Πάρος: Το νησί με τα πολλά πρόσωπα

04 Ιουλ. 2012 - 17:37 | Ταξίδια

Ο γύρος της Πάρου σε μία μόλις ημέρα αρκεί για να καταλάβεις γιατί πλήθη τουριστών συρρέουν εδώ. Τη μια υπέροχη αμμουδιά διαδέχεται άλλη, μεγαλύτερη. Ανάμεσά τους μικρές απομονωμένες ακτές προς εξερεύνηση. Δεν χρειάζεται να προγραμματίσεις πού θα σταματήσεις για μπάνιο. Aν με τη φαντασία «γκρεμίσεις» ό,τι σ' ενοχλεί από τα υπεράριθμα ξενοδοχεία και εξοχικά, δεν έχεις παρά να ζηλέψεις τους πρώτους τουρίστες που την ανακάλυπταν τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Η Πάρος, αν και κορεσμένη σε τουριστικές υποδομές, διατηρεί πολλούς ενδιαφέροντες μικρόκοσμους, που εναλλάσσονται ανά μικρές αποστάσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν σε κάθε γούστο. Στη διαδρομή θα συναντήσεις καλαμιές και ροδοδάφνες, γκαζόν και φοίνικες, αρκετά κάμπινγκ και ακόμη περισσότερα ξενοδοχεία.

Η Νάουσα έχει κλέψει πλέον τα φώτα από την Παροικιά. Προσπαθεί να διαμορφώσει έναν κοσμικό χαρακτήρα, με σημείο αναφοράς πάντα τα γραφικά λιμανάκια της, εκείνα στα οποία τα καλοκαιρινά ξημερώματα ξενυχτισμένοι τουρίστες συναντιούνται με αγουροξυπνημένους ψαράδες έτοιμους να λύσουν το καΐκι. Λίγο πιο πίσω από το λιμάνι της, ένα άλλο της πρόσωπο, πιο μαζικό, με rooms to let και disco που συνεχίζουν να παίζουν το «Big in Japan», σε κάνει να νιώθεις σαν κομπάρσος σε ταινία των '80s, διασκεδάζοντας στους ρυθμούς ξεχασμένων σουξέ, ενώ οι τιμές γίνονται όλο και πιο φιλικές.

Φεύγοντας προς την ενδοχώρα, το χωριό Κώστος εμφανίζεται, με τους παππούδες στην κεντρική πλατεία να πίνουν το πρωινό καφεδάκι τους παίζοντας τάβλι, με απίστευτη ησυχία, με κάτι τεράστιες βουκαμβίλιες και μια ταμπέλα που οδηγεί στο έτερο ορεινό χωριό, τις Λεύκες. Δεν θα φανταζόμασταν ποτέ πως ένα τέτοιο χωριό επιβιώνει σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας. Ενώ ανεβαίνουμε περπατώντας για την εξαιρετική πλατεία της Αγίας Τριάδας, η υφάντρα, η κυρία Ανέζα, ξεπροβάλλει αποφασισμένη να μας δείξει ένα προς ένα όλα της τα υφαντά.

Επόμενη στάση, Χρυσή Ακτή. Βeach volley, windsurf και ένα κεφάτο beach bar για δροσιστικές μπίρες και κοκτέιλ. Δράση, θάλασσα, αλμύρα, ηλιοκαμένα σώματα και διαρκής ενημέρωση για τον καιρό. Για να είμαστε χαρούμενοι στην Πάρο της Χρυσής Ακτής, θέλουμε μεγάλα κύματα και δυνατό αέρα!

Στο δε ψαροχώρι της Αλυκής αγαπημένο παιχνίδι των πιτσιρικάδων είναι η απογευματινή βαρκάδα. Κατεξοχήν ψαράδες οι κάτοικοί του, διατηρούν την ευασθησία τους για καλό φρέσκο ψάρι ακόμα και τους μήνες αιχμής. Παράλληλα, διατηρούν το έθιμο της «Γιορτής του Ψαρά» κάθε Αύγουστο, ρίχνοντας βεγγαλικά από τα καΐκια στο λιμάνι και χορεύοντας μαζί με τους επισκέπτες τους σε νησιωτικούς σκοπούς.

Η Πούντα, πάλι, είναι έτοιμη για απογείωση! Προορισμός από μόνη της για πολλούς Ευρωπαίους φανατικούς λάτρεις του kitebording, ως ένα από τα διεθνή κέντρα του συγκεκριμένου σπορ. Οσοι έρχονται εδώ κατασκηνώνουν ή νοικιάζουν κάπου κοντά στην παραλία και αδιαφορούν για το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο νησί.

Με μια πανοραμική πρώτη ματιά, η Παροικιά με όλες τις αστικές της πινελιές προετοιμάζει για επιστροφή στη μεγαλούπολη. Η αίσθηση αλλάζει μόλις για λίγο χαθεί κάποιος στα δρομάκια της παλιάς πόλης, στην αυλή της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής, σε μικρά καφενεία και ταβερνάκια, όταν συναντήσει υπέροχα πρόσωπα ηλιοκαμένων γερόντων, βέρους Παριανούς να διηγούνται ιστορίες και ανέμελα παιδιά σε ένα ατελείωτο καλοκαιρινό παιχνίδι μέχρι αργά το βράδυ. Τότε που φεύγει το τελευταίο καράβι της ημέρας και μια τελευταία ματιά στη φωτισμένη Παροικιά θυμίζει πως, πρώτα απ' όλα, η Πάρος σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Επιλέξτε προσεκτικά ανάμεσα στις γεμάτες τρέλα μέρες της τουριστικής της παραζάλης ή στις πιο ήπιες, εκείνες που το νησί αφήνει να φανούν τα πραγματικά του χρώματα.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Για την Πάρο έχουν δρομολόγια η Blue Star Ferries, η NEL Lines, η Αnek, η Hellenic Seaways και η Sea Jet. Αεροπορικά δρομολόγια πραγματοποιεί η Olympic air.