νότια του νησιού.
    Νάουσα: Όμορφη παραλία στο ανατολικό τμήμα του νησιού με θέα την εκκλησία πάνω στο βράχο.
    Επισκοπή: Όμορφος απάνεμος κόλπος με άμμο και πολλά αλμυρίκια.
    Ζογκάκι: Η νοτιότερη από τις τρείς παραλίες Νάουσα – Κουρί – Ζογκάκι, οι οποίες ενώνοντα ιμεταξύ τους με σκαλάκια.
    Καλό Λιβάδι: Βρίσκεται στο Ν.Α. τμήμα του νησιού. Στολίδι της το εκκλησάκι της Παναγίας της Καλολιβαδιώτισας πάνω στο βράχο.
    Λουτρά: Η όμορφη παραλία του ομώνυμου οικισμού. Εάν βουτήξετε στην άκρη της, μπορείτε να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών που καταλήγουν σ’ αυτήν την παραλία.


    Λεύκες: Δίπλα στον ομώνυμο οικισμό, με άμμο και βότσαλα και αρκετή σκιά από τα αλμυρίκια.
    Μαρτινάκια: Μικρή αμμουδιά, η πρώτη που συναντάμε καθώς φεύγουμε από το Μέριχα προς τα Λουτρά.
    Ποτάμια: Απάνεμη παραλία με πλούσια σκιά, στο δρόμο προς τον Άγιο Σώστη.
    Σιμουσί: Ήσυχη παραλία στην νότιο ανατολική ακτή του νησιού .
    Πετρούσα: Μικρή παραλία, στο νοτιότερο σημείο του νησιού προς την ανατολή, στην οποία θα φτάσετε από τον Αγ. Δημήτριο.
    Σχοινάρι: Μικρή απάνεμη παραλία δίπλα από τα Λουτρά.
    Στιφό: Όμορφη, ήσυχη παραλία στο δρόμο προς τον Αγ. Δημήτριο.
    Φυκιάδα: Μια χρυσαφένια παραλία πλαισιωμένη από ένα πανέμορφο τοπίο. Συνορεύει με την Κολώνα.
    Αγία Ειρήνη: Μικρή παραλία, απέναντι από τα Λουτρά
    Άγιος Στέφανος: Προστατευμένη παραλία στο ανατολικό μέρος του νησιού. Άμμος, βότσαλα και αρκετή σκιά από τα αλμυρίκια που βρίσκονται σε όλο το μήκος της παραλίας.
    Άγιος Σώστης: Πανέμορφη παραλία στο βορειότερο σημείο του νησιού, με ψιλό βότσαλο και άμμο. Έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι.

Ιαματικές πηγές

Η Κύθνος στους νεώτερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά», απ' τις ζεστές ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Τα Λουτρά λοιπόν που τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά φιλοξενούν τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές.

Η μία, των Αγίων Αναργύρων, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου.. Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων.

Καταδύσεις

Η θάλασσα και ο βυθός της Κύθνου είναι μοναδικής κλασσικής Αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς που η γεωγραφική της θέση ευνόησε. Τα ισχυρά ρεύματα και τα κύματα “σμιλεύουν” το υποβρύχιο τοπίο, διαμορφώνοντας απίστευτης ομορφιάς ακτογραμμή και καταπληκτικούς υφάλους. Ταυτόχρονα εμπλουτίζουν με ζωή τα “άγρια” αυτά νερά και προσφέρουν στους δύτες θέαμα που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Το πλήρως εξοπλισμένο καταδυτικό κέντρο που βρίσκεται στα Λουτρά, είναι μια μοναδική ευκαιρία για υποβρύχια εξόρμηση.



Κουζίνα και τοπικά προϊόντα

Κατά την παραμονή σας στη μαγευτική Κύθνο μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, που ξεχωρίζουν τόσο για την εκλεκτή τους γεύση όσο και για την εξαιρετική τους ποιότητα. Στην Κύθνο εκτός από το περίφημο χοιρινό κρέας και φρέσκο ψάρι, θα βρείτε τα προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας, όπως λουκάνικα, παξιμάδια, άσπρο τυρί τρίμμα ή κοπανιστή, μέλι θυμαρίσιο, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα, κάπαρη, πήλινα αντικείμενα, αφού το νησί έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική, παστέλι, παραδοσιακές πίτες και το περίφημο θερμιώτικο κρασί.

Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την περίφημη θερμιώτικη τυρόπιτα, το «σφουγγάτο», και αν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Κύθνο πετύχετε γάμο, δοκιμάστε το παραδοσιακό φαγητό κρέας κοκκινιστό με πατάτες.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Χώρας Κύθνου +30 2281031339

Αγροτικός Συνεταιρισμός Δρυοπίδας Κύθνου +30 2281032177

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Κύθνο γίνονται πολλά και μεγάλα πανηγύρια. Ανάμεσα τους περίοπτη θέση κατέχουν οι εορτασμοί για τη Χάρη της Παναγίας. Έτσι τα μεγαλύτερα γίνονται κατά τον Δεκαπεναύγουστο στο Μοναστήρι της Παναγίας της Στατηλάτισσας (διαρκεί δύο ημέρες) και στην εκκλησία της Παναγίας της Κανάλας, της προστάτιδος της Κύθνου.

Στις 24 Αυγούστου διεξάγεται το πανηγύρι της Παναγίας της Φλαμπουριανής. Από 1 έως 10 Αυγούστου διοργανώνεται από το Δήμο Κύθνου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κύθνεια». Το "Πανηγύρι" στα Θερμιά είναι η καλύτερη πρόταση για να ζήσετε μια από τις πιο χαρακτηριστικές και παραδοσιακές αιγαιοπελαγίτικες εκδηλώσεις.

Θα γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες και θα δείτε τους Θερμιώτες να χορεύον μπάλο με τη παραδοσιακή νησιώτικη μουσική των ντόπιων οργανοπαικτών βιολιού. Δύσκολα θα αντισταθείτε στον πειρασμό να μπείτε στο χορό για μια "βόλτα".

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Προς την Κύθνο: Το νησί βρίσκεται μόλις 2 ώρες και 40 λεπτά από τον Πειραιά με φέρυμποτ, ενώ με ταχύπλοο η διάρκεια του ταξιδιού μειώνεται στη 1 ώρα και 15 λεπτά. Ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει και με το λιμάνι του Λαυρίου, από που με φέριμποτ το ταξίδι διαρκεί μιάμιση ώρα.

Στην Κύθνο: Οι μετακινήσεις στο νησί γίνονται με λεωφορεία ή με ΤΑΞΙ. Μπορείτε ακόμη να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο.