Επικαιρότητα:

Καρπενήσι: Η άγρια ομορφιά του σε μαγεύει

31 Ιαν. 2017 - 05:19 | Ταξίδια
Καρπενήσι: Η άγρια ομορφιά του σε μαγεύει

Πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας, το Καρπενήσι δεσπόζει σε υψόμετρο 960 μέτρων και με την άγρια ομορφιά του κερδίζει τις ταξιδιάρες ψυχές. 

Από τη λίμνη Κρεμαστών, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος, μέχρι την κοιλάδα του Καρπενησιώτη με τα αμέτρητα πλατάνια και το χιονοδρομικό κέντρο «Βελούχι», όλος ο φυσικός πλούτος της περιοχής εντυπωσιάζει.

Το χιονοδρομικό, μάλιστα, είναι  ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, αφού περιλαμβάνει εννιά πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, επτά αναβατήρες με δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 5.000 ατόμων ανά ώρα, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης ειδών σκι, σχολή σκι και ιατρείο για την άμεση παροχή βοήθειας σε έκτακτα περιστατικά.

Το Καρπενήσι είναι ξακουστό και για Μονή Προυσού. Χτισμένη σε ένα επιβλητικό τοπίο, σε μία βραχώδη και απόκρημνη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, της οποία η μνήμη τιμάται στις 23 Αυγούστου.

Το όνομα της μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας», η οποία κατάγεται από την Προύσα της Μ. Ασίας και εικάζεται ότι αποτελεί έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα, την εποχή που ήταν αυτοκράτορας ο Θεόφιλος ο οποίος ήταν εικονομάχος.

Υπό το φόβο ότι θα καταστραφεί η εικόνα, φυγαδεύτηκε στη Στερεά Ελλάδα.

Ο νέος που τη μετέφερε μαζί με τον υπηρέτη του, αποφάσισαν να ιδρύσουν μοναστήρι στο σημείο αυτό, καθώς διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατο να μετακινήσουν την εικόνα από εκεί. 

Καρπενήσι χωρίς απόδραση στο «Μεγάλο χωριό» δεν γίνεται!

Σε υψόμετρο 720 μέτρων, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, τραβά τα βλέμματα των επισκεπτών με τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά του, τα στενά δρομάκια του και τα άφθονα τρεχούμενα νερά του, που το έχουν καταστήσει ως έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό και όχι άδικα, αφού θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού.  

Κάνε τη βόλτα σου Κεφαλόβρυσο, στην ειδυλλιακή τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, στο Φαράγγι Μαύρη Σπηλιά, που χαρίζει μία ευχάριστη πεζοπορική διαδρομή με καταρράκτες, αλλά και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες.