Επικαιρότητα:

Πού να ταξιδέψετε όσο ακόμη είναι οικονομικά

25 Φεβ. 2014 - 09:09 | Ταξίδια

Είτε αναζητάτε όμορφες παραλίες, είτε ιστορικά αξιοθέατα, είτε ακόμη να γνωρίσετε έναν διαφορετικό τρόπο κουλτούρας, οι παρακάτω επιλογές θα καλύψουν τα γούστα σας και το σημαντικότερο, είναι φιλικές προς το… πορτοφόλι σας!


Η όμορφη Λισαβόνα

Μήπως οι ταξιδιωτικές σας φιλοδοξίες έρχονται σε «σύγκρουση» με τον τραπεζικό σας λογαριασμό; Έχετε διάθεση να ταξιδέψετε, αλλά δε σας το επιτρέπει η… τσέπη σας;
Εμείς θα σας υποδείξουμε μερικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, που παραμένουν ακόμη οικονομικοί, αν κάνετε τον κατάλληλο προγραμματισμό.
Είτε αναζητάτε όμορφες παραλίες, είτε ιστορικά αξιοθέατα, είτε ακόμη να γνωρίσετε έναν διαφορετικό τρόπο κουλτούρας, οι παρακάτω επιλογές θα καλύψουν τα γούστα σας και το σημαντικότερο, είναι φιλικές προς το… πορτοφόλι σας! Προλάβετε πριν ο τουρισμός αυξήσει τις τιμές και εκεί.

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Η πορτογαλική πρωτεύουσα είναι γοητευτική, έχει πολλά αξιοθέατα, έντονη ζωή και μάλιστα αρκετά χαμηλές τιμές. Απλωμένη σε μια σειρά από λόφους, η Λισαβόνα έχει φιλόξενους και φιλικούς κατοίκους, γραφικά δρομάκια, όμορφες τοποθεσίες και καλό φαγητό. Και όλα αυτά, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία.
Σύμφωνα με την έκθεση Prices and Earnings report, τα μεσαίας κατηγορίας ξενοδοχεία της Λισαβόνας, είναι φθηνότερα από αυτά στις 72 πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα, με μέσο όρο τιμής τα 80 δολάρια ανά διανυκτέρευση -50% πιο φθηνά από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Βουκουρέστι, Ρουμανία


Έχει ακόμη τα σημάδια του πάνω από δύο δεκαετιών κομμουνιστικού καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου, αλλά η μελαγχολική πλευρά του Βουκουρεστίου αντισταθμίζεται από τη μητροπολιτική ζωντάνια του. Και ενώ όλο και περισσότεροι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη μοναδική γοητεία της πόλης, το κάποτε γνωστό ως το «Μικρό Παρίσι», είναι ακόμα προσιτός προορισμός για όσους από εσάς δεν έχετε περιθώριο για μεγάλα έξοδα.
Ακόμη και τα πολυτελή καταλύματα έχουν λογικές τιμές, καθιστώντας το Βουκουρέστι από τις φθηνότερες πόλεις στον κόσμο για να μείνει κανείς σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων.
Σύμφωνα πάλι με την έκθεση Prices and Earnings report, το Βουκουρέστι είναι η λιγότερο ακριβή πόλη για μια απόδραση το Σαββατοκύριακο, που περιλαμβάνει διαμονή, ένα γεύμα με κρασί, ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και extras. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, το μέσο κόστος μια τέτοιας απόδραση είναι 370 δολάρια, ενώ για το Παρίσι, υπολογίζεται σε 1.100 δολάρια.

Ινδία


Αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στο υψηλό κόστος του εισιτηρίου, θα ανταμειφθείτε με μια ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία, φθηνά καταλύματα και πολλά δωρεάν αξιοθέατα, προσιτό φαγητό και οικονομικές επιλογές για ψώνια.

Μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί όπως ο Lonely Planet, αναδεικνύουν την Ινδία σε κορυφαίο προορισμό για οικονομικά ταξίδια το 2014 και η έκθεση Prices and Earnings report, συμπεριλαμβάνει το Δελχί και τη Βομβάη στις πιο προσιτές μεγάλες πόλεις του κόσμου.
Πάντως, τα πρόσφατα γεγονότα βίας κατά των γυναικών, έχουν κάνει επιφυλακτικούς πολλούς ταξιδιώτες κι ενώ ένα ταξίδι στην Ινδία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και οικονομικό, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας και μερικές συμβουλές ασφαλείας, αν το αποφασίσετε.

Ρίγα, Λεττονία


Η Ρίγα παραμένει οικονομικά προσιτή, εν μέρει επειδή πολλοί δεν την έχουν στο μυαλό τους ως ενδιαφέροντα ταξιδιωτικό προορισμό. Αυτό όμως θα αλλάξει σύντομα, καθώς η πόλη αυτή θα πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια σκηνή ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2014. Προς το παρόν όμως, όσοι ταξιδεύουν εκεί, μπορούν να μείνουν, να φάνε και να διασκεδάσουν οικονομικά.
Η Ρίγα φιγουράρει στο top 10 της λίστας του δείκτη Europe 3-Star Traveler Index, με μέσο όρο ημερήσιων εξόδων, περίπου 74 δολάρια για διαμονή, μετακινήσεις, γεύματα και διάφορες δραστηριότητες και 33 δολάρια στο δείκτη Europe Backpacker Index.

Φιλιππίνες


Αν αναζητάτε έναν οικονομικό προορισμό, εκπληκτική φύση και καλό φαγητό, πηγαίνετε στις Φιλιππίνες. Ο συνδυασμός των οικονομικών επιλογών, της εξωτικής ατμόσφαιρας και των υπέροχων τοπίων, κάνει αυτή τη νησιωτική χώρα μια εκπληκτική επιλογή.

Το Lonely Planet τις ανέδειξε πρόσφατα ως έναν από τους κορυφαίους οικονομικούς προορισμούς για το 2014 και σύμφωνα με την έκθεση Prices and Earnings report, η πρωτεύουσά τους, Μανίλα διαθέτει από τις φθηνότερες αγορές στον κόσμο και καλό και οικονομικό φαγητό.
Για παράδειγμα, το μέσο κόστος ενός γεύματος τριών πιάτων σε ένα καλό εστιατόριο είναι μόλις 18 δολάρια, σε σύγκριση με περίπου 95 δολάρια στη Γενεύη και στο Όσλο (δύο από τις πόλεις που θεωρούνται από τους πιο υπερτιμημένους προορισμούς του κόσμου).

Κι αν ανησυχείτε για το αν μια επίσκεψη στις Φιλιππίνες είναι κατάλληλη, μετά τον πρόσφατο τυφώνα του Νοεμβρίου και τις καταστροφές που προξένησε, οι αρμόδιες αρχές τη χώρας διαβεβαιώνουν ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε ανάκαμψη και μεγάλα τμήματα της χώρας δεν επλήγησαν από τις καταστροφές.