Επικαιρότητα:

Λόγγος στους Παξούς: Ένα ταξίδι στο ερωτικό καταφύγιο του θεού Ποσειδώνα

31 Ιουλ. 2020 - 17:01 | Ταξίδια
Λόγγος στους Παξούς: Ένα ταξίδι στο ερωτικό καταφύγιο του θεού Ποσειδώνα

Ο παραδοσιακός και γραφικός Λογγός - Ξενοδοχεία και δωμάτια στο Λογγό

Γραφικό χωριό, το μικρότερο των Παξών, πνιγμένο στο πράσινο των ελιών και των πεύκων με πολλές ψαροταβέρνες και μπαράκια. Aπέχει 5 χλμ. από Γάιο και έχει περίπου 200 κατοίκους.
Στο λιμανάκι του θα βρείτε πολλά ταβερνάκια που δίνουν ένα ιδιαίτερο "χρώμα" και φημίζονται για την γευστική παραδοσιακή κουζίνα τους, την άψογη και φιλική εξυπηρέτηση.

Από εδώ μπορείτε να νοικιάσετε κάποιο μικρό σκάφος για να εξερευνήσετε τις κοντινές παραλίες ή να πάρετε κάποιο από εκδρομικά πλοιάρια που πραγματοποιούν διάφορες εκδρομές στις παραλίες, τα αξιοθέατα ή το γύρο του νησιού, όπου μπορεί να θαυμάσει στη δυτική πλευρά των Παξών, τα εκπληκτικά και πολυφωτογραφημένα ενάλια σπήλαια.

Αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αγιογραφίες της εκκλησίας της Zωοδόχου Πηγής της οποίας η ύπαρξη αναφέρεται από το 1739.

Στην άκρη του οικισμού δεσπόζει το παλιό εργοστάσιο (ελαιοτριβείο, σαπωνοποιεία) του Ανεμογιάννη, δίπλα στο Δημοτικό σχολείο.

Από το Λογγό μπορείτε να ξεκινήσετε τις εξερευνήσεις σας στις περιπατητικές διαδρομές προς το εσωτερικό του νησιού, που διασχίζουν ελαιώνες, οικισμούς, περνούν από το παλιό εργοστάσιο σαπουνιού και καταλήγουν στον παλιό μύλο, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα.
Υπάρχουν ακόμη παραλιακές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε και καταλήγουν στο λιμάνι, το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε τον καφέ ή το δείπνο σας.
Ο Λογγός έχει γίνει πολιτιστικό κέντρο των Παξών και κάθε χρόνο φιλοξενεί ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής, τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, όπως και άλλα μουσικά γεγονότα που προσφέρουν ψυχαγωγία σε κατοίκους κι επισκέπτες.

Όταν ο θεός Ποσειδώνας δημιούργησε με την τρίαινά του το ερωτικό του καταφύγιο για τον ίδιο και την Αμφιτρίτη, δεν μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων την ομορφιά που θα απέπνεε το νησί με αυτή του την κίνηση. Και μπορεί η αποκοπή από την νότια Κέρκυρα να γέννησε τελικά αυτό που πραγματικά ήθελε, όμως έχασε την τρίαινά του κατά την προσπάθειά αυτή, την οποία βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους.

Από τη στιγμή λοιπόν που ένα νησί δημιουργήθηκε καθαρά από «έρωτα», δεν θα μπορούσε παρά μόνο αγάπη και θαυμασμό να προκαλεί σε όλους τους επισκέπτες του.
Ο Λογγός, είναι ο τρίτος και ο μικρότερος οικισμός του νησιού μετά τον Γάιο και τη Λάκκα. Πρόκειται για ένα γραφικό, παραδοσιακό χωριό με καθαρά επτανησιακό αέρα, που τριγυρίζετε από πράσινο και βέβαια από το αέναο γαλάζιο της ζωογόνας θάλασσας. Τα δέντρα φτάνουν στην άκρη του οικισμού, ενώ το μικρό λιμανάκι με την ρηχή παραλία στα αριστερά του είναι όλα όσα χρειάζεσαι για να ζήσεις ήρεμες και ξέγνοιαστες στιγμές. Οι ψαρόβαρκες λικνίζονται στο ερωτικό κάλεσμα της μόνιμης ερωμένης τους, θυμίζοντάς σου με μιας τον πανέμορφο μύθο της δημιουργίας του νησιού.
Στην άκρη του οικισμού δίπλα από το δημοτικό σχολείο, στέκει εγκαταλελειμμένο μεν, αγέρωχο δε, το παλιό Ελαιοτριβείο – Σαπωνοποιείο, μιας εκ των παλαιοτέρων οικογενειών των Παξών, της οικογένειας Ανεμογιάννη, όπου χρόνια πριν αποτελούσε πηγή ζωής για ολόκληρο το νησί.
Μικρές εκκλησιές, παλιοί μύλοι, χρωματιστά κτήρια καθώς επίσης και παραδοσιακές ψαροταβέρνες αλλά και μπαράκια, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των Παξών, που προσφέρεται να κλείσει στην αγκαλιά του κόλπου του όλους εκείνους που θα το επισκεφτούν, προσφέροντάς τους ηρεμία, ασφάλεια αλλά και αγαλλίαση ψυχής.
Κρίνοντας λοιπόν εκ του αποτελέσματος, ένα είναι σίγουρο…  εάν η αγάπη του Ποσειδώνα για την Αμφιτρίτη έμοιαζε έστω και για λίγο στους Παξούς… τότε ναι, ήταν ένας τρυφερός δεσμός, που το μόνο που χρειαζόταν για να κρατήσει ως την αιωνιότητα, ήταν αυτό ακριβώς το νησί!!!