Ύδρα: Weekend στον Αργοσαρωνικό

28 Αυγ. 2012 - 09:05 | Ταξίδια

Την Υδρα πραγματικά την ερωτεύεσαι. Οσο κλισέ κι αν είναι αυτή η πρόταση σε κάθε ταξιδιωτικό αφιέρωμα, άλλο τόσο είναι αληθινή. Είσοδος σε ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια. Τα σπίτια της πάντα μεγάλα, κύβοι τοποθετημένοι άψογα αμφιθεατρικά του λιμανιού, όπως στους πίνακες του Υδραίου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Τα αρχοντικά της ακόμα μεγαλύτερα, με ψηλά τείχη και κήπους μυστικούς. Η αρχοντιά της Υδρας, η γραφικότητα και η κοσμικότητά της έχουν βρει μια απίθανη ισορροπία.

Μπορείς να σταθείς στην πρώτη αυτή εικόνα, να την επισκέπτεσαι τα Σαββατοκύριακα, να μπαίνεις και να ξαναμπαίνεις στο λιμάνι της τακτικά? να ακολουθείς τον τουριστικό της παλμό, να ρίχνεις μια πρώτη βουτιά από τα βράχια της Σπηλιάς ή της Υδρονέτας, να συνεχίζεις μαζί με την παρέα για ένα δροσερό κοκτέιλ και να κλείνεις τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο για το βράδυ. Θαλάσσια ταξί, καΐκια, ταχύπλοα, ιστιοπλοϊκά και θαλαμηγοί θα σκίζουν τη θάλασσα γύρω σας. Τα καφέ της παραλίας είναι γεμάτα κόσμο, τα εμπορικά στο λιμάνι ανοιχτά, τα μουλαράκια της (και τα ελάχιστα γαϊδουράκια) πάντα διαθέσιμα για μια βόλτα.

Την Υδρα τη γνωρίζεις περπατώντας, ακολουθώντας άλλοτε πέτρινα κι άλλοτε χωμάτινα μονοπάτια. Τις οργανωμένες παραλίες του Βλυχού ακολουθεί ο Παλαμιδάς και ο Μώλος - πίσω τους δάση με πεύκα. Αν χορτάσεις περπάτημα, ένα από τα πολλά καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι θα σε μεταφέρει στις παραλίες.

Πλέουμε κυκλικά του νησιού, δίπλα στα μικρά γειτονικά νησάκια, και ακούμε μια άλλη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος. Αυτά τα νησάκια παρομοιάστηκαν με τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας και ο μύθος της δάνεισε το όνομα στο νησί. Η επικρατέστερη άποψη τη θέλει στην αρχαιότητα να είναι πλούσια σε ύδατα και να ονομάζεται Υδρέα.

Το ελαφρύ κύμα δίνει ωραία πλεύση και ο αέρας μού κλέβει το καπέλο. Περνώντας από το Καμίνι, βλέπω τον Δημήτρη Βλαχοδημήτρη να βγαίνει με τη βάρκα για να συναντήσει τους ψαράδες στα ανοιχτά, μια καθημερινή του συνήθεια, για να προσφέρει φρεσκότατο ψάρι στους πελάτες του μαγαζιού του. Λίγο πιο κάτω συναντάμε τη θαλαμηγό «Octopus» του Βill Gates? ένα από τα δύο ελικόπτερά της μόλις απογειώνεται από το κατάστρωμα. Αυτή είναι η Υδρα, η εικόνα που συνθέτουν οι νησιώτες κάτοικοί της και οι διεθνείς επισκέπτες της.

Μέσα στο καραβάκι ακολουθούν ιστορίες για το Ζάστανο, το βράχο που δεν κάνει τους Υδραίους ιδιαίτερα περήφανους. Γράφει, όμως, υπέροχα ανάμεσα στους κόλπους της με τους πευκώνες πίσω. Φτάνουμε στην παραλία του Μπίστι και έχω ήδη βρει το αγαπημένο μου σημείο. Τα πεύκα εδώ φτάνουν μες στη θάλασσα, τα τζιτζίκια συμπληρώνουν ηχητικά το σκηνικό και το αδύναμο σήμα στο κινητό βοηθάει για να ξεχαστείς τελείως, να «αδειάσεις».

Το καραβάκι περνάει στην πίσω πλευρά του νησιού, φτάνει στην πιο απόμακρη οργανωμένη παραλία του Αγίου Νικολάου. Ακολουθούν πολλές ιδιαίτερα μικρές παραλίες, για όποιον διαθέτει πλεούμενο ή γερή ανάσα και καλή γνώση των μονοπατιών. Πίσω από κάποιες παραλίες, ίχνη παλιών κατασκηνωτών αρχίζουν να μιλάνε ένα άλλο παράλληλο και κρυφό για την τουριστική ζωή του νησιού βίο.

Κυριακή βράδυ το νησί ηρεμεί. Τα θαλάσσια σκάφη μειώνονται αισθητά και η ησυχία της Υδρας σε παγιδεύει. Πάντα περπατώντας, ανακαλύπτεις γραφικά σοκάκια, παρατηρείς το φως πάνω σε μια βουκαμβίλια, στα κτίρια ή πίσω από τα σπίτια του λιμανιού, πάνω στο βουνό. Χάνεσαι στη θέα από τα παράθυρα του ιστορικού αρχοντικού Λάζαρου Κουντουριώτη, που είναι ανοιχτό στο κοινό, και επιστρέφεις στα κατηφορικά σοκάκια. Κόβεις δυο σύκα, παίζεις με μια γάτα, θυμάσαι τη γειτονιά των παιδικών σου χρόνων, αν είχες την τύχη να μεγαλώνεις παίζοντας ανέμελα σε ασφαλείς δρόμους.

«Η Υδρα είναι μια φραγκοσυκιά γεμάτη πυρετό, όνειρα κι αγκάθια».

Ο Μίλτος Σαχτούρης γεννήθηκε εδώ. Πάνω στο βράχο με το όνομα Υδρα και τα επτά μοναστήρια. Οποιος ανέβει μέχρι τον Προφήτη Ηλία έχει δώρο την πιο όμορφη θέα. Κι όποιος δεν χόρτασε χωματόδρομο μπορεί να έχει επόμενο στόχο το μοναστήρι της Ζούρβας. Η Υδρα απαιτεί λίγο χρόνο παραπάνω για όποιον θέλει να τη γνωρίσει πραγματικά? να δοκιμάσει τα μαγειρευτά σε κάποια περιποιημένα ταβερνάκια, να αναζητήσει προσεκτικά ένα φρέσκο ψάρι.

Μια γάτα έρχεται ξαφνικά και ανεβάζει τις πατουσίτσες της πάνω μου. Οποιος δεν συμπαθεί τις γάτες καλύτερα να το ξανασκεφτεί! Τα εκπληκτικά αιλουροειδή είναι κυρίαρχα στο παιχνίδι της Υδρας. Αν πάλι κάποιος αναζητά ξενύχτια και κραιπάλη ας το ξανασκεφτεί διπλά! Δεν είναι προορισμός για ξεσάλωμα το νησί, αν και όλο και κάτι παρουσιάζεται που αναστατώνει τα ήσυχα βράδια της. Αυτό που προσφέρει απλόχερα η Υδρα, εκτός από την εγγύτητα με το λιμάνι του Πειραιά, είναι η απαράμιλλη ησυχία λόγω της απουσίας αυτοκινήτων, κάποιες ενδιαφέρουσες εκθέσεις για το φιλότεχνο κοινό της και, πάνω απ' όλα, μια σπάνια για την εποχή μας αισθητική συνέπεια.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Από τον Πειραιά η εταιρεία Hellenic Seaways εκτελεί καθημερινά αρκετά δρομολόγια με flying dolphins και flying cats (T/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr).

Αν «έχει καιρό», προτιμήστε να ταξιδέψετε με το Flying Cat 2. Σε συνθήκες άπνοιας, το ιπτάμενο δελφίνι καλύπτει τη διαδρομή μισή ώρα γρηγορότερα (25,50 ευρώ το άτομο). Οδικώς μπορείτε να ταξιδέψετε μέχρι το Μετόχι (περίπου μισή ώρα από το Γαλατά του νομού Αργολίδας) και από εκεί να περάσετε απέναντι στην Υδρα σε 12 μόλις λεπτά με τα μικρά σκάφη Freedom I και ΙΙ, που εκτελούν συχνά δρομολόγια, ή με κάποιο θαλάσσιο ταξί.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Bratsera (Τ/22980-53.971, www.bratserahotel.com). Μια ιδιαίτερη αισθητική πρόταση στον ίδιο χώρο όπου κάποτε λειτουργούσε υδραίικο σφουγγαράδικο και μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Πολύ όμορφη και ατμοσφαιρική εσωτερική αυλή και διαφορετικοί τύποι δωματίων γύρω της. Τακτικές εκθέσεις τέχνης, Ιντερνετ, εστιατόριο και αίθουσα συνεδρίων. 160 - 290 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Faidra (Τ/22980-53.330, 6972-213.111, www.phaedrahotel.com). Λίγα δωμάτια σε μια πολύ προσεγμένη μονάδα κοντά στο λιμάνι. Φιλόξενη ατμόσφαιρα και σπιτικό πρωινό. Από 135 ευρώ το δίκλινο.
Ippokampos (T/22980-53.453, www.ippokampos.com). Μικρό, φιλικό και άνετο ξενοδοχείο, 100 μόλις μέτρα από το λιμάνι. Ευχάριστη πλακόστρωτη αυλή για πρωινό και προσεγμένα δωμάτια με μπαλκόνια. Δωρεάν Iντερνετ, μικρή αίθουσα συνεδρίων και παροχές jacuzzi. Από 85 ευρώ το δίκλινο.
Λητώ (Τ/22980-53.385-6, www.letohydra.gr). Κλασική αξία τεσσάρων αστέρων στις ξενοδοχειακές επιλογές της Υδρας και πρόσφατα ανακαινισμένη μονάδα κοντά στο λιμάνι. Ομορφη εσωτερική αυλή, αίθουσα συνεδρίων, σάουνα, υδρομασάζ. Κάποια δωμάτια είναι ιδανικά διαμορφωμένα για οικογένειες και ένα για ΑμεΑ. 165 - 185 ευρώ το δίκλινο.
Miranda (T/22980-52.230, 22980-53.953, www.mirandahotel.gr). Μονάδα με χαρακτήρα και άνεση στη φιλοξενία. Ξυλόγλυπτη reception, ζωγραφιστά ταβάνια και μια μαγική αυλή με ενδογενή φυτά. Μικρή γκαλερί με εναλλασσόμενες εκθέσεις, ασύρματο Ιντερνετ. 80 - 120 ευρώ το δίκλινο.
Mistral (Τ/22980-52.509, 6977-644.812, www.hotelmistral.gr). Μια ακόμη καλή επιλογή κοντά στο λιμάνι με μια τεράστια βουκαμβίλια στην αυλή του, όπου σερβίρεται κάθε μέρα διαφορετικό πρωινό. Από 100 ευρώ το δίκλινο.
Πιτυούσα (Τ/22980-52.810, 6977-246.275, www.piteoussa.com). Μια πολύ γλυκιά και οικονομική για την Υδρα επιλογή σε πρόσφατα ανακαινισμένο ξενώνα. 50 - 65 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό. 50 - 65 ευρώ το δίκλινο.
Υδρα Hotel (Τ/22980-53.420, 6972-868.161, www.hydra-hotel.gr). Αμεση ποιότητα, ανάλαφρη ατμόσφαιρα κι ευχάριστες πινελιές έργων σύγχρονης τέχνης, σε ένα από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία της Υδρας. Εξαιρετική θέα στο λιμάνι, ιδιαίτερα από το δωμάτιο με το μπαλκόνι. Ιντερνετ, μικρή βιβλιοθήκη και άλλες παροχές. 150 -230 ευρώ το δίκλινο και 300 ευρώ η τετράκλινη σουίτα.
Hydra Suites (Τ/6932-203.202, www.hydrasuites.gr). Αυτόνομα δωμάτια διαφορετικών τύπων με κουζίνα και πλυντήριο ρούχων. Ιδανικά για ζευγάρια ή οικογένειες. Ενσύρματο και ασύρματο Ιντερνετ. Ξεχωρίζει το μεγάλο δωμάτιο με θέα στο λιμάνι. 290 - 760 ευρώ την εβδομάδα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΦΑΓΗΤΟ

• Aννίτα (Τ/22980-54.153). Ταβέρνα με νόστιμα μαγειρευτά, ψάρι και κρέας στην πλατεία Βότση κοντά στο λιμάνι.
• Bratsera (Τ/22980-53.971). Εστιατόριο με προσεγμένο σέρβις στην όμορφη αυλή και δίπλα στην πισίνα του ομώνυμου ξενοδοχείου, με το οποίο μοιράζεται την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
• Γειτονικό (Τ/22980-53.615). Γνωστή ως ταβέρνα της Χριστίνας με νόστιμα μαγειρευτά, ταράτσα ιδανική για το βράδυ και δυο - τρία τραπεζάκια στο σοκάκι για όλη την ημέρα. Φιλικές τιμές και ακόμα πιο φιλική εξυπηρέτηση.
• Castello (Τ/6945-903.260, 6944-895.554, www.castellohydra.gr). Εστιατόριο-μπαρ στο Καμίνι δίπλα στη θάλασσα. Happy meals τις καθημερινές με 20 ευρώ το άτομο.
• Ενάλιον (Τ/22980-53.455, www.enalion.wordpress.com). Καφέ- εστιατόριο με ανάλαφρη ατμόσφαιρα και μουσική στην παραλία του Βλυχού. Ανοιχτά ώς τις 9 το βράδυ.
• Ζέφυρος (Τ/22980-52.008). Αγαπημένο στέκι των ντόπιων, κεντρικά στο λιμάνι με λίγα και διαφορετικά πιάτα κάθε μέρα.
• Kondylenia's (Τ/22980-53.520, 6977-301.730). Ψαροταβέρνα στο Καμίνι με φρέσκο ψάρι, μερακλίδικους ψαρομεζέδες, φιλική ατμόσφαιρα και τραπέζια πάνω στη θάλασσα.
• Ostria (Τ/22980-54.077, www.ostria-hydra.gr). Δροσερές υπέροχες σαλάτες, που συνιστούν από μόνες τους ένα ελαφρύ γεύμα, αλλά και πολλές ακόμα νόστιμες προτάσεις σε φιλικές τιμές.
• Παναγιώτα και Λεωνίδας (γνωστό παλιότερα ως μαγειρείο της Σοφίας, Τ/22980-53.097). Ενας καλός λόγος για να περπατήσετε προς τη συνοικία Καλά Πηγάδια, αν αγαπάτε τις παλιές αυθεντικές ταβέρνες. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση, για ένα από τα λίγα τραπέζια αλλά και για να σας μαγειρέψουν το πιάτο που θα παραγγείλετε.
• Πευκάκι (Τ/22980-52.701). Σκιερό και γραφικό σημείο πριν από τα Καμίνια, με μπακαλιαροκεφτέδες και άλλους μεζέδες. Αποτελεί καλή στάση για όποιον επιστρέφει περπατώντας από τις παραλίες του Βλυχού και του Παλαμιδά.
• Κήπος της γεύσης (Τ/22980-53.705). Καλή επιλογή για κρεοφάγους σε έναν καταπράσινο κήπο κοντά στο λιμάνι.
• Sunset (Τ/22980-52.067, www.sunsethydra.com). Το ηλιοβασίλεμα και η θέα στη θάλασσα συνδυάζονται με προσεγμένα πιάτα και ωραία ατμόσφαιρα.
• Omilos (Τ/22980-53.800, www.omilos-hydra.com). Εστιατόριο-μπαρ αριστερά του λιμανιού με όμορφο μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα. Στο ίδιο σημείο όπου λειτουργούσε η ιστορική Λαγουδέρα. Ξεφυλλίστε το ομώνυμο λεύκωμα που υπάρχει μέσα στο μαγαζί.
• Ψαροπούλα (Τ/22980-52.630, www.psaropoula.com). Για όσους θέλουν να παραμείνουν για φαγητό στην καρδιά του λιμανιού, μια ταβέρνα με ψάρι, κρέας και μαγειρευτά.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Ολα τα καφέ του λιμανιού μοιάζουν απίστευτα μεταξύ τους, τα περισσότερα προσφέρουν και φαγητό, αλλά στις λεπτομέρειες ξεχωρίζει ο Ισαλος. Για γλυκά προτιμήστε την Ανεμώνη και, αν θέλετε να δοκιμάσετε παραδοσιακά αμυγδαλωτά, τον Τσαγκάρη. Για ένα πρώτο ποτό, ξεχωρίζουν το Amalour με latin, jazz και up tempo μουσική, ο ιστορικός Πειρατής (τιμής ένεκεν!), το Jasmin's με καθημερινά live και το Castello στο Καμίνι ως κυριλέ επιλογή. Ο Papagalos διατηρεί το κέφι του λίγο παραπάνω και συγκεντρώνει μετά τις δύο τη νυχτερινή ζωή της Υδρας, ενώ ο Omilos κάποιες φορές εκπλήσσει και ίσως να είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν λειτουργούσε αποκλειστικά ως μπαρ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ

Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας (Τ/22980-52.355, 54.142). Προβολή της ιστορίας της Yδρας μέσα από το αρχειακό τμήμα, το μουσειακό τμήμα και τη βιβλιοθήκη. Στο πωλητήριο μπορεί κανείς να βρει διάφορα ενδιαφέροντα βιβλία, όπως το λεύκωμα «Υδρα», με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, και ένα μικρό βιβλίο για τα «Αρχοντικά της Υδρας».
Υδρας Ορώμενα ΙΙ. Ομαδική έκθεση ζωγραφικής 11 Ελλήνων καλλιτεχνών στο ισόγειο του μουσείου. Εως 20 Σεπτεμβρίου
Παλαιό Σαχτούρειο Γυμνάσιο. Ο Δημήτρης Αντωνίτσης, μέσα από το καθιερωμένο πλέον Old School Project, επιμελείται την ομαδική έκθεση «Mash Up» εστιάζοντας σε φωτογραφία και σύγχρονο κόσμημα. Μέχρι 18 Σεπτεμβρίου, ώρες λειτουργίας: 11.30 - 13.30 και 19.30 - 21.30. Δευτέρα κλειστά.
Σφαγεία. Βιντεο-εγκατάσταση του Αμερικανού Doug Aitken με την Chloe Sevigny και τίτλο «Black Mirror». Μέχρι 25 Σεπτεμβρίου.
Hydra Workshop. Σύγχρονα γλυπτά και πίνακες τριών Αμερικανών: Frank Benson, Mark Grotjahn και Matt Johnson. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη (Τ/22980-52.421). Το Αρχοντικό φιλοξενεί έπιπλα και άλλα κειμήλια της οικογένειας. Απολαύστε τη θέα από τις βεράντες του όπως και τους πίνακες του Περικλή Βυζαντίου στον τελευταίο όροφο.
Αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη. Εκθεση του Φασιανού από το Δήμο Υδρας. Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

TIPS

- To λιμάνι της Υδρας είναι τόσο όμορφο, που εύκολα σε καθηλώνει. Αξίζει πραγματικά όμως να χαθεί κανείς στα σοκάκια της Υδρας, για να τη γνωρίσει. Αναζητήστε τον οδηγό του δήμου με τα «Μονοπάτια», για να εξερευνήσετε όλο το νησί.
- Το μυθιστόρημα «Υπνοβάτης» της Καραπάνου εκτυλίσσεται στην Yδρα και συστήνει το νησί με έναν πολύ ιδιαίτερο, διεισδυτικό τρόπο.
- Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί η ανθολογία «Λόγος για την Yδρα» με πολύ ωραία κείμενα και ποιήματα φίλων του νησιού.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Λιμεναρχείο T/22980-52.279
Αγροτικό Ιατρείο T/22980-52.420
Κουλούρειο Νοσοκομείο T/22980-53.150