Επικαιρότητα:

Πάρος: Τα πολλά της πρόσωπα

06 Αυγ. 2012 - 12:58 | Ταξίδια

Ο γύρος της Πάρου σε μία μόλις ημέρα αρκεί για να καταλάβεις γιατί πλήθη τουριστών συρρέουν εδώ. Τη μια υπέροχη αμμουδιά διαδέχεται άλλη, μεγαλύτερη. Ανάμεσά τους μικρές απομονωμένες ακτές προς εξερεύνηση. Δεν χρειάζεται να προγραμματίσεις πού θα σταματήσεις για μπάνιο. Aν με τη φαντασία «γκρεμίσεις» ό,τι σ' ενοχλεί από τα υπεράριθμα ξενοδοχεία και εξοχικά, δεν έχεις παρά να ζηλέψεις τους πρώτους τουρίστες που την ανακάλυπταν τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Η Πάρος, αν και κορεσμένη σε τουριστικές υποδομές, διατηρεί πολλούς ενδιαφέροντες μικρόκοσμους, που εναλλάσσονται ανά μικρές αποστάσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν σε κάθε γούστο. Στη διαδρομή θα συναντήσεις καλαμιές και ροδοδάφνες, γκαζόν και φοίνικες, αρκετά κάμπινγκ και ακόμη περισσότερα ξενοδοχεία.

Η Νάουσα έχει κλέψει πλέον τα φώτα από την Παροικιά. Προσπαθεί να διαμορφώσει έναν κοσμικό χαρακτήρα, με σημείο αναφοράς πάντα τα γραφικά λιμανάκια της, εκείνα στα οποία τα καλοκαιρινά ξημερώματα ξενυχτισμένοι τουρίστες συναντιούνται με αγουροξυπνημένους ψαράδες έτοιμους να λύσουν το καΐκι. Λίγο πιο πίσω από το λιμάνι της, ένα άλλο της πρόσωπο, πιο μαζικό, με rooms to let και disco που συνεχίζουν να παίζουν το «Big in Japan», σε κάνει να νιώθεις σαν κομπάρσος σε ταινία των '80s, διασκεδάζοντας στους ρυθμούς ξεχασμένων σουξέ, ενώ οι τιμές γίνονται όλο και πιο φιλικές.

Φεύγοντας προς την ενδοχώρα, το χωριό Κώστος εμφανίζεται, με τους παππούδες στην κεντρική πλατεία να πίνουν το πρωινό καφεδάκι τους παίζοντας τάβλι, με απίστευτη ησυχία, με κάτι τεράστιες βουκαμβίλιες και μια ταμπέλα που οδηγεί στο έτερο ορεινό χωριό, τις Λεύκες. Δεν θα φανταζόμασταν ποτέ πως ένα τέτοιο χωριό επιβιώνει σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας. Ενώ ανεβαίνουμε περπατώντας για την εξαιρετική πλατεία της Αγίας Τριάδας, η υφάντρα, η κυρία Ανέζα, ξεπροβάλλει αποφασισμένη να μας δείξει ένα προς ένα όλα της τα υφαντά.

Επόμενη στάση, Χρυσή Ακτή. Βeach volley, windsurf και ένα κεφάτο beach bar για δροσιστικές μπίρες και κοκτέιλ. Δράση, θάλασσα, αλμύρα, ηλιοκαμένα σώματα και διαρκής ενημέρωση για τον καιρό. Για να είμαστε χαρούμενοι στην Πάρο της Χρυσής Ακτής, θέλουμε μεγάλα κύματα και δυνατό αέρα!

Στο δε ψαροχώρι της Αλυκής αγαπημένο παιχνίδι των πιτσιρικάδων είναι η απογευματινή βαρκάδα. Κατεξοχήν ψαράδες οι κάτοικοί του, διατηρούν την ευασθησία τους για καλό φρέσκο ψάρι ακόμα και τους μήνες αιχμής. Παράλληλα, διατηρούν το έθιμο της «Γιορτής του Ψαρά» κάθε Αύγουστο, ρίχνοντας βεγγαλικά από τα καΐκια στο λιμάνι και χορεύοντας μαζί με τους επισκέπτες τους σε νησιωτικούς σκοπούς.

Η Πούντα, πάλι, είναι έτοιμη για απογείωση! Προορισμός από μόνη της για πολλούς Ευρωπαίους φανατικούς λάτρεις του kitebording, ως ένα από τα διεθνή κέντρα του συγκεκριμένου σπορ. Οσοι έρχονται εδώ κατασκηνώνουν ή νοικιάζουν κάπου κοντά στην παραλία και αδιαφορούν για το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο νησί.

Με μια πανοραμική πρώτη ματιά, η Παροικιά με όλες τις αστικές της πινελιές προετοιμάζει για επιστροφή στη μεγαλούπολη. Η αίσθηση αλλάζει μόλις για λίγο χαθεί κάποιος στα δρομάκια της παλιάς πόλης, στην αυλή της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής, σε μικρά καφενεία και ταβερνάκια, όταν συναντήσει υπέροχα πρόσωπα ηλιοκαμένων γερόντων, βέρους Παριανούς να διηγούνται ιστορίες και ανέμελα παιδιά σε ένα ατελείωτο καλοκαιρινό παιχνίδι μέχρι αργά το βράδυ. Τότε που φεύγει το τελευταίο καράβι της ημέρας και μια τελευταία ματιά στη φωτισμένη Παροικιά θυμίζει πως, πρώτα απ' όλα, η Πάρος σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Επιλέξτε προσεκτικά ανάμεσα στις γεμάτες τρέλα μέρες της τουριστικής της παραζάλης ή στις πιο ήπιες, εκείνες που το νησί αφήνει να φανούν τα πραγματικά του χρώματα.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Για την Πάρο έχουν δρομολόγια η Blue Star Ferries, η NEL Lines, η Αnek, η Hellenic Seaways και η Sea Jet. Αεροπορικά δρομολόγια πραγματοποιεί η Olympic air.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Porto Paros Villas (T/22840-52.669, 52.670, 210-68.30.942, www.portparosvillas.com). Μπανγκαλόου σε ωραίο σημείο ανάμεσα στις Κολυμπήθρες και στο Μοναστήρι, με πλαζ της μονάδας και θέα στη Νάουσα. Από 130 έως 170 ευρώ το ένα. Δίπλα του λειτουργεί η δεύτερη μονάδα του Porto Paros, συνδυάζοντας πολλά δωμάτια, κήπους και φιλικές τιμές. Από 100 έως 140 ευρώ το δίκλινο. Οι δύο μονάδες μοιράζονται εστιατόριο, πισίνα, τένις, μπιτς βόλεϊ, γήπεδο μπάσκετ και πάρκο με νεροτσουλήθρες, το Aqua Paros.
Petres (Τ/22840-52.467, www.petres.gr). Ενα όμορφο και ήσυχο ξενοδοχείο στον Αγιο Ανδρέα της Νάουσας, με γυμναστήριο, σάουνα, jacuzzi, πισίνα και γήπεδο τένις. Ολα τα δωμάτια βλέπουν θάλασσα. Από 78 έως 132 ευρώ το δίκλινο.
Astir of Paros (Τ/22840-51.976, www.astirofparos.gr). Πεντάστερο ξενοδοχείο, συνώνυμο της κοσμικής ζωής στο νησί, λίγο έξω από τη Νάουσα, με όμορφους τροπικούς κήπους πάνω στη θάλασσα, ελικοδρόμιο, 2 εστιατόρια, φάρμα με βιολογικά προϊόντα και άλλες παροχές. Ενδεικτικές τιμές: 200 ευρώ το δίκλινο τη χαμηλή περίοδο, 552 ευρώ η executive souite.
Lefkes Village (T/22840-41.827, www.lefkesvillage.gr). Ξενοδοχείο στο ορεινό χωριό Λεύκες, που κρατάει ζωντανή την αισθητική του Αιγαίου με ποικίλους τρόπους στα δωμάτια και στους κήπους του. Από 70 έως 150 ευρώ.
Porto Paradiso (T/6995-602.553, www.porto-paradiso.com). Λιτά, άνετα, πέτρινα δωμάτια και ένα διαμέρισμα πάνω στην αμμουδιά της Χρυσής Ακτής, με θέα στη θάλασσα. Παρέχεται και χώρος φύλαξης windsurf. Από 50 έως 100 ευρώ το δίκλινο.
Poseidonion of Paros (Τ/22840-42.650, www.poseidon-paros.gr). Ξενοδοχείο της Χρυσής Ακτής σε προνομιακή θέση, ιδανικό για οικογένειες με πισίνες, εστιατόριο και μπαρ, τένις, spa και άλλες παροχές. Από 105 ευρώ το δίκλινο τη χαμηλή περίοδο έως 355 ευρώ το deluxe διαμέρισμα την υψηλή περίοδο.
Αγγελική (Τ/22840-91.235, 91.318, www.hotelageliki.com). Απλά, πεντακάθαρα και οικονομικά δωμάτια πάνω από την ψαροτεβάρνα της οικογένειας, με θέα στο λιμάνι της Αλυκής. Από 30 έως 70 ευρώ το δίκλινο, ανάλογα με την περίοδο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΦΑΓΗΤΟ

• Αλυκή (Τ/22840-91.235, 91.318). Παλιά ψαροταβέρνα με δικό της καΐκι πάνω στο λιμανάκι της Αλυκής.
• Δαμιανός (Τ/22840-51.057, 51.100). Ψαροταβέρνα μπροστά στη θάλασσα, γνωστή για την κακαβιά, την αστακομακαρονάδα της και άλλα θαλασσινά, στο λιμανάκι του Αμπελά.
• Γεμενί (Τ/22840-51.445, www.yemeni.gr). Παραδοσιακό οινομαγειρείο στη Νάουσα, με κοφτά τραπεζομάντιλα και μαγειρευτά της κυρα-Μαριώς Ζούμη.
• Ο Κλαρίνος (Τ/22840-41.608). Ψησταριά στις Λεύκες για κρέας και τοπικά πιάτα, όπως καραβόλους σκορδαλιά και ρεβίθια φούρνου.
• Το Μουράγιο. Φρέσκο ψάρι και προσεγμένες δροσερές σαλάτες δίπλα στην προκυμαία όπου δένουν τα καΐκια στην Αλυκή.
• Ο Μπαρμπαρόσσας (Τ/22840-51.391, www.barbarossa-paros.com). Γνωστό και ιστορικό εστιατόριο σε λιμανάκι της Νάουσας, που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1963.
• Οινόη (Τ/22840-53.103). Προσιτή ταβέρνα με ωραίες γεύσεις σε μια αυλή της Νάουσας γεμάτη με γεράνια και βουκαμβίλιες.

ΓΙΑ ΚΑΦΕ/ΓΛΥΚΟ/ΠΟΤΟ

Καφενείο της Μαριγώς (Τ/22840-44.014). Για καφέ και γλυκό του κουταλιού ή τσίπουρο και μεζέδες, στην όμορφη πλατεία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Λεύκες.
Χαμηλοθώρης (Τ/22840-51.570). Ζαχαροπλαστείο στη Νάουσα με μεγάλη ποικιλία νοστιμότατων γλυκών και παγωτών, δικού του εργαστηρίου. Ανοιχτό όλο το εικοσιτετράωρο.
Comeback. Μπαρ με ωραία ατμόσφαιρα σε ένα από τα λιμανάκια της Νάουσας.
Golden Garden. Για χαλαρό ποτό στη Χρυσή Ακτή, πάνω στο δρόμο προς Δρυό.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Aqua Paros (T/22840-52.669). Νεροτσουλήθρες, πισίνα, εστιατόριο και μπαρ δίπλα στις Κολυμπήθρες.
Paros Kite Pro Center (T/22840-92.229, www.paroskite-procenter.com). Σταθμός του παγκόσμιου πρωταθλήματος kiteboarding και σχολή εκπαίδευσης για αρxάριους, αλλά και προχωρημένους, στην αμμώδη παραλία της Πούντας. Παραδίδονται και μαθήματα windsurfing.
Windsurf & Kiteboard Club (T/22840-42.900, 6932-737.376, www.sundwind.gr). Ενοικίαση εξοπλισμού και μαθήματα κυρίως windsurf αλλά και kiteboard στη Χρυσή Ακτή.
Πεζοπορία. Δύο διαδρομές ήπιας δυσκολίας που μπορείτε να ακολυθήσετε είναι: 1) Το παλιό βυζαντινό μονοπάτι, γνωστό και ως «βυζαντινός δρόμος», που ξεκινά από το χωριό Πρόδρομος στις Λεύκες (μία ώρα περίπου). 2) Στο χωριό Μάρπησσα, πίσω από τους μύλους υπάρχει μονοπάτι που κινείται ανατολικά και ανεβαίνει στο λόφο του Κεφάλου. Εδώ θα δείτε τα ερείπεια του ενετικού κάστρου του Νικολάου Α' Σωμαρίπα και το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Holland Tunel (Τ/22840-22.195, www. Hollandtunnelgallery.com). Γκαλερί με πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Παροικιά, αλλά και στο Μπρούκλιν.
Φεστιβάλ στο Πάρκο (T/22840-53.560, www.parkoparos.gr). Ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του πάρκου για τις φετινές ημερομηνίες και το πρόγραμμα του καλοκαιρινού φεστιβάλ.

ΑΓΟΡΕΣ

- Μωραΐτης (Τ/22840-51.350, 51.706, www.paroswines.gr). Οινοποιείο με οικογενειακή παράδοση στο παριανό κρασί και πολύ καλή συλλογή βιολογικών και μη κρασιών. Από το 2001 το παλιό οινοποιείο έχει διαμορφωθεί σε μουσειακό και εκθεσιακό επισκέψιμο χώρο.
- Τριπολιτσιώτης Στέλιος (Τ/22840-52.817, 52.584). Παντοπωλείο στη Νάουσα για παραδοσιακά προϊόντα Πάρου και άλλων κυκλαδίτικων νησιών.
- Υρια (Τ/22840-24.359, 28.388, www.yriaparos.com). Ομορφα κεραμικά θα βρείτε στο κατάστημα της Παροικιάς ή/και στο εργαστήρι πάνω από το χωριό Κώστος στην ενδοχώρα.