Καθυστέρηση περιόδου; 7 λόγοι εκτός εγκυμοσύνης

30 Ιαν. 2014 - 11:19 | Γυναίκα

Η καθυστέρηση στην περίοδο σίγουρα προκαλεί ερωτήματα και αμφιβολίες. Και η πιθανότητα μίας εγκυμοσύνης, μάλιστα (έστω και ανεπιθύμητης) δεν είναι η χειρότερη περίπτωση.


Ωστόσο, δε χρειάζεται πανικός, γιατί η καθυστέρηση αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους άλλους παράγοντες, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικοί.

Για παράδειγμα, μία αλλαγή στην καθημερινότητά σας μπορεί εύκολα να έχει αντίκτυπο στην τακτικότητα της περιόδου σας. Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα έστω και αν αυτά είναι νέο ωράριο στην εργασία. Ο κύκλος σας μπορεί να επηρεαστεί ειδικά αν η αλλαγή συνέπεσε χρονικά με την περίοδο της ωορρηξίας σας.

Το άγχος είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να καθυστερήσει η περίοδός σας. Τα συναισθήματά σας, ιδιαίτερα το άγχος, μπορούν να έχουν σημαντική επίπτωση στην κανονικότητα του εμμηνορροϊκού κύκλου σας.

Και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση, το άγχος προκαλεί καθυστέρηση και η καθυστέρηση εντείνει το άγχος, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Η αδιαθεσία κατά το χρόνο που θα έπρεπε κανονικά να έχετε ωορρηξία μπορεί
να είναι ένας ακόμα λόγος καθυστέρησης. Και αν καθυστερήσει η ωορρηξία σας, αναπόφευκτα θα καθυστερήσει και η περίοδός σας.

Ενδεχομένως, ωστόσο να έχετε ξεκινήσει μία νέα φαρμακευτική αγωγή, η οποία και αυτή με τη σειρά της μπορεί να είναι η αιτία της καθυστέρησής σας. Λαμβάνοντας ένα νέο φάρμακο ή αλλαγή της δοσολογίας σε ένα υπάρχον φάρμακο, μπορεί να επηρεαστούν διάφορες πτυχές του σώματός σας, μεταξύ των οποίων και η περίοδός σας.

Οι δραστικές αυξομειώσεις στο βάρος σας μπορεί να αποπροσανατολίσουν τον κύκλο της ωορρηξίας σας. Οι άνθρωποι που είναι λιποβαρείς ή υπέρβαροι παρουσιάζουν προβλήματα στην περίοδό τους ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ακραίες όπου ο απίστευτα ασταθής κύκλος ή η ανύπαρκτη περίοδος μπορεί να είναι ένα σημάδι πιθανών προβλημάτων υγείας.

Οι ακραίες προπονήσεις, όπως είναι η προετοιμασία για τον μαραθώνιο για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στον κύκλο σας. Μάλιστα, οι γυναίκες που συμμετέχουν σε ακραίες σωματικές δραστηριότητες μερικές φορές παρουσιάζουν ιδιαίτερες καθυστερήσεις στις περιόδους τους.

Αλλά επειδή τα λάθη είναι ανθρώπινα, ενδεχομένως και κάποιος λάθος υπολογισμός του εμμηνορροϊκού κύκλου να είναι η αιτία της καθυστέρησης, Ο μέσος κύκλος υπολογίζεται στις 28 ημέρες, αλλά σε πολλές γυναίκες, η διάρκεια είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη.

Τσάντες, Ρούχα, Αξεσουάρ, Gino Perardi