Επικαιρότητα:

Σύρος, η Αρχόντισσα

27 Μαρ. 2014 - 09:09 | Ταξίδια

Νομίζετε πως τυχαία βρίσκεται η ιδιαίτερη πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη ψηλά στη λίστα των απανταχού weekenders; Η φινέτσα της θα σας κερδίσει και με τη βοήθεια του clickatlife.gr θα ανακαλύψετε τους κρυμμένους θησαυρούς της, που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό!


1. Διακτινιστείτε από τη Σύρο στο Μιλάνο

Το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, αποτελεί για το 19ο αιώνα το κέντρο της αισθητικής καλλιέργειας όχι μόνο των Συριανών, αλλά και των εμπόρων που είχαν καταφθάσει στο νησί, αναζητώντας το κέρδος.


Έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης

Κατασκευάστηκε το 1862-1864 σε σχέδια του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό. Άρχισε να λειτουργεί στις 20 Απριλίου 1864, με το Ριγκολέττο του Βέρντι. Δυστυχώς, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το θέατρο υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη για τις μεταπολεμικές επεμβάσεις, που αλλοίωσαν σε ένα βαθμό την φυσιογνωμία του.
Εδώ έδωσε την τελευταία της παράσταση η Μαρίκα Κοτοπούλη,  στις 24 Μαρτίου 1953, την τελευταία παράσταση της ζωής της.  Η ανακαίνιση του ξεκίνησε το 1970 και το θέατρο επαναλειτούργησε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια περίπου, ενώ αποτελεί ένα κόσμημα για το νησί.

2. My heart belongs to Daidadi

Το πρώτο πράγμα που κάνω, όταν φτάνω στην Ερμούπολη είναι να απολαύσω ένα χωνάκι παγωτό στο Daidadi Gelato. Ένας Ιταλός, ο Ντανιέλε, αφού περιπλανήθηκε στην Ευρώπη, ερωτεύτηκε το νησί με τη πρώτη ματιά και άνοιξε ένα παγωτατζίδικο, που έγινε μύθος!
Μυστικό του παγωτού, είναι πως παράγεται από φρέσκο γάλα, που το προμηθεύεται από την ντόπια συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΒΙΟΣΥΡ. Δοκιμάστε την κρέμα κεράσι, την βανίλια, το αυτοκρατορικό σύκο, το πεπόνι και το-αγαπημένο μου- space cookie. Πιο φρέσκο παγωτό… δε γίνεται! Λατρεύω τον τρόπο που έχει διακοσμήσει το μαγαζί και μου αρέσει το γεγονός ότι έχει παιδικά παιχνίδια παντού, ώστε τα βλαστάρια σας να απασχολούνται, την ώρα που εσείς θα απολαμβάνετε  το παγωτό σας! Θα το βρείτε στη Πλατεία Παπάγου, στην Ερμούπολη.

3. Θαυμάστε από κοντά τον Πίνακα του Ελ Γκρέκο

Η  Παναγία των Ψαριανών, είναι η δεύτερη χρονολογικά εκκλησία της Ερμούπολης και χτίστηκε το 1828. Διαθέτει εξαιρετικό διάκοσμο με μορφές αγίων και ανθέμια, σταυρούς κι αστέρια. Εδώ θα βρείτε την  εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, που είναι ένα από τα πρώτα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Βρίσκεται στην εκκλησία από το 19ο αιώνα, αλλά μόλις τo 1983 πριν από μία εικοσαετία αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για αυθεντικό, νεανικό έργο του μεγάλου ζωγράφου.


4. Περπατήστε στην Άνω Σύρο

Μια ωραία βραδινή βόλτα, είναι στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου. Κινείται σε αργούς, νωχελικούς ρυθμούς και την ώρα που πίνεις το λικέρ σου στο «Συριανών Καφεποτείο» (Δομένικου Βεντούρη 7), αγναντεύεις την Ερμούπολη και το λιμάνι από ψηλά, χαλαρώνοντας υπό τους ήχους τζαζ μουσικής.  Φορέστε αθλητικά παπούτσια για να ανέβετε τα αμέτρητα σκαλοπάτια του οικισμού, που μοιάζει με λαβύρινθο.
Η Άνω Σύρος  είναι ένα αληθινό φρούριο: Την έχτισαν οι Ενετοί, τον 8ο αιώνα, προκειμένου να αποκρούσουν τις συχνές επιδρομές των πειρατών.

5. Για καλό ιταλικό φαγητό

  Ο Άμβυκας είναι μάλλον το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσετε βγαίνοντας  από την μπουκαπόρτα του πλοίου και.  Βρίσκεται στην Ακτή Παπάγου 26, στην Ερμούπολη. Μπορεί το σημείο να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, το φαγητό του όμως θα σας αποζημιώσει. Οι ιδιοκτήτες βλέπετε είναι Ιταλοί και προσφέρει αυθεντική ιταλική κουζίνα. Δοκιμάστε καρμπονάρα, καλαμπρέζε με αντσούγιες πικάντικη και γευστική και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα χειροποίητα ζυμαρικά τους, που είναι ένα όνειρο!

6. Μια βουτιά στ’ Αστέρια

Το αγαπημένο μου spot στην Ερμούπολη είναι εδώ! Πώς θα πάτε: Ανεβαίνετε από το Δημαρχείο στη συνοικία Βαπόρια και ακολουθώντας τα σκαλιά, κατεβαίνετε στη  μοναδική και διάσημη αστική παραλία της Ερμούπολης. Κάντε τη βουτιά σας, με θέα τα υπέροχα νεοκλασικά μέγαρα της και τον Άγιο Νικόλαο. Εδώ θα νιώσετε ότι είστε στη Βενετία και ζείτε τη δική σας “Dolce Vita”. Αν θέλετε, μετά το μπάνιο σας, μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας στο «Asteria Beach bar», με θέα το απέραντο γαλάζιο!