Τα καλύτερα μέρη για να ταξιδέψετε τον Δεκέμβριο

10 Δεκ. 2013 - 09:59 | Ταξίδια

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι υποδέχονται τα Χριστούγεννα και την εορταστική περίοδο, με πολλή χαρά και αισιόδοξη διάθεση. Σε κάποια από αυτά όμως, γιορτάζονται έθιμα και παραδόσεις, που για τη δική μας κουλτούρα φαίνονται περίεργα.


Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει. Μπείτε λοιπόν κι εσείς στο κλίμα των γιορτών, «ταξιδεύοντας», μέσα από τη σελίδα μας, σε μέρη του κόσμου, όπου τα Χριστούγεννα και η περίοδος των γιορτών, γιορτάζονται με περίεργα –για εμάς τουλάχιστον- έθιμα, όπως χορευτές που στροβιλίζονται σαν υπνωτισμένοι, φεστιβάλ με… ραπανάκια και φυσικά πολλά, πολλά πυροτεχνήματα.

Διεθνές Φεστιβάλ της Σαχάρας, Douz, Τυνησία


Με ρίζες σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1910, το Διεθνές Φεστιβάλ της Σαχάρας στην πόλη Douz, είναι το ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ καμήλας στη Σαχάρα και το επισκέπτονται πάνω από 300.000 άτομα.
Οι υψηλές για εμάς θερμοκρασίες (29 βαθμοί Κελσίου), κάνουν τη νότια Τυνησία το τέλειο μέρος για να την επισκεφθείτε το Δεκέμβριο και το φεστιβάλ πραγματοποιείται 26-29 Δεκέμβρη.

Σε αυτή την παραδοσιακή γιορτή, στήνονται εκατοντάδες τέντες Βεδουίνων γύρω από την πόλη και διοργανώνονται αγώνες με καμήλες, κυνήγι κουνελιών, παιχνίδια χόκεϊ στην άμμο και αυτό που είναι γνωστό ως «Fantasia», μια παράσταση από εκπαιδευμένους αναβάτες αραβικών αλόγων. Επιπλέον, δίπλα στους εντυπωσιακούς αμμόλοφους, γίνονται διαγωνισμοί ποίησης, εκθέσεις με χειροποίητα αντικείμενα, εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και πολλές θεατρικές παραστάσεις .

Κολύμβηση την Ημέρα των Δώρων, Tenby, Ουαλία

Ενώ οι περισσότεροι, τις ημέρες των γιορτών κάθονται ζεστά στο σπίτι τους, τρώγοντας γλυκά και άλλες λιχουδιές και βλέποντας τηλεόραση, πολλοί άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αψηφούν το κρύο και τολμούν μια παγωμένη βουτιά την επομένη των Χριστουγέννων.
Στο συγκεκριμένο έθιμο, συμμετέχουν πάνω από 600 κολυμβητές κάθε χρόνο και φέτος θα διοργανωθεί για 43η φορά. Εκτός από την κολύμβηση, το έθιμο περιλαμβάνει κανό, αγωνιστικές σχεδίες και παρέλαση με εντυπωσιακά κοστούμια (το φετινό θέμα είναι η παντομίμα). Όλες οι κολυμβητές συγκεντρώνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και τιμώνται με μετάλλιο γύρω από μια τεράστια φωτιά.

Το κάψιμο του διαβόλου, Γουατεμάλα


Εν αναμονή των Χριστουγέννων, η Γουατεμάλα φιλοξενεί κάθε Δεκέμβρη, το φεστιβάλ του ετήσιου καψίματος του διαβόλου. Σύμφωνα με την παράδοση, όλα τα κακά και η κακή τύχη, πρέπει να εκδιωχθούν από τα σπίτια των ανθρώπων πριν αρχίσει η περίοδος των διακοπών και ο καπνός από τις φλόγες, διώχνει μακριά τα κακά πνεύματα και την αρνητικότητα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι άνθρωποι κάνουν γενική καθαριότητα στα σπίτια τους και αφήνουν όλα τα ανεπιθύμητα αντικείμενα στο δρόμο. Στις 6 μ.μ. όλα αυτά τα αντικείμενα καίγονται, όπως και ομοιώματα του διαβόλου. Πυροτεχνήματα και κροτίδες φωτίζουν τον ουρανό σε όλη την πόλη και όταν ο καπνός έχει πια φύγει, συγκεντρώνονται όλοι μαζί για να φάνε παραδοσιακές ζυμαρόπιτες και να πιουν fruit punch.

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας


Οι τυχεροί που θα βρεθούν ή έχουν βρεθεί στη γέφυρα του λιμανιού του Σύδνεϋ, για να γιορτάσουν το νέο έτος, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα ζήσουν ή έχουν ζήσει μια εμπειρία που δεν ξεχνιέται εύκολα. Ένα από τα έθιμα που γιορτάζονται είναι και η παρέλαση στο λιμάνι των φώτων, όπου φωτίζονται πάνω από 50 σκάφη τα οποία αποπλέουν από το νησί Cockatoo στα δυτικά, μέχρι το νησί Clark. Γίνεται επίσης διαγωνισμός του καλύτερου στολισμού για τα πλοία. Στις 6 μ.μ. θα δείτε ένα show με εναέρια ακροβατικά, λίγο μετά, μια επίδειξη με νερό κι αργότερα οι εικόνες προβάλλονται πάνω στο Sydney Harbour Bridge.

Τα μικρά παιδιά θα ενθουσιαστούν από τα πυροτέχνημα και τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από φορτηγίδες στις 9 το βράδυ, αλλά αυτό που όλοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η απίστευτη επίδειξη πυροτεχνημάτων τα μεσάνυχτα, που φωτίζουν τον ουρανό του Σύδνεϋ και υποδέχονται το νέο έτος με χρώμα και χαρά.

Φεστιβάλ Δερβίσηδων, Τουρκία


Κάθε χρόνο, από τις 10 Δεκεμβρίου, έως τις 17, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συρρέουν στην πόλη Konya της κεντρικής Τουρκίας, για να γιορτάσουν το έθιμο των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων. Οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες προέρχονται από τη μουσουλμανική θρησκευτική αίρεση των Μεβλεβί και το φεστιβάλ τιμά τον θάνατο του ηγέτη τους Mevlâna Celaleddin Rumi, που πίστευε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον Θεό μέσω του χορού. Με τις παραδοσιακές λευκές στολές τους και τα ψηλά καπέλα τους, οι άνδρες εκτελούν έναν χορό που ονομάζεται Sema και περιστρέφονται υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής σε μια σχεδόν υπνωτική κατάσταση, με τα χέρια τους στραμμένα στον ουρανό. Είναι ένα θέαμα απολύτως μαγευτικό.

Νυχτερινό φεστιβάλ Chichibu, Ιαπωνία

Το φεστιβάλ Chichibu, πραγματοποιείται στην επαρχία Saitama, περίπου 90 λεπτά βορειοδυτικά του κεντρικού Τόκιο και θεωρείται, μαζί με το φεστιβάλ Gion στο Κιότο και το φεστιβάλ Takayama στην πόλη Hida, ως ένα από τα τρία μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ιαπωνία.

Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου και σε αυτήν συμμετέχουν τεράστια άρματα που περνούν μέσα από τα πλήθη, ξεκινώντας από το ιερό Chichibu και φτάνοντας στο Δημαρχείο. Τα μεγάλα περίτεχνα άρματα (που ονομάζονται Yatai) μοιάζουν με ιαπωνικά σπίτια και είναι διακοσμημένα με φανάρια, λουλούδια και ταπετσαρίες. Κάθε ένα από αυτά, μπορεί να ζυγίζει μέχρι και 20 τόνους. Επίσης, σερβίρεται γλυκό κρασί από ρύζι, παίζεται παραδοσιακή ιαπωνική μουσική με φλάουτα και τύμπανα και πολλά πυροτεχνήματα φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό του χειμώνα.

Νυχτερινό φεστιβάλ με ραπανάκια, Μεξικό


Το Μεξικό φημίζεται για τα φανταχτερά, πολύχρωμα φεστιβάλ του. Συγκεκριμένα, η 23η Δεκεμβρίου γιορτάζεται η νύχτα με τα… ραπανάκια, στην πόλη της Oaxaca και λίγες ημέρες μετά, αρχίζει και η συγκομιδή αυτού του λαχανικού. Τρεις ημέρες πριν από την εκδήλωση, οι ντόπιοι αρχίζουν να φτιάχνουν περίπλοκα γλυπτά και φιγούρες από ραπανάκια και την 23η Δεκεμβρίου, το Zócalo (κεντρική πλατεία της πόλης) είναι γεμάτο με χιλιάδες περίτεχνα σκαλίσματα.

Τα παιδιά διδάσκονται την τέχνη της γλυπτικής στα ραπανάκια, κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο τέλος απονέμεται βραβείο για το καλύτερο έργο τέχνης. Η γιορτή συνεχίζεται και την παραμονή αλλά και ανήμερα των Χριστουγέννων, με άρματα, μουσική, χορό και πολλά πυροτεχνήματα.