Επικαιρότητα:

Τα 20 σημάδια που δείχνουν ότι μπαίνετε στην εμμηνόπαυση

09 Αυγ. 2018 - 05:02 | Γυναίκα
Τα 20 σημάδια που δείχνουν ότι μπαίνετε στην εμμηνόπαυση

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες. Μάθετε να αποκωδικοποιείτε τα σημάδια και δείτε πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

1 Ημικρανίες

Οι ημικρανίες μπορεί να ξεκινήσουν για πρώτη φορά, στην περίοδο της προεμμηνόπαυσης, ή να επιδεινωθούν όταν μπαίνετε στην εμμηνόπαυση, λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι αυτού του τύπου οι ημικρανίες συνήθως σταματούν ή βελτιώνονται μετά την εμμηνόπαυση. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο πάρτε βιταμίνη Β2. Μια βελγική μελέτη διαπίστωσε ότι το 60% των ανθρώπων που πήραν αυτή τη βιταμίνη καθημερινά μείωσαν στο μισό τις ημικρανίες. Αλλά και ένα συμπλήρωμα μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει: Τα δύο τρίτα εθελοντών σε μελέτη που λάμβαναν μελατονίνη κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν για 3 μήνες, δήλωσαν ότι οι ημικρανίες τους μειώθηκαν στο μισό.

2 Αποσταθεροποίηση του κύκλου

Η περίοδος σας γίνεται ακανόνιστη, μικραίνει και έχει πιο ήπια ροή τον ένα μήνα και τον επομένο είναι πιο “βαριά” με κράμπες και πόνους στην κοιλιά.

3 Τριχοφυία

Οι τρίχες στο πηγούνι, το άνω χείλος ή τα μάγουλα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της προεμμηνόπαυσης. Και το χειρότερο, τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν λεπτά, ξηρά ή εύθραυστα. Φροντίζετε ιδιαίτερα τα μαλλιά σας αυτήν την περίοδο με μάσκες και ειδικά προϊόντα.

4 Πόνος στο στήθος

Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία στο στήθος, ενοχλητική έως αφόρητη. Επιπλέον, η προεμμηνόπαυση προκαλεί ακανόνιστους κύκλους, και το στήθος σας μπορεί να δείχνει πιο ογκώδες απ ‘ότι πριν.

5 Ελαφριά ακράτεια

Νιώθετε κάποια διαρροή όταν βήχετε ή φταρνίζεστε; Είναι πιθανό ότι οφείλεται σε ακράτεια ούρων, συχνό σύμπτωμα της προεμμηνόπαυσης. Οι μηχανισμοί στήριξης και ομαλής λειτουργίας της ουρήθρας εξαρτώνται και από τις γυναικείες ορμόνες. Η πτώση των οιστρογόνων προκαλεί ατροφία της ουρήθρας καθώς και οι εξασθενημένοι μύες του πυελικού εδάφους, συχνό αποτέλεσμα του φυσιολογικού τοκετού.

6 Κολπική ξηρότητα

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων δημιουργούν έναν πιο λεπτό, ξηρό και λιγότερο ελαστικό κολπικό ιστό και μειώνουν τη ροή αίματος στην περιοχή. Το αποτέλεσμα: κολπική ξηρότητα, φαγούρα και οδυνηρό σεξ.

7 Εξάψεις

Σίγουρα έχετε ακούσει για τις εξάψεις, αλλά ίσως να μην γνωρίζετε ότι μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε γυναίκα. Κάποιες τις βιώνουν ακόμη και για δεκαετίες, ξεκινώντας από την προεμμηνόπαυση. Μπορεί να είναι ήπιες, να διαρκούν δευτερόλεπτα ή να διαρκούν για μισή ώρα ή περισσότερο. Η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

8 Ξηροφθαλμία

Εάν δακρύζουν τα μάτια σας προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη υγρασίας. Οι ορμόνες επηρεάζουν τα μάτια και προκαλούν παραγωγή δακρύων, με αποτέλεσμα την υπερβολική ξηρότητα των ματιών και τις αλλαγές στην όραση (πρεσβυωπία). Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα.

9 Ταχυπαλμίες

Οι μελέτες δείχνουν ότι η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη, οι νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, τείνουν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις στις γυναίκες της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.

10 Ξηρό δέρμα

Λιγότερα οιστρογόνα σημαίνουν ακμή και ξηρότητα του δέρματος για πολλές γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Είναι επίσης κοινό να βιώσετε αλλεργίες ή και εκζέματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτήν την περίοδο δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ενυδάτωση. Επίσης η επιδερμίδα επηρεάζεται από τη δράση της DHEA (Διϋδροεπιανδροστερόνη), την ορμόνη της νεότητας. Η μείωσή της, επηρεάζει τα επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πολλαπλασιασμός και η ανανέωση των κυττάρων και η παραγωγή λιπιδίων.

11 Κακοσμία σώματος

Η υπερβολική εφίδρωση που συνοδεύει τη νυχτερινή εφίδρωση και τις εξάψεις μπορεί να δημιουργήσει μια δυσάρεστη οσμή. Όταν πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων ο υποθαλάμος νομίζει ότι έχετε ζεσταθεί πολύ και στέλνει σήμα στο σώμα σας να ιδρώσει για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία. Εάν θέλετε να μειώσετε τη νυχτερινή εφίδρωση οι ειδικοί συνιστούν να διατηρείτε το δωμάτιό σας τη νύχτα δροσερό, να αποφεύγετε τα ζεστά ντους, τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθείτε, να τρώτε ένα μικρό σνακ, κατά προτίμηση κάποιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε, όπως τα αμύγδαλα, και να αποφεύγετε την κατανάλωση καφείνης, αλκοόλ και ζάχαρης. 

12 Αύξηση βάρους

Κατά τη μέση ηλικία συγκεντρώνεται επιπλέον λίπος στην κοιλιακή περιοχή. Το βάρος μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση επηρεάζεται από πέντε παράγοντες: ορμόνες, διατροφή, άσκηση, άγχος και κληρονομικότητα. Και μπορεί επίσης να χάσετε μυϊκή μάζα – 0,6% ετησίως ή και περισσότερο – εάν δεν είστε σωματικά δραστήριοι και δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη.

13 Απώλεια οστικής πυκνότητας

Όσο λιγότερα οιστρογόνα παράγουν οι ωοθήκες σας, τόσο η απώλεια οστικής πυκνότητας επιταχύνεται. Αυτό μπορεί να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος. Μπορεί να χάσετε μέχρι και 20% σε οστική μάζα κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ετών της εμμηνόπαυσης. Η άσκηση μπορεί να σώσει τα οστά σας, φροντίστε να παραμείνετε δραστήριες.

14 Κακή μνήμη

Οι ορμονικές αλλαγές – μαζί με τα προεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως οι αλλαγές της διάθεσης και τα προβλήματα ύπνου – μπορεί να σας κάνουν πιο ξεχασιάρηδες και λιγότερο συγκεντρωμένους. Το άγχος παίζει επίσης ρόλο. Είναι δύσκολο να χαλαρώσετε, ειδικά όταν είστε σε περίοδο προεμμηνόπαυσης.

15 Μώλωπες

Η περίοδος της προεμμηνόπαυσης κάνει ορισμένες γυναίκες αδέξιες. Λόγω της διακύμανσης των ορμόνων το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο συχνά μελανιές.

16 Διαταραχές στον ύπνο

Οι διαταραχές στον ύπνο, όπως π.χ. η αυπνία, έχουν συσχετιστεί με την έλλειψη οιστρογόνων και συγκεκριμένα τα χαμηλά επίπεδα της προγεστερόνης, της ορμόνης που βοηθά στον ύπνο.

17 Αλλαγές στη διάθεση

Κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης παρουσιάζονται αλλαγές στη διάθεση και ξαφνική ευσυγκινησία. Η ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, η ευερεθιστότητα, το ξέσπασμα κλάματος οφείλονται σε πτώση των οιστρογόνων. Ενδέχεται όμως να είναι και συναισθηματική αντίδραση απέναντι στις αλλαγές.

18 Απώλεια ερωτικής διάθεσης

Η σεξουαλική ορμή μπορεί να μειωθεί για άλλους λόγους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ορμονικές μεταβολές, η κόπωση και η πιθανή αλλαγή αισθημάτων για τον σύντροφο σας.

19 Εύθραυστα νύχια

Δυστυχώς τα εύθραυστα νύχια είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις περισσότερες γυναίκες και αυξάνεται καθώς μπαίνετε στην εμμηνόπαυση λόγω των ορμονικών διαταραχών. Ο ψευδάργυρος και όπως και η βιοτίνη, που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της υγείας νυχιών και μαλλιών.

20 Υπερβολική κόπωση

Επειδή η σωματική σύσταση της γυναίκας αλλάζει, με αύξηση του λίπους και μείωση της μυϊκής μάζας, μειώνονται τα οιστρογόνα και η οστική πυκνότητα με αποτέλεσμα να νιώθετε πιο αδύναμες ή να κουράζεστε πιο εύκολα.