Ορεινή Αχαϊα: Ζαρούχλα - Καλάβρυτα

21 Δεκ. 2012 - 15:35 | Ταξίδια

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, στη λιγότερο γνωστή, ανατολίκη πλευρά του Χελμού, θα ξεκινήσετε με βάση την όμορφη Ζαρούχλα για να απολαύσετε περιπάτους, χειμερινά σπορ και καλό φαγητό.

ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ

Γνωριμία με το χωριό. Ο όμορφος οικισμός δεν είναι πλέον ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός, αλλά μια καθιερωμένη εκδρομή για όλες τις εποχές του χρόνου. Ο κεντρικός δρόμος, γνωστός ως Αγορά, συγκεντρώνει τη ζωή τα Σαββατοκύριακα. Τα περισσότερα σπίτια είναι πέτρινα, ζωντανοί μάρτυρες της αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου. Το διασημότερο κτίσμα, που θεωρείται μάλιστα το χαρακτηριστικότερο του οικισμού, είναι ο επονομαζόμενος «Πύργος του Ασημάκη Φωτήλα», που σήμερα φιλοξενεί τον ξενώνα «Πύργος της Ζαρούχλας».

Βόλτα στη λίμνη Τσιβλού. Περάστε το πρωινό σας με μικρές πεζοπορίες ή ποδηλατώντας στον περιφερειακό χωματόδρομο της λίμνης Τσιβλού. Το μαγευτικό τοπίο σε υψόμετρο 800 μ. είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας κατολίσθησης που συνέβη το 1913. Το χωριό Συλίβαινα και μέρος του χωριού Τσιβλού χάθηκαν για πάντα στα νερά του διερχόμενου ποταμού Κράθι, τα οποία σχημάτισαν τη λίμνη που σήμερα φιλοξενεί κυπρίνους και κεφαλόπουλα. Εάν σας μαγέψει η λίμνη και δεν θέλετε να συνεχίσετε την περιήγηση, το ταβερνάκι «Παράδεισος» (Τ/6974-630.908) πάνω στη λίμνη, αλλά και το «Πέτρινο» (Τ/26960-34.190, 6973-620.237) λίγο πιο πάνω προσφέρονται για καφέ, μεζέδες και φαγητό.

Μεσημεριανό στο Σόλο. Το καφενείο-ψησταριά του Γιώργου Ζιδρόπουλου και της γυναίκας του Χριστίνας είναι το σύμβολο της οικογενειακής επιχείρησης, τόσο στο φαγητό όσο και στη φιλοξενία. Από τον κύριο Γιώργο θα μάθετε την ιστορία της περιοχής, θα τον συμβουλευτείτε για τις βόλτες σας, αλλά και για τον καιρό. Θα τους βρείτε όλα τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, αλλά και κάποιες καθημερινές. Πληροφορίες (Τ/26960-33.991 / τηλ. Ακράτας: 26960-23.264).

Βόλτα στη βρύση της Γκόλφως. Εάν διαθέτετε τετρακίνητο (ή ακόμη και ψηλό) όχημα, μπορείτε να επισκεφτείτε τη βρύση της Γκόλφως, που βγήκε από τη σκιά του ελατόδασους στο φως της δημοσιότητας χάρη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σπύρου Περεσιάδη, καταγόμενου από το κοντινό Μεσορούγι. Η πετρόχτιστη βρύση δίπλα στο ποτάμι, στα 1300 μ., συνθέτει ένα ειδυλλιακό σκηνικό, ιδανικό για βουκολικές ταινίες. Τη βρύση θα τη βρείτε στη διαδρομή από Περιστέρα προς Σόλο, στο χωματόδρομο που βρίσκεται στα δεξιά σας. Υπάρχει και ταμπέλα.

Βραδινό στη Ζαρούχλα. Το φαγητό είναι παντού καλό· εσείς το μόνο που έχετε να επιλέξετε είναι η ατμόσφαιρα που σας ταιριάζει. Κατευθυνθείτε για παϊδάκια και λουκάνικο στην ψησταριά του «Γιάννη» (Τ/26960-33.939), για αρνάκι γκιούλμπασι και κεφτέδες βουτσί στην εξαίρετη ταβέρνα του «Μαχαίρα» (Τ/26920-33.980, 6972-291.442) και για αγριογούρουνο στιφάδο και γαρδουμπάκια στην ταβέρνα «Υδατα Στυγός» (T/26960-35.050).

Ολοκληρώστε την ημέρα σας υπό τους ήχους της τζαζ μουσικής. Μη χάσετε τα καταπληκτικά γλυκά στο καφέ jazz bar «Στο ρέμα». Ανοιχτά κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και όλες τις αργίες από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, θα βρείτε τον Πέτρο στις μουσικές και την Εύα στις γαστριμαργικές επιλογές (Τ/26960-34.039).

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Ημερήσια εκδρομή με τον οδοντωτό. Θα πρέπει να ανεβείτε ψηλά στον Χελμό και να διασχίσετε 34 χλμ. για να φτάσετε στα Καλάβρυτα. Εάν έχετε διάθεση γι’ αυτήν τη μακρινή βόλτα, που είναι γεμάτη στροφές, αλλά προσφέρει απίστευτα σημεία θεάς, τότε σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Στην καρδιά του χειμώνα, συμβουλευτείτε πρώτα τους ντόπιους για το εάν ο δρόμος είναι βατός με χιόνια. Από τα Καλάβρυτα μπορείτε να επιβιβαστείτε στον οδοντωτό, το διάσημο τρενάκι που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα έξι διασημότερα σιδηροδρομικά δίκτυα στον κόσμο, και να διασχίσετε το εντυπωσιακό φαράγγι του Βουραϊκού. Η διαδρομή καταλήγει στο Διακοφτό, απ’ όπου θα επιστρέψετε. Αξίζει να κάνετε μια στάση στην Κάτω Ζαχλωρού. Τα καφέ-εστιατόρια δίπλα στις ράγες του τρένου, η σιδερένια γέφυρα που περνάει πάνω από τον Βουραϊκό, η πυκνή βλάστηση και οι δύο γραφικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί συνθέτουν μια εικόνα νοσταλγική, τότε που η πρόσβαση ήταν δυνατή μόνο με το τρένο και οι προσκυνητές ανέβαιναν μέχρι το Μέγα Σπήλαιο με γαϊδουράκια, τότε που η ταβέρνα-ξενοδοχείο «Ρομάντζο» φιλοξενούσε σκηνές από ελληνικές ταινίες: την Γκόλφω, τον Αγαπητικό της Βοσκοπούλας, την Αστέρω... (Σταθμός ΟΣΕ Καλαβρύτων, Τ/26920-22.245, www.odontotos.com για on-line οικονομικότερες κρατήσεις, Κόστος εισιτηρίου: 19 ευρώ με επιστροφή)

Στην Παναγία των Καταθεσίων. Επιστρέφοντας στη Ζαρούχλα, αξίζει να επισκεφτείτε το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι. Θα σας κάνει να αισθανθείτε κατάνυξη όχι μόνο για τη θρησκευτικότητα που αποπνέει το διώροφο κτίριο, αλλά και για τα υποβλητικά θεόρατα βράχια πλάι στα οποία είναι χτισμένο. Για να το προσεγγίσετε, ακολουθήστε το δρόμο από τη Ζαρούχλα προς το χωριό Χαλκιάνικα και στη βόρεια είσοδο του χωριού στρίψτε αριστερά το χωματόδρομο μήκους 1,5 χλμ. Η μονή έχει ιστορία: την καλόγρια που διέμενε εκεί παντρεύτηκε ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης, με την οποία απέκτησε γιο.

Κρεατικά στα καλύτερα της περιοχής. Για το βραδινό σας γεύμα επιλέξτε την ταβέρνα του «Γιώργου Κουτρούλη» (Τ/26960-34.712) στην Περιστέρα ή τον «Ντίνο» (Τ/26960-33.984) στο Μεσορούγι.

Για τους λάτρεις του σκι. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων κρίνεται ιδανικό για αρχάριους και μέτριους σκιέρ, ενώ το ξύλινο «Chalet 1750 μ.» είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο, με ποικιλία επιλογών σε ποτά, σνακ, ακόμη και πιάτα ημέρας. Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά, κατά τη χειμερινή περίοδο (από το Δεκέμβριο έως και τον Απρίλιο) από τις 09.00 μέχρι τις 16.00. Μην ξεκινήσετε από τη βάση σας χωρίς να συμβουλευτείτε δελτίου καιρού ή να επικοινωνήσετε με το Χιονοδρομικό Κέντρο (www.kalavrita-ski.com, Τ/26920-24.451, 26920-24.452, 6942-559.994) για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε λειτουργία. Κόστος: Η κάρτα για ενηλίκους κοστίζει 25 € το Σαββατοκύριακο και 15 ευρώ τις καθημερινές και αντίστοιχα για ανηλίκους 20 € και 12 €.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ


Στη Ζαρούχλα θα φτάσετε οδικώς από την Αθήνα σε περίπου δυόμισι ώρες με Ι.Χ. Ακολουθήστε την εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, βγείτε στην έξοδο της Ακράτας και ακολουθήστε τις ταμπέλες.

ΔΙΑΜΟΝΗ

«Timberland Cabins» (Τ/6981-403.012, www.timberlandcabins.gr). Ιδιαίτερα καλόγουστα, ανεξάρτητα, ξύλινα σπιτάκια με κουζίνα δίπλα στο ποτάμι. Από 100 € χωρίς πρωινό.

«Δρυάδες» (Τ/26960-34.840, 6977-583.274, www.driadeshotel.gr). Λίγο έξω από το χωριό, φινλανδικού τύπου ξενώνας σε στυλ σαλέ, με ζεστά δωμάτια. Από 65 € με πρωινό.

«Πύργος Ζαρούχλας» (Τ/26960-33.934). Ευρύχωρα λιτά δωμάτια στον εντυπωσιακό ανακαινισμένο μεσαιωνικό πύργο. Από 70 € με πρωινό.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ


Από 400 τα δύο άτομα για 3 ημέρες. Υπολογίστε βενζίνη για 576 χλμ. (από και προς Αθήνα), διόδια, 2 διανυκτερεύσεις στην πιο προσιτή επιλογή διαμονής και 4 γεύματα.