Γιαννιτσά: η σύγχρονη πόλη της αρχαίας γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

14 Οκτ. 2013 - 10:57 | Ταξίδια

Τα Γιαννιτσά και η αρχαία Πέλλα, η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεχωρίζουν για τους φιλόξενους κατοίκους τους και την περήφανη ιστορία τους, για τα σημαντικά μνημεία τους και τις πολλές φυσικές ομορφιές τους, αλλά και την έντονη ζωή.


Το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός

Ανάμεσα σε δύο χαμηλές κοιλάδες, στους πρόποδες του όρους Πάικου, βρίσκονται τα Γιαννιτσά, 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη πόλη, που συναντά ο ταξιδιώτης στη διαδρομή του επί της ιστορικής Εγνατίας Οδού (που ένωνε τις πολιτείες της Αδριατικής με την Προποντίδα) και απλώνονται στο κέντρο της Μακεδονίας, σε υψόμετρο 40 μέτρων.

Παρά την κοντινή απόσταση με τη Θεσσαλονίκη, η πόλη των 30.000 κατοίκων περίπου, κατάφερε να αναπτύξει τον δικό της αυτόνομο χαρακτήρα και να εξελιχθεί ως το σημαντικότερο οικονομικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του Νομού Πέλλας, ενώ εξελίσσεται και πνευματικά και πολιτιστικά.

Τα Γιαννιτσά διαθέτουν έντονο προσφυγικό στοιχείο και πολλά μνημεία από την οθωμανική περίοδο, που αντιστάθηκαν στο χρόνο και δείχνουν τη σημασία της πόλης στη νεότερη εποχή.

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης, είναι ο Πύργος του Ρολογιού, που κτίστηκε από τους Οθωμανούς και αναστηλώθηκε πρόσφατα. Έχει ύψος 25 μέτρα και είναι το παλαιότερο κτήριο ρολογιού των Βαλκανίων.

Στο κέντρο περίπου του πεζόδρομου, ξεχωρίζει ένα νεοκλασικό κτήριο, το Πολύκεντρο, που κατά την τουρκοκρατία αποτελούσε σπίτι του Τούρκου Μπέη ενώ από τις αρχές του 1930 και για εξήντα χρόνια στέγασε το Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Δίπλα στο Πολύκεντρο, βρίσκεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, όπου παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της πόλης καθώς και στοιχεία λαογραφίας του πρόσφατου παρελθόντος της.

Tουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Τέμενος του Γαζή Εβρενός, τα Λουτρά Καϊφα, το Ιεροδιδασκαλείο, η Μητρόπολη Γιαννιτσών (1860), το «Μαύρο Άγαλμα» που είναι το Ηρώο της πόλης και ο πλωτός ποταμός Λουδίας με το κωπηλατικό του κέντρο, νότια της πόλης.

Το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης, βρίσκεται στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών και στα παράπλευρα στενά. Εκεί συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος των επισκεπτών και όσων γενικά επιθυμούν να γευματίσουν, να δειπνήσουν ή απλά να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους. Τα βράδια η δυναμική της περιοχής αυξάνεται από τα πολλά στέκια νεολαίας.

Το Φιλίππειο αποτελεί το ομορφότερο και μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Εκεί βρίσκεται και το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο, όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως π.χ. συναυλίες μουσικής, θεατρικές παραστάσεις κ.ά. Στις αρχές του 2000 το πάρκο ανακαινίστηκε πλήρως, ενώ πριν από μερικά χρόνια τοποθετήθηκε εκεί και το άγαλμα του Φιλίππου.

Η αποξηραμένη λίμνη

Στις αρχές του 20ου αι., η λίμνη των Γιαννιτσών αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πεδία του ελληνοβουλγαρικού ανταγωνισμού. Η Πηνελόπη Δέλτα στο βιβλίο της «Τα Μυστικά του Βάλτου» αφηγείται τα σημαντικά αυτά ιστορικά γεγονότα. Είναι το αγαπημένο βιβλίο της πόλης, ο καλύτερος ίσως οδηγός της για την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της.

Μεγάλη ώθηση στην οικονομία της πόλης και της γύρω περιοχής, έδωσε η εγκατάσταση σε αυτό το σημείο, προσφύγων από τη Μικρασία του Πόντου, την Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία, το 1922, καθώς και η αποξήρανση της λίμνης στο διάστημα 1933-1936, η οποία έδωσε για καλλιέργεια 290.000 στρέμματα γης, στα οποία εγκαταστάθηκαν 6.850 οικογένειες.

Η αρχαία Πέλλα

Περίπου 15 χλμ. νοτιονατολικά των Γιαννιτσών, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Πέλλας, γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας μέχρι την κατάλυση του Μακεδονικού κράτους από τους Ρωμαίους, οι οποίοι την λεηλάτησαν και μετέφεραν τους θησαυρούς της στη Ρώμη.

Στην Πέλλα θα δείτε μεταξύ άλλων και δύο μακεδονικούς τάφους, μια ιδιαίτερη κατηγορία υπόγειων θαλαμοειδών οικοδομημάτων, ένα τμήμα της πολιτείας και της αρχαίας αγοράς, καθώς και κάποιες πολυτελείς ιδιωτικές οικίες.

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας ( www.pella-museum.gr ), έκτασης 6.000 τετραγωνικών μέτρων, στεγάζει σημαντικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και βρίσκεται δυτικά του σύγχρονου οικισμού, στο βορειοανατολικό τμήμα του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.

Δυνατότητα για ενδιαφέρουσες εκδρομές

Από τα Γιαννιτσά μπορείτε να επισκεφτείτε, κάνοντας μικρές διαδρομές, την Έδεσσα ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2250008 ), τη Βέροια και τη Νάουσα ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2101397 ), αλλά και τα διάσημα Λουτρά Πόζαρ ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=1927748 ), στους πρόποδες του όρου Βόρας, αν είστε φυσιολάτρες και εκτιμάτε τις ευεργετικές ιδιότητες ενός spa.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Γιαννιτσά και την γύρω περιοχή, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα τους: http://www.giannitsa.gr