Οι 14 φθηνότεροι παραλιακοί προορισμοί της Ευρώπης

31 Μαίου 2013 - 11:52 | Ταξίδια

Αν είστε από εκείνους που έχουν κρατήσει ένα μικρό… ποσό για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά βέβαια δεν περισσεύουν και πολλά, όπως μερικά χρόνια πριν, σας προτείνουμε 14 επιλογές, με τους οικονομικότερους παραλιακούς προορισμούς στην Ευρώπη.


Η πόλη Ulcinj στο Μαυροβούνιο

Μέχρι να κερδίσουμε το λαχείο ή να βρούμε τυχαία στο δρόμο μια βαλίτσα με 500ευρα, με το όνομά μας στο ταμπελάκι της, θα αναζητούμε με ζήλο τους φθηνότερους προορισμούς για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Και για να μην βγάλουμε το καλοκαίρι στην πόλη, υπάρχουν μέρη, που δεν τα βάζει ο νους και τα οποία προσφέρουν οικονομικές διακοπές και δυνατότητα για αποδράσεις χωρίς να πρέπει να «ξηλωθείτε».

Ακολουθούν 14 επιλογές, με τους οικονομικότερους παραλιακούς προορισμούς στην Ευρώπη. Οι επιλογή έγινε από την ταξιδιωτική ιστοσελίδα priceoftravel.com.

1. Ulcinj, Velika Plaza, Μαυροβούνιο

Στην πόλη Ulcinj ( www.visit-montenegro.com/cities-ulcinj-t.htm ), στο νότιο μέρος του Μαυροβουνίου και κοντά στην Αλβανία, βρίσκεται η Velika Plaza, που σύμφωνα το «Price of Travel» είναι ο φθηνότερος παραλιακός προορισμός της Ευρώπης. Σε εκείνη τη γωνία της Αδριατικής, συχνάζουν Σέρβοι, Ρώσοι και άλλοι ντόπιοι, καθώς συνδυάζει αμμώδεις παραλίες και φτηνό φαγητό και διαμονή.

Μπορεί οι δυτικοπευρωπαίοι να μην το σκέφτονται σαν εναλλακτική, αλλά όπως και να το κάνεις, το Μαυροβούνιο είναι πιο κοντά σε εμάς από το Miami. Και γεωγραφικά και οικονομικά.

2. Sunny Beach, Βουλγαρία

Η Sunny Beach ( www.sunny-beach-bulgaria.com ) της Βουλγαρίας που βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, δεν φιλοξενεί μόνο τους Βαλκάνιους, αλλά και Βρετανούς, Γερμανούς και Σκανδιναβούς. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερό της μειονέκτημα. Λόγω της μικρής της έκτασης (5 χλμ.) και της ραγδαίας ανάπτυξής της, κάθε καλοκαίρι γεμίζει από παραθεριστές και αν δεν είστε οπαδός της πολυκοσμίας και όλων των νεαρών Άγγλων που κάνουν τις πρώτες διακοπές μακριά από το μπαμπά και τη μαμά, καλύτερα να το αποφύγετε. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως ο ανταγωνισμός των 1.000 ξενοδοχείων στην περιοχή, έχει ρίξει τις τιμές των υπηρεσιών και έχει πολλαπλασιάσει τα happy hours.

3. Άγιοι Σαράντα, Αλβανία

Η Αλβανία ( www.albaniantourism.com ) δεν είναι μια χώρα που έρχεται πρώτη στο μυαλό μας όταν αναζητάμε προορισμό διακοπών, εξαιτίας πολλών παραγόντων αλλά και της σχεδόν μηδενικής τουριστικής της υποδομής. Η πόλη των Αγίων Σαράντα όμως, ακριβώς απέναντι από την Κέρκυρα, αξίζει μια επίσκεψη. Οι παραλίες της περιοχής είναι αρκετά αξιόλογες και έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα, του λιγοστού κόσμου. Μέχρι να τις ανακαλύψουν τα πλήθη των τουριστών, απολαύστε τες πρώτοι και κάντε στους άλλους τους… έξυπνους.

4. Mamaia, Ρουμανία

Στα βόρεια της Κωστάντζας, του μεγαλύτερου ρουμανικού λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα, βρίσκεται το θέρετρο Mamaia, το οποίο συχνά «σνομπάρουν» οι Ρουμάνοι για τις διακοπές τους, προτιμώντας τη Βουλγαρία. Αν και οι 200 ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, δεν προσφέρουν την ανταγωνιστικότητα στις τιμές του επιπέδου των 1.000 της Sunny Beach της Βουλγαρίας, οι τιμές είναι αρκετά δελεαστικές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

5. Κως, Ελλάδα

Μέσα στη λίστα του «Price of Travel» βρίσκονται και επιλογές από την Ελλάδα, όπως είναι η Κως. Πολλά νησιά του Αιγαίου, προσφέρουν οικονομικές διακοπές, αλλά το συγκεκριμένο νησί επιλέχθηκε, λόγω του μεγέθους του και της ιδιαιτέρως ανεπτυγμένης υποδομής του. Οι φτηνές πτήσεις της Ryanair, από τη Γερμανία και την Ιταλία με προορισμό την Κω και η φήμη των παραλιών του Αιγαίου οδηγούν τις ορδές των τουριστών στο ακριτικό νησί κάθε καλοκαίρι.

6. Μήλος, Ελλάδα

Η Μήλος ( www.milos.gr/el ), αν και μικρότερη από την Κω, είναι διάσημη για τις παραλίες της, εντός και εκτός Ελλάδος. Η εύκολη πρόσβαση στο νησί από το λιμάνι του Πειραιά και η θεωρητικά έστω, όχι τόσο τουριστική του ταυτότητα, συγκριτικά με άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και το ανταγωνιστικό του ηλιοβασίλεμα, το καθιστά δημοφιλή προορισμό για πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες.

7. Τενερίφη, Κανάρια Νησιά, Ισπανία

Η Τενερίφη ( www.turismodecanarias.com/canary-islands-spain/tourism-office/tenerife-island ), ανήκει στα Κανάρια Νησιά και είναι ήδη από τους δημοφιλέστερους προορισμούς σε Βρετανούς και Γερμανούς. Σε αυτό κυρίως βοηθάει, το ότι είναι το φιλικότερο μέρος στο θέμα της γλώσσας και της ευκολίας της συνεννόησης με τους ντόπιους. Ακόμα και τους μήνες της υψηλής περιόδου, Ιούλιο και Αύγουστο, πάντα υπάρχουν οικονομικές επιλογές διαμονής, ενώ φαγητό και ποτό θα βρείτε σε τιμές Ισπανίας, που βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων, θεωρούνται χαμηλές.

8. Ρόδος, Ελλάδα

Ακόμα μια ελληνική συμμετοχή στη λίστα των φθηνότερων ταξιδιωτικών προορισμών, είναι η Ρόδος. Βρίσκεται εδώ και χρόνια στις προτιμήσεις Βρετανών, Γερμανών, Ιταλών και Σκανδιναβών, αφού αποτελεί έναν από τους φτηνούς αεροπορικούς προορισμούς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η παλιά πόλη της Ρόδου και τα αρχαιολογικά αξιοθέατα, προσφέρουν και άλλες επιλογές διακοπών, αν και οι περισσότεροι ξένοι, αλλά και ντόπιοι τουρίστες είναι αρκούντως ικανοποιημένοι με τον ήλιο και τη θάλασσα της Ρόδου.

9. Αττάλεια, Τουρκία

Η Αττάλεια της Τουρκίας, περιλαμβάνεται στη λίστα, εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενης δημοφιλίας της. Βρετανοί και Γερμανοί τουρίστες είναι συχνοί θαμώνες της περιοχής, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι και οι Ρώσοι που κατηφορίζουν προς τα εκεί, πόσο μάλλον όταν ξέρουν ότι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία ειδικευμένα στη ρωσική κουλτούρα. Το ιστορικό κέντρο της Αττάλειας έχει ενδιαφέρον, αλλά εφόσον απευθυνόμαστε σε θιασώτες της θάλασσας, κατευθυνθείτε δυτικά και ανατολικά της πόλης, για τις αμμώδεις παραλίες της. Προτιμήστε τη δυτική πλευρά για πιο οικονομικές επιλογές.

10. Σπλίτ, Κροατία

Η Κροατία και οι παραλίες της στην Αδριατική θάλασσα, θυμίζουν σε πολλά την Ιταλία, κατά πολλούς. Αν και δεν είναι τόσο φθηνές όσο δέκα χρόνια πριν, οι τιμές της Κροατίας παραμένουν σε λογικά πλαίσια και ειδικά εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες σε Γαλλία και Ιταλία. Το Σπλίτ ( http://visitsplit.com ) είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο θέρετρο της περιοχής. Επίσης γνωστό είναι το Dubrovnik, αλλά μικρότερο σε μέγεθος και ακριβότερο . Η Κροατία είχε πάντα και έχει ακόμα πολλούς ένθερμους θαυμαστές, ακόμα και αν έχει ακριβύνει, ακόμα και αν δεν είναι το ομορφότερο μέρος σε αυτήν εδώ τη λίστα.

11. Benidorm, Costa Blanca, Ισπανία

Στην Costa Blanca, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Ισπανίας, θα βρείτε την Benidorm ( http://en.visitbenidorm.es/ ), μια από τις διασημότερες παράκτιες περιοχές της χώρας. Η περιοχή δέχεται επισκέπτες κυρίως από Βρετανία και Γερμανία, ενώ τα τελευταία χρόνια την προτιμούν και οι Ρώσοι. Η Costa Blanca καλύπτει μια έκταση 200 χλμ. γεγονός που σημαίνει πληθώρα επιλογών, φθηνών και ακριβών.

12. Μάλαγα, Costa del Sol, Ισπανία

Για τους backpackers της Ευρώπης, η Μάλαγα ( www.malagaturismo.com/home.jsp?id_idioma=2 ) και η Costa del Sol, στη νότια Ισπανία είναι μια καλή και προτιμητέα λύση. Το μέγεθος της πόλης και το γεγονός ότι διαθέτει αεροδρόμιο, την καθιστά ιδανική για πολύ οικονομικά πακέτα διακοπών. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος της Costa del Sol θα βρείτε νεόδμητα και μοντέρνα ξενοδοχεία, που δε θυμίζουν σε τίποτα την παραδοσιακή Ισπανία, που συνήθως αποζητά ο επισκέπτης. Όπως και να έχει όμως, το αεροδρόμιο της Μάλαγα έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία από όλα τα υπόλοιπα της χώρας, με τις πιο φθηνές πτήσεις από όλο τον κόσμο.

13. Quarteira, Algarve, Πορτογαλία

Στη νότια ακτή της Πορτογαλίας, γνωστή και ως Algarve ( www.visitalgarve.pt/visitalgarve/vEN/ ), η μεγαλύτερη πόλη είναι η Faro, αλλά ο καλύτερος προορισμός για ταξιδιώτες χαμηλού προϋπολογισμού, η Quarteira. Η ακτή του Algarve έχει μήκος 200 χλμ. στα οποία περιλαμβάνονται επιλογές για όλους, όπως είναι πιο ήσυχα χωριά και μέρη για ξεφάντωμα. Το καλό με την πορτογαλική αυτή επιλογή, είναι ότι η ταυτότητα της πόλης δεν είναι τόσο «διαβρωμένη» από τον τουρισμό όσο είναι οι επιλογές στην Ισπανία.

14. Cala d’Or, Μαγιόρκα, Ισπανία

Σε μια από τις Βαλεαρίδες νήσους, τη Μαγιόρκα ( www.illesbalears.es/esp/mallorca/home.jsp ), υπάρχουν πάνω από 1.000 ξενοδοχεία για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Ακόμα και την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού, θα βρείτε ένα οικονομικό κατάλυμα εκεί. Το γεγονός ότι η Ίμπιζα είναι πολύ κοντά, κάνει το αεροδρόμιο της Μαγιόρκα να γεμίζει τουρίστες από όλη την Ευρώπη, καθώς σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες πηγαίνουν στο νησί, ακόμα και οι εταιρείες χαμηλού κόστους.