Επικαιρότητα:

Οικονομικά οικογενειακά ταξίδια για το Πάσχα

16 Απρ. 2013 - 17:26 | Ταξίδια

Πάσχα στο χωριό, λέει ο σοφός λαός, κι αν δεν έχετε χωριό, οι παρακάτω προορισμοί με τα πολύ οικονομικά και οικογενειακά καταλύματα υπόσχονται να σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Δείτε πόσο θα σας κοστίσει αν επιλέξετε κατά τις ημέρες του Πάσχα να βρεθείτε στην Σύρο, στην Πάρο, το Λεωνίδιο, τη Ζάκυνθο, τα Ζαγοροχώρια ή το Πήλιο με όλη την οικογένεια!

Πάσχα στη Σύρο: Μια μοναδική εμπειρία

Πάσχα 2013: Το πιο φθηνό ξενοδοχείο με ένα

Η Σύρος είναι η μοναδική ίσως περιοχή του κόσμου όπου οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα τους μαζί με τους Ορθόδοξους.

Την Μεγάλη Παρασκευή ολόκληρο το νησί βγαίνει από τα σπίτια και ακολουθούν τους Επιτάφιους που ξεκινούν από κάθε μικρή ή μεγάλη εκκλησία, είτε Ορθοδόξων, είτε Καθολικών.

Στην Άνω Σύρο, οι Επιτάφιοι των Καθολικών ξεκινούν από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στην Ερμούπολη ο επιτάφιος των Καθολικών ξεκινάει από τον ιερό Ναό Ευαγγελιστών και οι επιτάφιοι των Ορθοδόξων, από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως και την Μητρόπολη της Μεταμορφώσεως.

Όλοι περιφέρονται σε όλους τους δρόμους, σε κάθε σοκάκι, στο λιμάνι, στις παραλίες και τελικά συναντώνται στην Κεντρική Πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται κατανυκτική δέηση και ψάλλονται τροπάρια της Μ. Παρασκευής από την χορωδία του Αγίου Νικολάου και Ιεροψάλτες.

Τους Επιτάφιους των Ορθόδοξων κατά την περιφορά τους ακολουθούν κοντάρια όπου βρίσκονται κρεμασμένα χιτώνας, σφουγγάρι και ζάρια, συμβολίζοντας τα πάθη του Χριστού πριν την Ανάσταση Του.

Το Μ. Σάββατο, τα παλιά τα χρόνια, σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας ο Ιούδας, φτιαγμένος από ξύλα, πανιά και άχυρα, καιγόταν πριν την Ανάσταση για να μην μολυνθεί από την παρουσία του η λαμπρή ημέρα. Όμως, το έθιμο αυτό προκαλούσε αντισημιτικά αισθήματα στους Καθολικούς γι αυτό και καταργήθηκε όχι χωρίς αντίσταση του λαού, από τους μοναχούς Ιησουΐτες.

Το πρωί το Μ. Σαββάτου γίνεται στις εκκλησιές η πρώτη Ανάσταση όπως και σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας. Στη Σύρο όμως η πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από ηχηρά χτυπήματα των στασιδιών, τα οποία οι πιστοί επαναλαμβάνουν για τουλάχιστον μισή ώρα.
Το βράδυ στην Ανάσταση οι κάτοικοι της Σύρου μετά το Χριστός Ανέστη κάνουν ουρές έξω από τις εκκλησίες, για να φιλήσουν το χέρι του πρεσβυτέρου πατέρα της ενορίας.

Συχνά στην Ανάσταση του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Ερμούπολης παρευρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Κυκλάδων.
Μετά τη λειτουργία της Ανάστασης τη νύχτα και τα χαρμόσυνα "Χριστός Ανέστη", οι Καθολικοί κάνουν την περιφορά αγάλματος του Κυρίου τοποθετημένου σε χρυσό κουβούκλιο, ανοιχτό στις τέσσερις πλευρές και καλυμμένου με βιολέτες, λεμονανθούς και πασχαλιές. Ακολουθούν πολύχρωμα λάβαρα των αδελφοτήτων.

Βρείτε εδώ το φθηνότερο ξενοδοχείο για την διαμονή σας! www.hotels.madata.gr

Πάρος: Η κατανυκτική πλευρά του νησιού

Από τους δημοφιλείς προορισμούς για τις ημέρες του Πάσχα, η Πάρος έχει πολλά για να δει και να κάνει κανείς τις ημέρες αυτές, ενώ μία οικογένεια θα βρει καλές τιμές και στα ξενοδοχεία της. Αξίζει να βρεθείτε στην Πάρο Μεγάλη Παρασκευή για να παρακολουθήσετε τις «Αναπαραστάσεις» στη Μάρπησσα. Εκεί, καθώς ο Επιτάφιος περνά τα γραφικά σοκάκια του νησιού κάνει συνολικά 15 στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται ζωντανές εικόνες των Παθών του Χριστού όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες, μαθητές του Χριστού, Παναγίες ή Χριστοί, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον «Μυστικό Δείπνο», έως το μαρτύριο της Σταύρωσης, ενώ σε κάθε μία από αυτές τις στάσεις φωτίζεται εντυπωσιακά και ένα σημείο του βουνού.

Το έθιμο κορυφώνεται το βράδυ του Σαββάτου με την αναπαράσταση της Ανάστασης, ενώ την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με το «κάψιμο του Εβραίου» και το «Πάσχα της Αγάπης», όπου σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται στους επισκέπτες φαγητό και κρασί.

Βρείτε εδω το φθηνότερο ξενοδοχείο για τη διαμονή σας!

Πού να φάτε: Στη παλιά ψαροταβέρνα «Αλυκή» (2284091235), στο ομώνυμο λιμανάκι, και στο «Άννα-Γιώργος» (2284042127), στην Μάρπησσα για εξαιρετική σχάρα.

Πώς θα πάτε: Με Blue Star Ferries, σε 4 ώρες και 15 λεπτά και συνολικό κόστος εισιτηρίων για οικογένεια τεσσάρων ατόμων με αυτοκίνητο περί τα 315 ευρώ. Συντομότερο αλλά πιο ακριβό θα είναι το ταξίδι σας με την Hellenic Seaways, δηλαδή περίπου 2μιση ώρες και συνολικό κόστος εισιτηρίων με αυτοκίνητο περί τα 480 ευρώ.

Λεωνίδιο: Χρώματα και φως

Στο Λεωνίδιο το Πάσχα εκτυλίσσεται ένα μοναδικό έθιμο, κατά το οποία πολύχρωμα αερόστατα φωτίζουν τον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης. Φανταστείτε, λοιπόν, το ενθουσιασμό των παιδιών! Άλλωστε, η περιοχή προσφέρεται ιδανικά για οικογένειες , αφού είναι ήσυχη, με αύρα θαλασσινή και δυνατότητα για όμορφες, φυσιολατρικές βόλτες στα ορεινά της Αρκαδίας.

Βρείτε εδω το φθηνότερο ξενοδοχείο για τη διαμονή σας!

Πού να φάτε: Καλές είναι όλες οι ψαροταβέρνες στην Πλάκα, ενώ για κρεατικά και γίδα βραστή επισκεφθείτε την ταβέρνα στο γειτονικό χωριό Κοσμάς.

Πώς θα πάτε: Οδικώς, σε 3 περίπου ώρες (ή 210 χιλιόμετρα) από την Αθήνα.

Ζάκυνθος: Καλοκαιρινές διακοπές το... Πάσχα

Το Πάσχα στην Ζάκυνθο συνδυάζει τα ιδιαίτερα έθιμα του Ιονίου με την... πρόγευση καλοκαιρινών διακοπών. Τα ζεστά νερά και οι συγκλονιστικές παραλίες θα σας βάλουν σίγουρα στον πειρασμό να βουτήξετε, ενώ τα πιο ορεινά χωριά του νησιού θα σας προσφέρουν εξαιρετικές βόλτες.

Αν βρεθείτε στο νησί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, θα παρακολουθήσετε την Ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό, με την Αναστάσιμη πομπή να ξεκινά από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, ενώ θα ακούσετε το «Χριστός Ανέστη» να ψάλλεται κατά την ιδιόμορφη Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική. Μάλιστα, κατά την τοπική παράδοση, η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία δεν τελείται αμέσως μετά σε κανένα ναό της πόλεως και των χωριών, αλλά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

Βρείτε εδω το φθηνότερο ξενοδοχείο για τη διαμονή σας!

Πού να φάτε: Για ψάρια και ψαρικά, στην ψαροταβέρνα του Κόμη (τηλ. 26950 26915), στην είσοδο του λιμανιού, ενώ για τοπική κουζίνα και κρέατα της ώρας προτείνουμε το εστιατόριο Διαχρονικό (τηλ. 26950-62174), στην περιοχή Σκουληκάδο.

Πώς να πάτε: Από την Αθήνα θα πρέπει να βρεθείτε στην Κυλλήνη (περίπου 290 χιλιόμετρα) και από εκεί να πάρετε κάποιο φέρι -γίνονται τακτικά δρομολόγια- το οποίο σε μία περίπου ώρα θα σας μεταφέρει στην Ζάκυνθο. Το κόστος του εισιτηρίου είναι περίπου 8 ευρώ το άτομο και περίπου 40 ευρώ κοστίζει η μεταφορά του αυτοκινήτου.

Ζαγοροχώρια: Πάσχα με θέα

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για Πάσχα και όχι άδικα αφού η φύση τις ανοιξιάτικες ημέρες στολίζεται με τα πιο υπέροχα, γιορτινά της χρώματα. Κατά την εκδρομή σας εκεί έχετε τη δυνατότητα να επιδοθείτε σε διάφορες φυσιολατρικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, αλλά και να βρεθείτε σε πανέμορφα τοπία που όμοιά τους δεν έχετε ξαναδεί, όπως η Δρακόλιμνη και το φαράγγι του Βίκου.

Κατά τα άλλα, πέρα από τα τοπικά έθιμα των ημερών, το βέβαιο είναι ότι την Κυριακή του Πάσχα θα ευχαριστηθείτε αρνί σούβλας, το οποίο θα σας προσφέρεται όπου σταθείτε και όπου βρεθείτε, καθώς και άλλες πεντανόστιμες ηπειρώτικες λιχουδιές.

Βρείτε εδω το φθηνότερο ξενοδοχείο για τη διαμονή σας!

Πού να φάτε: Δύσκολα δεν θα βρείτε καλό φαγητό στα χωριά του Ζαγορίου, όμως δύο ταβέρνες που ξεχωρίζουν είναι αναμφίβολα η "Χαράδρα του Βίκου" στο Μονοδένδρι, όπου θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή Κασιόπιτα και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ, και το εστιατόριο Λίθος, στο Δίλοφο.

Πώς να πάτε: Η προτεινόμενη διαδρομή, την οποία θα σας συστήσει και το GPS σας, είναι μέσω εθνικής Αθηνών-Κορίνθου, όπου θα περάσετε το Ρίο με κατεύθυνση προς Άρτα-Ιωάννινα για να φτάσετε έπειτα στα Ζαγοροχώρια. Η διαδρομή αυτή, με χαλαρή οδήγηση, θα σας πάρει περίπου 5.30 ώρες.

Πήλιο: Φυσικό κάλλος και παράδοση

Προορισμός για κάθε εποχή το βουνό των Κενταύρων ιδιαίτερα, αλλά ειδικά την άνοιξη πλημμυρίζει από φυσική ομορφιά! Τα 24 χωριά του, το κάθε ένα με τον δικό του, ιδιαίτερο χαρακτήρα προσφέρονται για ατελείωτες φυσιολατρικές βόλτες. Όσο για αξιοθέατα; Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στην πλατεία της Μακρινίτσας, η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, με σπάνια βιβλία και ιστορικά ντοκουμέντα, και τα ερείπια του Θεοξένεια, του πολυτελέστερου ξενοδοχείου των Βαλκανίων της προπολεμικής περιόδου, στην Πορταριά, είναι ελάχιστες από τις προτάσεις για το... sightseeing σας.

Οι πασχαλινές εκδηλώσεις στο Πήλιο έχουν άρωμα παράδοσης. Ο επιτάφιος και η Ανάσταση τελούνται σε κατανυκτικό κλίμα, στις εκκλησίες των χωριών. Η περιφορά του επιταφίου καταλήγει πάντα στην πλατεία του κάθε χωριού, που φωτίζεται ατμοσφαιρικά από τις φλόγες των κεριών, ενώ το λαμπριάτικο τραπέζι είναι πλούσιο σε αγνά, παραδοσιακά εδέσματα.

Βρείτε εδώ το φθηνότερο ξενοδοχείο για τη διαμονή σας!

Πού να φάτε: Παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο Κρίτσα στην Πορταριά, αλλά και στον Παλιό Σταθμό στις Μηλιές.

Πώς θα πάτε: Το Πήλιο απέχει 217 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 320 χλμ. από την Αθήνα. Αν ξεκινήσετε εκεί από Αθήνα θα βρεθείτε εκεί μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Βόλο. Θα περάσετε τον Βόλο και θα συνεχίσετε προς Πορταριά.

Ακόμα

Θέλετε να βρείτε το πιο οικονομικό για εσάς ξενοδοχείο για το Πάσχα 2013; Έχουμε τη λύση! Δοκιμάστε το σήμερα χωρίς καμία επιβάρυνση!

Το madata hotels είναι μία νέα υπηρεσία του madata.gr που σκοπό έχει να σας βοηθήσει να αναζητήσετε το ξενοδοχείο που ψάχνεται στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Το madata hotels είναι μία μηχανή αναζήτησης ξενοδοχείων που αναζητά ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο ξενοδοχεία από τις μεγαλύτερες μηχανές online κρατήσεων.

Εσείς απλά δώστε το όνομα της τοποθεσίας που θέλετε και την ημερομηνία της επίσκεψης σας και το madata hotels θα αναζητήσει για εσάς τα καλύτερα ξενοδοχεία στις καλύτερες τιμές, εύκολα και γρήγορα.

Το madata hotels είναι μία μηχανή σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών και κάντε απευθείας, γρήγορα και εύκολα τις κρατήσεις των ξενοδοχείων σας.

Αναζητήστε το καλύτερο ξενοδοχείο για εσάς ανάμεσα στα 300.000 διαθέσιμα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε 30 μεγάλα sites ξενοδοχειακών κρατήσεων παγκοσμίως.

Κάντε κράτηση στο ιδανικό για εσάς  ξενοδοχείο, στην καλύτερη τιμή. Δείτε κριτικές και παρατηρήσεις από επισκέπτες αυτών των ξενοδοχείων και αποφασίστε για την καλύτερη για εσάς λύση.

πηγή: mama365.gr - www.hotels.madata.gr