Μαλαισία - Taman Negara: Το Αρχαιότερο Τροπικό Δάσος του κόσμου

30 Οκτ. 2012 - 20:10 | Ταξίδια

Το Taman Negara είναι το Αρχαιότερο Τροπικό Δάσος του πλανήτη. Καλύπτει 4.343 τετραγωνικά χιλιόμετρα παρθένας ζούγκλας και προσφέρει μια ανενόχλητη βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας. Σε αυτό το διατηρητέο Μνημείο Φύσης και Εθνικό Πάρκο της Μαλαισίας, προστατεύεται ακόμα και ο τρόπος εξερεύνησης του. Περίπου 350 διαφορετικά είδη πανίδας και 100 είδη χλωρίδας ανά στρέμμα έχουν βρεθεί σε αυτή τη ζούγκλα.


Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Η Pahang είναι η μεγαλύτερη πολιτεία στην χερσόνησο της Μαλαισίας και βρίσκεται στην ανατολική παράκτια περιοχή. Περιλαμβάνει 35.964 τετραγωνικά χιλιόμετρα του κράτους της Μαλαισίας και μια αξιόλογη σειρά από πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα : από τις μεγαλοπρεπείς κορυφές και τις ψυχρές περιοχές στους λόφους της δυτικής περιοχής, έως μίλια παραλιών με άμμο κατά μήκος της Νότιας Θάλασσας της Κίνας. Στη Pahang, ένα περίπου εκατομμύριο άνθρωποι αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό μείγμα των τριών Μαλαισιανών εθνοτικών κοινοτήτων ( Μαλαισίας, Κίνας και Ινδίας).


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Το Taman Negara ιδρύθηκε το 1938/1939, ως Εθνικό Πάρκο ονομασμένο από το Βασιλέα Γεώργιο τον 5ο.Μετονομάστηκε σε Taman Negara μετά την ανεξαρτησία της Μαλαισίας και σημαίνει κυριολεκτικά «εθνικό πάρκο». Έχει τη φήμη να είναι το αρχαιότερο τροπικό δάσος του κόσμου!!! Η εδαφική έκταση του Taman Negara εκτείνεται σε τρεις πολιτείες: το Pahang (2.477 χλμ ²), το Kelantan (1.043 χλμ ²) και το Terengganu (853 χλμ²) της Μαλαισίας το καθένα με τη δική του νομοθεσία. Αντίστοιχα θεσμοθετείται και προστατεύεται από το Ν. 2 του 1939 Νόμο της πολιτείας της Pahang, το Ν. 14 του 1938 Νόμο της πολιτείας του Kelantan και το Ν. 6 του 1939 Νόμο της πολιτείας του Terengganu. Όλοι οι επισκέπτες του πάρκου θα πρέπει να πάρουν άδεια από το Τμήμα της Άγριας Ζωής και Εθνικών Πάρκων της Μαλαισίας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Η φυσική καρδιά του Pahang είναι αναμφισβήτητα Taman Negara, το παλαιότερο εθνικό πάρκο της Μαλαισίας, που στοργικά αναφέρεται ως «πράσινη καρδιά»" Εντός του πάρκου είναι επίσης το υψηλότερο σημείο της χερσονήσου, το Gunung Tahan. Επίσης, στο εσωτερικό έχει πολλά ορεινά θέρετρα, όπου η τροπική θερμότητα κρατιέται σε απόσταση από το υψόμετρο. Στις ακτές της Pahang, η ζούγκλα δίνει τη θέση σε καθαρές γεμάτες φοίνικες παραλίες, ψαροχώρια, καθώς και την πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της πολιτείας, Κουαντάν.
Το πάρκο έχει εξελιχθεί σε έναν διάσημο προορισμό Οικοτουρισμού στην Μαλαισία και διεθνώς. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά γεωλογικά και βιολογικά αξιοθέατα στο πάρκο. Το Gunung Tahan είναι το υψηλότερο σημείο της χερσονήσου της Μαλαισίας, και ορειβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Κουάλα Tahan , ή τη Merapoh ως σημείο αφετηρίας τους. Το Taman Negara είναι το σπίτι μερικών από τα ποιο σπάνια θηλαστικά, όπως η τίγρη της Μαλαισίας , καβούρια, ο ρινόκερος της Σουμάτρας, η μεγάλη Argus , το Κόκκινο Junglefowl , ασιατικών ελεφάντων, ο μπλέ-λαιμού Μελισσοφάγος, ο υπο εξαφάνιση Μαλαισιανός φασιανός, τα προστατευόμενα είδη ψαριών στο ποτάμι, και πολλών άλλων. Γιορτή για τα μάτια σας, η μυριάδα των ενδημικών φυτικών και ζωικών ειδών Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη των ψαριών στα ποτάμια της Μαλαισίας, και ανάμεσα στους ελιγμούς τους θα δείτε αλκυόνες, ενυδρίδες κ.α.

Πάρτε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο μέσα από πυκνό τροπικό δάσος. Για τους πιο τολμηρούς, ανεβείτε στο Gunung Tahan,τ η υψηλότερη κορυφή στη χερσόνησο της Μαλαισίας. Η μαγευτική θέα του δεν έχουν αλλάξει από την εποχή των παγετώνων.

Φανταστείτε τον χαιρετισμό από τα πιο σπάνια πουλιά στον κόσμο. Αφήστε το πνεύμα της περιπέτειας σας μεταφέρει σε νέα ύψη: θαυμάζοντας το ανώτερο στρώμα της βλάστησης του δάσους. Πραγματικά, ένα από τα κυριότερα σημεία που δεν πρέπει να χάσετε, είναι να διαβείτε τη μεγαλύτερη στο κόσμο (400μ) Ουρανογέφυρα Πεζών (αναρτημένη με σχοινιά στα δένδρα) σε ύψος πάνω από 25 μέτρα από το έδαφος-στο «θόλο» του τροπικού δάσους. Και στην διάρκεια της νύχτας μαζί με τζιτζίκια και μια σειρά από έντομα, εκτελούν μια ολονύχτια συναυλία, όπως έχετε δεν ακούσει ποτέ πριν.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ
Το Taman Negara υπόσχεται μια συναρπαστική εμπειρία. Μερικές από τις δραστηριότητες εντός του πάρκου είναι:

  • Πεζοπορία στη Ζούγκλα. Ενδυμασία: μακρύ παντελόνι, μακρυμάνικο πουκάμισο, αθλητικά παπούτσια, εντομοαπωθητικό. Λαμπαδηφορία περπάτημα μέσα στο δάσος το βράδυ. Μάθετε για τα φυτά και τα νυκτόβια έντομα και δείτε διάφορα θηλαστικά καθ'οδόν (ζαρκάδια, ελάφια, ποντίκια, σκανζτόχοιρους, κ.α) αν είστε τυχεροί.
  • Πεζοπορία στη Ζούγκλα, διάβαση Ουρανογέφυρας Πεζών. Ενδυμασία: μακριά/κοντά παντελόνια, κοντομάνικο, χαλαρό βαμβακερό T-Shirt, (όχι τζιν και σφιχτό πουκάμισο) Αθλητικά παπούτσια, εντομοαπωθητικό. . Εύκολη δραστηριότητα περιπέτειας; περπάτημα στο δάσος για να απολαύσετε τη πανοραμική θέα της Gunung Tahan στην κορυφή του λόφου Teresek. Επίσης μοναδική εμπειρία, η διάβαση της Ουρανογέφυρας Πεζών, της μεγαλύτερης στον κόσμο.
  • Στο ποταμό προς Κουάλα Trenggan. Ενδυμασία: παντελόνι, κοντό μανίκι Ενδυμασία: μακρυά/κοντά παντελόνια, κοντομάνικο, χαλαρό βαμβακερό T-Shirt . Επισκεφθείτε τον πορτοκαλί οικισμό καθ'οδόν.
  • Βόλτα με καραβάκι στην Lata Berkoh. Απολαύστε κρουαζιέρα μέσω Tahan στο ποταμό Λάτα και προς τον Berkoh καταρράκτη. Απολαύστε το κολύμπι στα δροσερά νερά από την άνοιξη στο Gunung Tahan και ανανεωθείτε με φυσικό υδρομασάζ. Σταματήστε στο Ιερό Ikan Kelah.
  • Εξερεύνηση στο Σπήλαιο Gua Telinga. Ενδυμασία: μακρύ παντελόνι, αθλητικά παπούτσια, προβολέας, φακός, επίδεσμος. Εξερευνήστε το Gua Telinga, ένα ασβεστολιθικό σπήλαιο ,ι το πλησιέστερο στην Κουάλα Tahan. Ένα υδάτινο ρεύμα περνά μέσα από προεξοχές και μέσω διαφόρων σκοτεινών θαλάμων που χωρίζονται με τμήματα ανοικτά στο φως. Μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον μισή ώρα για να το περάσετε, ίσως σέρνοντας σε μερικές θέσεις κατά μήκος. Θα δείτε τουλάχιστον 6 είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένης της νυχτερίδας roundleaf, το γίγαντα βάτραχο, το μαύρο-ριγέ βάτραχο, κ.α. Σημείωση: υπερμεγέθη επισκέπτες, είναι σκόπιμο να μην εκτεθούν στη δυσκολία να περάσουν από τα στενά περάσματα.
  • Διανυκτέρευση στο Kumbang . Ενδυμασία: μακρύ παντελόνι, αθλητικά παπούτσια, πετσέτα,σεντόνι, υπνόσακος, εντομοαπωθητικό, Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι από τις ποιο δημοφιλείς, δεδομένου της δυνατότητας καλυμμένης παρατήρησης: αγριογούρουνα, ελάφι α, και ίσως τίγρεις και ελέφαντες.
  • Διανυκτέρευση στο Gua Kepayang. Ενδυμασία: μακρύ παντελόνι, αθλητικά παπούτσια, πετσέτα, σκηνή κατασκήνωσης, υπνόσακος, τσάντα ύπνου. Ένα από ασβεστολιθικό σπήλαιο 17 χιλιόμετρα μακρύα από το Taman Negara Rainforest θέρετρο. Υπάρχουν άλλα 3 σπήλαια γύρω από το συγκεκριμένο: το Gua Kepayang Kecil, το Gua Daun Menari και το Gua Luas. Θα έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε την ενδημική πανίδα τους.