Ήπειρος: Μαγικό, κεντρικό Ζαγόρι

28 Δεκ. 2012 - 20:04 | Ταξίδια

Θα χρειαστεί ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσετε, όμως θα βρεθείτε στον ομορφότερο ίσως ορεινό προορισμό στην Ελλάδα. Εναν σπάνιο συνδυασμό εντυπωσιακής φύσης και ακόμα εντυπωσιακότερων αρχιτεκτονικά οικισμών.

ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ

Περιήγηση από τους Κήπους μέχρι το Βραδέτο. Ξεκινήστε από τα τρία διάσημα πέτρινα γεφύρια: του Κοκκόρου, του Πλακίδα και του Κοντοδήμου, που θα σας προϋπαντήσουν οδηγώντας από τους Ασπραγγέλους προς το χωριό Κήποι. Συνεχίστε με μια στάση στο Κουκούλι, για να μη χάσετε τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσετε τους Βικογιατρούς και τα παρασκευάσματά τους. Στο πατρικό σπίτι του δασκάλου και ερασιτέχνη βοτανολόγου Κώστα Λαζαρίδη θα δείτε τη βοτανολογική συλλογή του που αριθμεί 1.300 είδη φυτών της περιοχής. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η προσωπική του βιβλιοθήκη με 3.500 βιβλία (Τ/26530-71.775).

Στάση για καφέ και γλυκό. Στο Καπέσοβο δύο νέες κοπέλες, η Ελλη και η Γιάννα, μαζί με τη μητέρα τους Αννα, έχουν δημιουργήσει έναν πανέμορφο χώρο με σπιτικά γλυκά, αφεψήματα και μικροδωράκια: τη «Στέρνα» (Τ/6979-983.798). Ο πατέρας τους, ο κύριος Θουκυδίδης, θα σας μεταφέρει όλη του τη γνώση για τα καινούργια μονοπάτια στο Ζαγόρι, αλλά και τα τελευταία νέα της περιοχής.

Η σκάλα του Βραδέτου. Είναι η εντυπωσιακότερη «χειροποίητη» σκάλα σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, μέχρι το 1974 ήταν ο μοναδικός δρόμος που έφτανε στο χωριό. Εχει μήκος 1,5 χλμ. και αποτελείται από 1.120 λίθινα σκαλοπάτια που καλύπτουν σε ελικοειδή μορφή μια υψομετρική απόσταση 250 μ. Για να την ανεβείτε, θα χρειαστείτε περίπου μιάμιση ώρα. Ακόμη όμως και αν δεν είστε της περιπατητικής σχολής, αξίζει να τη φωτογραφίσετε, έστω και από μακριά, και να επιλέξετε τη μικρότερης διάρκειας διαδρομή (περίπου 30') που ξεκινά μέσα από το χωριό Βραδέτο και φτάνει μέχρι τον εξώστη στη θέση Μπελόη, που προσφέρει εντυπωσιακή θέα στη χαράδρα του Βίκου.

Οινογνωσία στο ξενοδοχείο «Κήποι Suites». Στον ζεστό χώρο του wine bar θα απολαύσετε 60 ετικέτες ελληνικών κρασιών και μια πλούσια κάβα ποτών. Ο οινόφιλος ιδιοκτήτης του, ο Αλέξης Καλαντζής, θα σας κατατοπίσει για τις οινικές επιλογές σας, ενώ μπορείτε να συνοδεύσετε το ποτό σας με ελαφριά σνακ ή ένα gourmet δείπνο - κατόπιν συνεννοήσεως (Τ/26530-71.995, www.kipisuites.gr). Εξαιρετικός και ο ξενώνας, ένας από τους καλύτερους της περιοχής (από 115 € τη βραδιά με πρωινό).

Βραδινό σε κλασικές καλές ταβέρνες. Στην Ελάτη επιλέξετε τα «Ριζά» (Τ/26530-71.550) για μαγειρική στο τσουκάλι και στα Κάτω Πεδινά θα βρείτε τη Βαγγελιώ που προσφέρει στο «Καφενείο της Πλατείας» πίτες, τυριά και καλοψημένα κρέατα.

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Μονοδένδρι. Τουριστικό μεν, σημείο αναφοράς δε, είναι μια απαραίτητη στάση. Περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού και φτάστε μέχρι τη Μονή της Αγίας Παρασκευής, που είναι χτισμένη κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, για να απολαύσετε τη θέα στον Βίκο από τον εξώστη. Επισκεφτείτε τη Χειροτεχνική Σχολή της Ριζαρείου για να δείτε τα όμορφα υφαντά (Τ/26530-71.119), αλλά και την αξιόλογη έκθεση φωτογραφίας. Από το Μονοδένδρι ξεκινάει επίσης μία από τις κλασικότερες περιπατητικές διαδρομές στην Ελλάδα: η διάσχιση στο φαράγγι του Βίκου.

Διάλειμμα για ζαγορίσιες πίτες. Η «πίτα της Κικίτσας», μια τραγανή αλευρόπιτα με πρόβειο βούτυρο, αυγά και τριμμένη φέτα, είναι μια «μόδα» που κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα του χωριού όταν έγινε η αγαπημένη των Γάλλων περιπατητών τη δεκαετία του '60 και στη συνέχεια την ακολούθησαν και οι Ελληνες.

Αυτοκινητάδα μέχρι τη θέση Οξιά. Ακολουθήστε με το αυτοκίνητό σας το δρόμο από το Μονοδένδρι προς την Οξιά και απολαύστε το «πέτρινο δάσος» που απλώνεται μέχρι τον εξώστη με θέα στον Βίκο. Πρόκειται για το γεωλογικό φαινόμενο των «Θεόκτιστων», δηλαδή σχηματισμών από αλλεπάλληλους σχιστόλιθους που ορθώνονται σαν πύργοι.

Επιτραπέζια παιχνίδια και καφές στο Δίλοφο. Αξίζει να περπατήσετε στα καλντερίμια του διατηρητέου οικισμού. Περάστε από τη μεγαλοπρεπή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και καταλήξτε στον «Λίθο» (Τ/26530-22.600). Το διώροφο κτίριο φιλοξενεί ένα ζεστό μπαρ-καφέ με επιτραπέζια παιχνίδια και έντεχνα μουσικά ακούσματα. Σερβίρεται και φαγητό.

Ενα διαφορετικό βραδινό. Οι λάτρεις των μανιταριών μπορούν να γευτούν πιάτα με μανιτάρια και άλλα προσεγμένα εδέσματα στο εστιατόριο «Κανέλα και Γαρίφαλο» (Τ/26530-71.671) που βρίσκεται στη Βίτσα.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στο Κεντρικό Ζαγόρι θα φτάσετε μέσω της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών και στη συνέχεια μέσω Ρίου - Αντιρρίου. Θα ακολουθήσετε την περιφερειακή οδό στα Ιωάννινα και θα καταλήξετε σε 37 χλμ. από εκεί στον προορισμό σας σε περίπου 6 ώρες συνολικά. Μέχρι τα Ιωάννινα μπορείτε να επιλέξετε το ΚΤΕΛ (Τ/210-51.29.363) ή αεροπορική πτήση διάρκειας 1 ώρας με την Οlympic Air (www.olympicair.com, T/801 801 01 01) και την Aegean Airlines (www.aegeanair.com T/801 11 20000).

ΔΙΑΜΟΝΗ

«Πρίμουλα» (Ανω Πεδινά, Τ/26530-71.133, www.primoula.gr). Oμορφα διαμορφωμένοι χώροι με αυλές, προσεγμένη διακόσμηση και πλούσιο πρωινό. Από 68 €.

«Θουκυδίδης» (Καπέσοβο, Τ/6979-983.798, www.thoukididis.gr). Χαρακτηριστικό ζαγορίσιο αρχοντικό στην καρδιά του χωριού, εξαιρετικά ανακαινισμένο. Από 75 €.

«Αρχοντικό» (Δίλοφο, Τ/26530-22.455, www.dilofo.com). Παραδοσιακό αρχοντικό με ευρύχωρα και καλόγουστα δωμάτια, καθώς και σπιτικό πρωινό. Από 50 €.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Από 460 τα δύο άτομα για 3 ημέρες. Υπολογίστε βενζίνη για 940 χλμ. (από και προς Αθήνα), διόδια, 2 διανυκτερεύσεις στην πιο προσιτή επιλογή διαμονής και 4 γεύματα.