Ρόδος: Διακοπές σε τιμές κρίσης

16 Ιουν. 2012 - 07:30 | Ταξίδια

Γνωστό και «χιλιοτραγουδισμένο» νησί η Ρόδος, που φέτος έχει αποκτήσει ένα ακόμη ατού: τα ξενοδοχεία κάνουν οικονομικές προσφορές στους βαρύτατα «χειμαζόμενους» Ελληνες!

Το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων έχει έκταση 1.398 τ.χλμ., ακτογραμμή 220 χλμ. και οι κάτοικοί του, που αριθμούν περίπου τους 110.000, ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και, δευτερευόντως, με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Είναι, νομίζω, ένας ιδανικός τόπος για πολυήμερες διακοπές, επειδή έχει πολλά πράγματα να δείτε και να κάνετε αλλά και επειδή σας προσφέρει κάποιες σημαντικές επιλογές, όπως, για παράδειγμα, τη δυνατότητα τον Αύγουστο να βρείτε παραλία και με πολύ κόσμο αλλά και... χωρίς κόσμο. Ή το να μπορείτε να φύγετε από την τουριστική και πολύβουη πόλη και να πάτε στον ημιορεινό Εμπωνα, όπου οι άνθρωποι ζουν σε άλλους ρυθμούς.

Φτάνοντας με το πλοίο στο λιμάνι, μην περιμένετε να δείτε τον Κολοσσό στην είσοδό του. Σύμφωνα με έγκυρες ιστορικές πληροφορίες, καταστράφηκε από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή και επωλήθη για σκραπ πριν από κάποιες εκατοντάδες χρόνια. Αυτό όμως που πιθανότατα θα σας εντυπωσιάσει είναι το Κάστρο των Ιπποτών.

Το νησί έχει μεγάλη ιστορία. H πόλη της Pόδου, που μαζί με τη Λίνδο είναι τα πιο τουριστικά σημεία του νησιού, ιδρύθηκε το 408 π.X., όταν οι κάτοικοι της Ιαλυσού, της Λίνδου και της Kαμείρου αποφάσισαν να χτίσουν μια νέα ισχυρή πόλη για πρωτεύουσα. Σχεδιάστηκε κατά το ιπποδάμειο ρυμοτομικό σύστημα και έγινε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της εποχής και σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Tο 1309, την κατέλαβαν οι Ιππότες του Tάγματος του Aγίου Iωάννη (Iωαννίτες), που την περιέβαλαν με ισχυρή οχύρωση, μεταβάλλοντάς τη σε μια ακμάζουσα πολυεθνικά μεσαιωνική πόλη. Tο 1523 κατελήφθη από τους Tούρκους και οι Ελληνες υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν εκτός των τειχών, δημιουργώντας έτσι νέες συνοικίες, τα «μαράσια». Tο 1912, η πόλη της Pόδου, όπως και όλη η Δωδεκάνησος, κατελήφθη από τους Iταλούς. Oι νέοι κυρίαρχοι άλλαξαν την αρχιτεκτονική μορφή της πόλης με επιβλητικά κτίρια, φαρδείς δρόμους και πλατείες. Tελικά, το 1948, η Pόδος ενώθηκε επίσημα με την Eλλάδα.

H σύγχρονη πόλη της Pόδου αποτελεί, μαζί με τους οικισμούς Aσγούρου και Kρητικά, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της νησιωτικής Eλλάδας, με μόνιμο πληθυσμό 60.000 κατοίκους.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ

Οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την Παλιά Πόλη και το Kάστρο των Iπποτών. H πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη και περικλείεται από τείχη. Tο βορινό μέρος, που λέγεται Kολλάκιο (Collachium), και το νότιο, που είναι γνωστό ως Xώρα ή Mπούργκο. H πύλη που επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ του Kολλακίου και της Xώρας βρίσκεται στη σημερινή οδό Λάχητος. Η πρόσβαση στην Παλιά Πόλη γίνεται από οκτώ πύλες, με ονόματα ρομαντικά, ιστορικά, πρακτικά ή θρησκευτικά: η πύλη της Eλευθερίας, η πύλη του Aποστόλου Παύλου, η πύλη d' Amboise, η πύλη του Aγίου Aντωνίου, η πύλη του Aγίου Aθανασίου, η πύλη της Aκάντιας, η Θαλασσινή Πύλη (Porta Marina) και η πύλη του Nαυστάθμου ή Tαρσανά.

Tο Kολλάκιο ήταν η «καρδιά» του κράτους των Iωαννιτών. Στο δυτικό άκρο του βρίσκεται το παλάτι του Mεγάλου Mαγίστρου, γνωστό ως Kαστέλλο, που ήταν η ακρόπολη των Iπποτών. Eίναι ένα εξαίρετο δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Tο Kαστέλλο είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά το 1865 από έκρηξη ξεχασμένης πυριτιδαποθήκης, αλλά οι Iταλοί το ξανάχτισαν όσο πιο πιστά γινόταν και το ολοκλήρωσαν το 1940. Στην οδό Iπποτών, που διασχίζει το Kολλάκιο (ο καλύτερα διατηρημένος μεσαιωνικός δρόμος που μπορείτε να δείτε στην Eυρώπη), βρίσκεται το Nοσοκομείο των Iπποτών, που σήμερα στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο. Πρόκειται για το πιο σημαντικό ιπποτικό κτίριο στην πόλη, το οποίο άρχισε να χτίζεται το 1440 και τελείωσε το 1484.

Στη Xώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πιο έθνικ και πιο χρωματιστά! H οδός Σωκράτους ή το «μακρύ παζάρι», όπως είναι γνωστή, είναι όντως ένας μακρύς δρόμος με μαγαζιά πανταχόθεν, που πουλούν σχεδόν αποκλειστικά σουβενίρ. Και, βεβαίως, οι απαραίτητες καφετέριες-μπαρ και οι ταβέρνες-εστιατόρια και τα φαγάδικα γενικώς. Κοντά σε αυτά θα δείτε επίσης το τζαμί του Σουλεϊμάν, που οικοδομήθηκε προς τιμήν του κατακτητή της Pόδου Σουλεϊμάν του Mεγαλοπρεπούς, την τουρκική βιβλιοθήκη του Aχμέτ Xαφούζ του 1794, το τζαμί του Σουλτάν Mουσταφά του 1765, τη βυζαντινογοτθική εκκλησία του Aγίου Γεωργίου του 15ου αιώνα, την παλιά εβραϊκή συνοικία και την πλατεία των Eβραίων Mαρτύρων με το χαριτωμένο σιντριβάνι και τους τρεις μεταλλικούς ιππόκαμπους. Τέλος, την «Kαστελλανία» στην πλατεία Iπποκράτους, που ήταν το εμπορικό κέντρο του ιπποτικού κράτους και της οποίας δυστυχώς μόνο κάποιο τμήμα σώζεται σήμερα.

ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ

Ο λόφος του Aγίου Στεφάνου (ή Mόντε Σμιθ), όπου βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Pόδου. Στο όμορφα διαμορφωμένο και κατάφυτο αρχαιολογικό πάρκο σώζεται το ελληνιστικό στάδιο του 3ου αιώνα π.Χ., όπου διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες των Aλίων, της μεγαλύτερης γιορτής των αρχαίων Pοδίων προς τιμήν του θεού Ηλιου.
Η Λίνδος και η ακρόπολή της. Aπέχει 56 χλμ. από την πόλη της Pόδου και η ακρόπολη είναι χτισμένη σε έναν απότομο βράχο 116 μ., που την κάνει να μοιάζει με έναν εξώστη στο πέλαγος. Eκεί γυρίστηκαν και σκηνές της ταινίας «Tα κανόνια του Nαβαρόνε». Mοναδική είναι η ανάγλυφη τριήρης του 2ου αιώνα π.Χ., σκαλισμένη στη βάση του βράχου.
Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες. Απέχει 35 χλμ. από την πόλη και είναι ένας σπάνιος βιότοπος αναπαραγωγής της πεταλούδας Panaxia quadripunctaria. Eίναι ένα μέρος το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται για να απολαύσουν τις πεταλούδες μέσα σε οργιαστική βλάστηση και τρεχούμενα νερά.
Ο Εμπωνας. Πρόκειται για ένα γραφικότατο ορεινό χωριό στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού του νησιού, του Αττάβυρου. Φημίζεται για τις τοπικές ταβέρνες, που είναι «ναοί» του κρέατος, και για το καλό του κρασί. Ακόμη, αν ψάξετε λίγο, θα βρείτε εξαίσιο γίδινο τυρί.
Η Παναγιά η Tσαμπίκα. Είναι θαυματουργή σε θέματα ευγονίας. Aν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να «συλλάβει», ένα τάμα λύνει το πρόβλημα (το όνομα Tσαμπίκος ή Tσαμπίκα είναι πολύ διαδεδομένο στη Pόδο).
Μια βόλτα στην Kαλλιθέα, όπου τα ιταλικά κτίρια των ιαματικών λουτρών, η πυκνή βλάστηση και η θάλασσα δημιουργούν ένα υπέροχο κινηματογραφικό σκηνικό. Λίγο πιο πάνω βρίσκονται οι Eπτά Πηγές, μια υπέροχη όαση που δημιουργήθηκε από τα αρδευτικά έργα των Iταλών.
Στην Iαλυσό θα δείτε πάρα πολλά νεοκλασικά, γιατί εκεί βρίσκονταν κάποτε τα σπίτια των πλούσιων Pοδίων.
Tέλος, επισκεφτείτε τη νότια Pόδο, η οποία, προσωπικά, με καταγοήτευσε. Μάλλον επειδή τουριστικά παραμένει παρθένα! Στο κομμάτι από Κιοτάρι μέχρι Πρασονήσι θα βρείτε υπέροχες παραλίες με σκίνα και αρμυρίκια, όπου είναι δυνατόν, ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο, να είστε μόνοι σας. Το Πρασονήσι είναι το νοτιότερο άκρο του νησιού, με δύο παραλίες που βρίσκονται «πλάτη-πλάτη», και θεωρείται ο παράδεισος της ιστιοσανίδας.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Μεγάλο νησί καθώς είναι, με τα 220 χλμ. ακτογραμμής, διαθέτει πολλές παραλίες. Οι πιο γνωστές είναι:
Φαληράκι (12 χλμ. από την πόλη της Ρόδου). Μια παραλία σχεδόν 5 χλμ., που είναι η πιο κοσμική αλλά και κατάλληλη για παιδιά, λόγω των ρηχών νερών.
Τραγανού (13 χλμ.). Με ψιλό και χοντρό βότσαλο και μια σπηλιά αριστερά που προσφέρει σκιά.
Λαδικό (15 χλμ.). Σε πανέμορφο κλειστό κόλπο, με ψιλή άμμο, βραχάκια και πολλές ομπρέλες. Αγαπημένη των Iταλών.
Aφάντου (22 χλμ.). Με πολλούς Γερμανούς και Αγγλους, με τμήματα οργανωμένα και μη.
Kολύμπια (25 χλμ.). Οργανωμένη αλλά και σχετικά ήσυχη, εξ ου και προτιμάται από οικογένειες και λουομένους μιας κάποιας ηλικίας.
Tσαμπίκα (26 χλμ.). Mεγάλη, οργανωμένη παραλία, με ψιλή άμμο
Στεγνά (35 χλμ.). 500 μ. από το χωριό Aρχάγγελος, με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά.
Χαράκι (36 χλμ.). Κρυστάλλινα νερά, ιδανικά για εξερεύνηση βυθού.
Aγκάθι (36 χλμ.). Yπέροχη οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο και αβαθή νερά, κατάλληλη για παιδιά.

Kάλαθος (45 χλμ.). Ψιλή άμμος και βότσαλο όσο φτάνει το μάτι. Eδώ πάντοτε βρίσκουμε ελεύθερο χώρο να ξαπλώσουμε.
Βλήχα (48 χλμ.). Μεγάλη παραλία με χοντρή άμμο, οργανωμένη, αλλά χωρίς ιδιαίτερα πολύ κόσμο.
Λίνδος (50 χλμ.). Ενας κόλπος, δύο παραλίες, πολύς κόσμος.
Γλύστρα (55 χλμ.). Μικρή αμμουδερή και... οργανωμένη!
Πευκί (56 χλμ.). Hσυχη, με λίγες καρέκλες και ομπρέλες σε πευκόφυτη περιοχή.
Κιοτάρι (60 χλμ.). Με ψιλή άμμο και βότσαλο και ατέλειωτο μήκος.
Γεννάδι (63 χλμ.). Με ψιλή άμμο και βότσαλο, είναι στην ουσία η συνέχεια της παραλίας Κιοτάρι.
Φούρνοι (77 χλμ.). Παραλία με βότσαλο, περίπου 4 χλμ. νοτιοδυτικά του γραφικού Μονόλιθου.
Aγιος Γεώργιος (88 χλμ.). Ιδανική για απομόνωση...
Πρασονήσι (90 χλμ.). Δύο πανέμορφες παραλίες «πλάτη με πλάτη», που καταλήγουν σε νησάκι. Εχει ψιλή άμμο και, ό,τι καιρό και να κάνει, στη μία έχει μπουνάτσα και στην άλλη τρικυμία.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Aεροπορικώς, καθημερινά, με την Olympic Air (T/801 801 0101) και την Aegean (T/ 801 11 20000). Από θαλάσσης, με την Blue Star Ferries (T/210-89.19.800, www.bluestarferries.com), την Hellenic Seaways (T/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr) και την ΑΝΕΚ (Τ/210-41.97.420, www.anek.gr).
Mε την Blue Star Ferries oι τιμές αρχίζουν από 19 ευρώ. Αυτά τα εισιτήρια, όμως, δεν είναι εύκολο να τα βρείτε, γιατί είναι ελάχιστα. Ετσι, υπολογίστε για την απλή μετάβαση 43 ευρώ το άτομο στην οικονομική θέση και 85 ευρώ το αυτοκίνητο.
Για οικογένειες, και οι τρεις εταιρείες έχουν ενδιαφέρουσες προσφορές.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αν αποφασίσετε να πάτε διακοπές στη Ρόδο -κανείς δεν πάει για λιγότερο από εβδομάδα-, θα σας πρότεινα να βγάλετε προς τα έξω το ανατολίτικο ταμπεραμέντο σας και να παζαρέψετε την τιμή, όπου επιλέξετε να μείνετε, γιατί σε ορισμένα καταλύματα υπάρχουν περιθώρια.
Για ξενοδοχεία που παραθέτουμε παρακάτω κάνουν αυτές τις τιμές ειδικά για τους Ελληνες που θα επισκεφτούν φέτος τη Ρόδο. Στο τέλος της λίστας υπάρχουν το τηλέφωνο και οι διευθύνσεις των δύο ιστοσελίδων της Ενωσης Ενοικιαζόμενων Δωματίων. Εκεί θα βρείτε τιμές που αρχίζουν από τα 32 ευρώ, αν μείνετε επτά ημέρες.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Best Western Plaza Hotel (Ιερού Λόχου 7, Τ/22410-22.501, www.rhodesplazahotel.com).
Εξαιρετικό ξενοδοχείο 4 αστέρων, με 132 δωμάτια και καταπληκτική ευγενική εξυπηρέτηση στο κέντρο της πόλης. Διαθέτει πολύ καλό εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ και πισίνα. Η τιμή για το δίκλινο τον Αύγουστο είναι 110 ευρώ με ημιδιατροφή για παραμονή 7 ημερών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα «πακέτου», που να περιλαμβάνει ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.
Hotel Angela suites & lobby (28ης Οκτωβρίου 7, Τ/22410-78.906, www.angelasuites.gr). Μέσα στην πόλη, συγκρότημα 4 αστέρων, με 35 ευρύχωρες σουίτες που διαθέτουν τα πάντα. Το συγκρότημα έχει πισίνα και ένα μεγάλο σαλόνι με βεράντα. Λειτουργεί βάσει αυτόνομης εστίασης, αλλά παρέχεται continental πρωινό κατόπιν αιτήματος. Η τιμή της junior suite 2 ατόμων τον Αύγουστο αρχίζει από 90 ευρώ, χωρίς πρωινό.
Semiramis City Hotel (Ι. Μεταξά 18, Τ/22410-20.741, www.semiramis.gr). Ξενοδοχείο 2 αστέρων και 120 δωματίων μέσα στην πόλη. Διαθέτει εστιατόριο και 3 μπαρ. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 120 ευρώ με ημιδιατροφή.
Savoy Hotel (Εθελοντών Δωδεκανησίων 9, Τ/22410-20.721, www.savoyrodos.gr). Συμπαθέστατο μικρό ξενοδοχείο μέσα στην πόλη, με 46 δωμάτια. Διαθέτει μόνο μπαρ. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 75 ευρώ με πρωινό.
Belvedere Beach Hotel (Ακτή Κανάρη 31, Τ/22410-89.000, www.belvederebeach.gr). Ξενοδοχείο 4 αστέρων και 211 δωματίων σχεδόν πάνω στην παραλία της πόλης. Διαθέτει εστιατόριο,2 μπαρ, 2 πισίνες ενηλίκων και μια παιδική, καθώς και γήπεδο τένις. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 75 ευρώ με πρωινό.
Rhodes Beach Hotel (Ακτή Κανάρη 19, Τ/22410-23.857, www.rhodosbeach.gr). Ξενοδοχείο 3 αστέρων και 165 δωματίων, το οποίο από την παραλία το χωρίζει ο δρόμος. Διαθέτει δύο μπαρ, πισίνα ενηλίκων και παιδική και για εστιατόριο εξυπηρετείστε στο «αδελφό» ξενοδοχείο Belvedere. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 85 ευρώ με πρωινό.
Hotel Agla (Αποδήμων Αμερικής 32, Τ/22410-22.061, www.aglahotel.gr). Ξενοδοχείο 3 αστέρων στο κέντρο της πόλης, αλλά στα 50 μ. από την παραλία. Εχει 110 δωμάτια και 15 διαμερίσματα, πισίνα, 2 εστιατόρια, καφετέρια και δύο μπαρ. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 72 ευρώ με πρωινό.
Ηotel Ibiscus (Νισύρου 17, Τ/22410-24.661/5, www.rhotel.gr/ibiscus). Ξενοδοχείο 4 αστέρων στο κέντρο της πόλης πάνω στην κοσμοπολίτικη πλαζ της Ρόδου. Εχει 205 δωμάτια και διαθέτει πισίνα, γυμναστήριο και εστιατόριο. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 118 ευρώ με ημιδιατροφή.
Hotel Annapolis Inn (28ης Οκτωβρίου και Ι. Δραγούμη, Τ/22410-24.538, www.annapolisinn.gr). Συγκρότημα 44 διαμερισμάτων και στούντιο, πλήρως εξοπλισμένων, μέσα στην πόλη σε στυλ boutique hotel. Διαθέτει επίσης πισίνα ενηλίκων και παιδική, εστιατόριο και μπαρ. Η τιμή του στούντιο (2 - 4 άτομα) για τον Αύγουστο είναι 80 ευρώ με πρωινό.
Hotel Athena (Λέοντος 97, Τ/22410-22.631, www.athenahotel.gr). Ξενοδοχείο 3 αστέρων και 122 δωματίων μέσα στην πόλη και πολύ κοντά στην πλαζ. Διαθέτει πισίνα, μπαρ, καφετέρια και εστιατόριο. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 85 ευρώ με πρωινό.

ΦΑΛΗΡΑΚΙ

Apollo Beach (Τ/22410-85.513, www.apollobeach.gr). Ξενοδοχείο 4 αστέρων επί της παραλίας, με 293 δωμάτια. Διαθέτει 3 εστιατόρια, 2 μπαρ, πισίνα, γυμναστήριο, παιδική πισίνα, παιδική χαρά και σάουνα. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι από 130 ευρώ με πρωινό.
Apollo Blue (Τ/22410-85557, www.apollobluepalace.gr). Καινούργιο ξενοδοχείο 5 αστέρων, με 156 δωμάτια 5 διαφορετικών τύπων πάνω στην παραλία. Το ξενοδοχείο διαθέτει 2 εστιατόρια, 2 μπαρ, 2 πισίνες, μία παιδική πισίνα και μίνι κλαμπ για παιδιά, γυμναστήριο και σπα. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι από 160 ευρώ με πρωινό.
Calypso Beach Hotel (Τ/22410-85.621/3, www.calypsohotel.gr). Πολυτελές ξενοδοχείο 4 αστέρων επί της παραλίας, με 323 δωμάτια. Διαθέτει 3 εστιατόρια, γήπεδα τένις, δύο πισίνες και μία παιδική, γυμναστήριο, σάουνα, μίνι γκολφ και παιδική χαρά. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 136 ευρώ - all inclusive· δηλαδή, όλα τα φαγητά, οι καφέδες και τα ποτά. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται οι ξαπλώστρες και τα θαλάσσια σπορ στην παραλία
Calypso Palace Hotel (Τ/22410-85.802, www.calypsohotel.gr). Ξενοδοχείο 4 αστέρων, με 138 δωμάτια και όλες τις ανέσεις που μπορείς να περιμένεις - κλιματισμός, έγχρωμη τηλεόραση με δορυφορική λήψη κ.λπ. Βρίσκεται 2 χλμ. από το Φαληράκι, πάνω σε λόφο, και από τη θάλασσα το χωρίζει ο δρόμος. Στον τέταρτο όροφο θα βρείτε την πισίνα, το εστιατόριο, το μπαρ και το σνακ μπαρ. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 132 ευρώ -all inclusive- και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις παροχές του γειτονικού Calypso Beach Hotel.
Esperos Palace Hotel (Τ/22410-84.300, www.esperia-hotels.gr). Ξενοδοχείο 5 αστέρων επί της παραλίας, με 393 δωμάτια. Διαθέτει 3 εστιατόρια, 6 μπαρ, γυμναστήριο με σάουνα και τζακούζι, μια μικρή πισίνα με γυμναστικά όργανα μέσα στο νερό (!), 2 πισίνες, μίνι γκολφ και 2 γήπεδα τένις. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 82 ευρώ με πρωινό.
Esperos Village Hotel (Τ/22410-86.046, www.esperia-hotels.gr). Ξενοδοχείο 5 αστέρων με πανοραμική θέα, πάνω σε λόφο, στα 500 μ. από την παραλία. Τα 209 δωμάτιά του είναι 4 τύπων. Διαθέτει εστιατόριο, 2 μπαρ, πισίνα, γυμναστήριο, σάουνα, τζακούζι και 2 γήπεδα τένις. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 76 ευρώ με πρωινό.
Esperides Beach Hotel (Τ/22410-84.200, www.esperia-hotels.gr). Πάνω στην παραλία, καλό και άρτι ανακαινισμένο ξενοδοχείο 566 δωματίων, ιδανικό για οικογενειακές διακοπές. Διαθέτει 2 εστιατόρια, 5 μπαρ (το ένα είναι με σνακ για τα παιδιά), 3 πισίνες και μία παιδική, 2 νεροτσουλήθρες, για τα παιδιά μίνι κλαμπ, καρουζέλ και συγκρουόμενα, ενώ για σας υπάρχει μια πληθώρα δραστηριοτήτων στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 129 ευρώ - all inclusive (1 παιδί μέχρι 14 ετών δωρεάν).

ΙΞΙΑ - ΙΑΛΥΣΟΣ

The Ixian Grand (Παραλία Ιξιάς, Τ/22410-92.944/6, www.theixiangrand.gr). Ομορφο ξενοδοχείο 5 αστέρων, με 211 δωμάτια και 69 πολυτελείς σουίτες, όλες με ιδιωτική πισίνα, πάνω στην παραλία της Ιξιάς. Ακόμη, διαθέτει 3 εστιατόρια, 2 μπαρ, 2 πισίνες (μία με θαλασσινό νερό) και παιδική πισίνα. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο αρχίζει από 161 ευρώ με ημιδιατροφή.
Electra Palace Hotel (Ιαλυσός,Τ/ 22410-92.521, www.electrahotels.gr). Εντυπωσιακό ξενοδοχείο5 αστέρων, με διακόσμηση αρ ντεκό και 309 δωμάτια. Διαθέτει 3 εστιατόρια, 3 μπαρ, μία πισίνα για ενηλίκους και μία για παιδιά, κλαμπ για παιδιά, σάουνα, τζακούζι, πρόγραμμα με ανιματέρ και γήπεδα τένις, μπάσκετ και βόλεϊ. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι από 160 ευρώ σε πρόγραμμα all inclusive.
Αmathus Beach Hotel Rhodes (Ιξιά, Τ/22410-89.900, http://www.amathus-hotels.com/rhodes/). Υπερπολυτελές, 5 αστέρων, με 3 εστιατόρια, 4 μπαρ, 3 εξωτερικές και μία εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο, τζακούζι, σάουνα, σπα 1.300 τ.μ., χώρους για τα παιδιά με ειδικευμένο προσωπικό και γήπεδο τένις. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 124 ευρώ με πρωινό και έκπτωση 15% στις θεραπείες σπα.
Sheraton Rhodes Resort (Λεωφ. Ιαλυσού - Ιξιά, Τ/22410-75.000, www.sheraton.com). Υπερπολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, σε μια κατάφυτη έκταση 80 στρεμμάτων. Διαθέτει 3 πισίνες, γήπεδο τένις και σκουός, club για τους μικρούς σας «μπελάδες», 4 εστιατόρια, health club, 3 μπαρ και 401 δωμάτια. Η παραλία είναι στα 50 μ. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 160 ευρώ με πρωινό.
Belair Beach Hotel (Iξιά,Τ/22410-23.731, www.belair-beach.gr). Το Belair είναι 4 αστέρων και βρίσκεται στα 50 μ. από την παραλία της Ιξιάς - Ιαλυσού. Είναι ένα κεντρικό κτίριο με 4 ορόφους και 164 άνετα και μοντέρνα επιπλωμένα δωμάτια με θέα στη θάλασσα. Εχει ωραιότατο κήπο και διαθέτει πισίνα και πισίνα παιδιών, 2 εστιατόρια, 2 μπαρ, μίνι γκολφ και τένις.Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 98 ευρώ με ημιδιατροφή.
Blue Horizon Hotel (Παραλία Ιαλυσού, Τ/22410-93.481, www.bluehorizonhotel.gr). Ξενοδοχείο 4 αστέρων με 151 δωμάτια και 60 μπανγκαλόου πάνω στην παραλία της Ιαλυσού. Ανετα δωμάτια, με όλα τα μπάνια να διαθέτουν μπανιέρα. Ακόμη, το ξενοδοχείο διαθέτει έναν πανέμορφο κήπο, κανονική πισίνα και πισίνα παιδιών, 2 μπαρ, 2 εστιατόρια, γήπεδα τένις, μπάσκετ και μπιτς βόλεϊ. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 130 ευρώ με ημιδιατροφή.

ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ

Αtrium Palace Thalasso Spa Resort & Villas (Κάλαθος, Τ/22440-31.601/3, www.atriumpalace.gr). Ξενοδοχείο 5 αστέρων στον Κάλαθο, με 316 δωμάτια. Διαθέτει πισίνα 2 επιπέδων, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, πισίνες για παιδιά, 3 εστιατόρια, 3 μπαρ, μίνι κλαμπ για παιδιά, προγράμματα με ανιματέρ, 2 γήπεδα τένις, μίνι γκολφ, γυμναστήριο, σάουνα, χαμάμ και, βέβαια, το σπα σε 2.000 τ.μ., που τα έχει όλα. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι από 140 ευρώ με πρωινό.
Atrium Prestige Thalasso Spa Resort & Villas (Παραλία Λαχανιά, Τ/22440-46.222, www.atriumprestige.gr). Κομψότατο συγκρότημα 5 αστέρων, με δωμάτια, μπανγκαλόου και βίλες σχεδόν πάνω στη θάλασσα. Διαθέτει εστιατόριο, 2 μπαρ, πισίνα και ένα πολύ καλό σπα. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι από 177 ευρώ με πρωινό.

ΒΟΡΕΙΑ ΡΟΔΟΣ

Summerdream Hotel (Θεολόγος, Τ/22410-41.340, www.hotelsummerdream.gr). Συγκρότημα δωματίων, στούντιο και διαμερισμάτων 3 αστέρων. Στο χωριό Θεολόγος, 6 χλμ. από την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες και 20 χλμ. από την πόλη. Το ξενοδοχείο διαθέτει πισίνα,εστιατόριο και 2 μπαρ. Η τιμή του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 54 ευρώ με ημιδιατροφή.
Για ενοικιαζόμενα δωμάτια το τηλέφωνο της ένωσης είναι το 22410-39.302. Δείτε επίσης τις ιστοσελίδες www.blue-islands.gr και www.travel2rodos.com.

ΦΑΓΗΤΟ

• Ο Aλέξης (Τ/22410-29.347) και ο Dinoris (Τ/22410-25.824) είναι πολύ γνωστές ψαροταβέρνες με φρεσκότατο ψάρι, στην Παλιά Πόλη. Στην ίδια περιοχή σημειώστε το Aλέξης 4 Eποχές (Τ/22410-70.522), όπου θα βρείτε μεν φρεσκότατο ψάρι, αλλά και πολλά θαλασσινά και «ψαγμένα» πιάτα. Για καλή ελληνική κουζίνα, σας προτείνω τον Μαυρίκο (Τ/22440-31.232) στη Λίνδο και τα Κιούπια (T/22410-93.448) στην Ιαλυσό.

Για εξαίρετα κρέατα στη σχάρα πηγαίνετε στον Μπάκη (Τ/22460-41.442) στον Εμπωνα και στον Aτσίπα (Τ/22410-51.310) στην Aφάντου.

ΨΩΝΙΑ

Bρίσκεστε στη νήσο των σουβενίρ, που έρχονται απ' όλα τα σημεία του κόσμου. Θα βρείτε πολλά και κάποια είναι πολύ χαριτωμένα. Κατά τα άλλα, το μόνο αυθεντικό προϊόν που έχει μείνει για να ψωνίσετε είναι φύλλα κάππαρης τουρσί, τυρί από τον Εμπωνα και κρασιά αφρώδη και μη από τις οινοποιίες EMERY και KAΪP καθώς και από τα δύο μικρά οινοποιεία του Εμπωνα.