Επικαιρότητα:

Ταξίδι στην Ιθάκη, το νησί του Οδυσσέα

04 Αυγ. 2014 - 10:33 | Ταξίδια

Kάτι ήξερε ο πολυμήχανος Οδυσσέας, που έκανε το μακρύ ταξίδι, για να επιστρέψει στην πατρίδα του την Ιθάκη. Σαν βγεις στον πηγαιμό για το λατρεμένο μου νησάκι, να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος.

 

 

Η καταπράσινη Ιθάκη θα μαγνητίσει το βλέμμα σας με τη πυκνή της βλάστηση και τα πεντακάθαρα βαθυγάλαζα νερά της. Διαθέτει εκτός των άλλων γραφικούς οικισμούς και εδώ θα γνωρίσετε από κοντά έναν επίγειο παράδεισο, στον οποίο-πιστέψτε με- θα επιστρέφετε ξανά και ξανά. Γνωρίζατε πως η Ιθάκη είναι το δεύτερο μικρότερο κατοικημένο νησί των Ιόνιων Νησιών μετά τους Παξούς; Bρίσκεται 2 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλλονιάς και εδώ θα ερωτευτείτε τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Βαθύ

Περπατήστε στον γραφικό της οικισμό, με το ιδιαίτερο επτανησιακό χρώμα, δείτε τα χρωματιστά σπίτια με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία,  κατάφυτες πλαγιές και όρμους με βοτσαλωτές παραλίες.

 

Μια βόλτα την Ανωγή

Στο όμορφο αυτό χωριό θα δείτε τη Βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας, χτισμένη τον 12ο αιώνα. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων. Εκεί βρίσκεται επίσης ένα από τα πιο αξιοπερίεργα αξιοθέατα του νησιού, οι τεράστιοι μονόλιθοι μενίρ (με σχήματα που μαρτυρούν ότι έχουν γίνει από ανθρώπινο χέρι), αλλά και το δάσος της Ανωγής που σας περιμένει για έναν όμορφο περίπατο.

Σαβόρο, για να γλύφετε και τα δάχτυλα σας

Μust για τους λάτρεις της γαστρονομίας είναι η τοπική σπεσιαλιτέ σαβόρο, περιλαμβάνει ψάρι τηγανητό, παστωμένο με σταφίδα και δεντρολίβανο. Δοκιμάστε επίσης το παραδοσιακό κοτόπουλο τσερέπα, μια συνταγή του νησιού με ντομάτα στο φούρνο και από γλυκά το γλυκό ροβανί, που έχει ρύζι και μέλι.

 

Βουτιές στο απόλυτο γαλάζιο

Η Ιθάκη φημίζεται για τα καταγάλανα νερά της και έχει να επιδείξει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες που μπορείτε να βρείτε στην Ελλάδα. Θέλετε ήσυχες παραλίες με μικρά λευκά βότσαλα; Προτιμάτε την χρυσή άμμο; Ό,τι και να σας αρέσει, σε επίπεδο παραλιών η Ιθάκη θα σας εντυπωσιάσει. Λεπτή, ανοιχτόχρωμη άμμο. Βόρεια της παραλίας Φιλιατρό, βρίσκεται μία από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου, το Γιδάκι, φημισμένο σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά και τα καθαρά νερά του.

 

Για ατελείωτες βουτιές

Ο Πλατύς Άμμος είναι επίσης μια πανέμορφη αμμουδιά, με πρόσβαση όμως μόνο από τη θάλασσα. Γενικά λόγω των απότομων ακτών και του έντονου ανάγλυφου, οι περισσότερες παραλίες τις Ιθάκης είναι προσβάσιμες μόνο με κάποιο σκάφος. Πριν φύγετε, φροντίστε να επισκεφθείτε στο Βαθύ την Μαρμαροσπηλιά. Στους υπέροχους σταλακτίτες της έκρυψε, σύμφωνα με την παράδοση, ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.