Επικαιρότητα:

Γιατί δεν μπορώ να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;

07 Φεβ. 2021 - 15:06 | Γυναίκα
Γιατί δεν μπορώ να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Πολλές έμπειρες μητέρες θα συμφωνήσουν με την άποψη ότι ο όρος « το βάρος του μωρού» μπορεί να είναι τόσο παραπλανητικός όπως και ο όρος «πρωινή αδιαθεσία.»

Όπως δηλαδή συμβαίνει με τις ναυτίες οι οποίες ταλαιπωρούν κάποιες μόνο γυναίκες το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα κιλά της εγκυμοσύνης, δεν αποβάλλονται μόλις γεννήσετε ανεξάρτητα από το βάρος του μωρού σας. Και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Εδώ είναι 9 παράγοντες που μπορούν να αναστείλουν την ικανότητά σας να ξεφορτωθείτε τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης.

Δεν προλαβαίνετε να γυμναστείτε

Ένας λόγος για τον οποίο πολλές μητέρες σταματούν την άσκηση είναι όχι επειδή βαριούνται αλλά επειδή δεν υπάρχει χρόνος. Εάν μάλιστα είστε εργαζόμενη μανούλα το πιθανότερο είναι να «ορμάτε» στο σπίτι αμέσως μετά το σχόλασμα και στο τέλος της ημέρας να είστε ασφαλώς εξαντλημένη. Αλλά ακόμα κι αν μένετε στο σπίτι με τα παιδιά σας, το πιθανότερο είναι να δίνετε μάχη με τον χρόνο για να βρείτε λίγα λεπτά μόνο για τον εαυτό σας.

Τρώτε (ακούσια) δύο γεύματα την ημέρα

Είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολλές μητέρες. Ετοιμάζετε για παράδειγμα το δείπνο για τα παιδιά και όλο και κάτι τσιμπολογάτε. Το βράδυ όταν τα παιδιά πέφτουν για ύπνο και έχετε επιτέλους λίγη ώρα να ξεκουραστείτε, συνήθως χαζεύοντας κάτι στην τηλεόραση, όλο και κάτι θα τσιμπήσετε πάλι. Έτσι όμως παίρνετε τουλάχιστον 100 ή και περισσότερες θερμίδες την ημέρα και μάλιστα χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.

Σταματήσατε τον θηλασμό

Η αλήθεια είναι ότι ο θηλασμός επιταχύνει την απώλεια κιλών της μητέρας, καθώς όσες μανούλες θηλάζουν καίνε ημερησίως 380 – 600 θερμίδες! Τι γίνεται όμως όταν σταματάει ο θηλασμός; Κάποια από τα κιλά επιστρέφουν. Εντελώς άδικο, το ξέρουμε…

Μια βόλτα στο πάρκο είναι άσκηση, αλλά…

Δεν χάνετε δυστυχώς και πολλές θερμίδες. Πρακτικά. κάποιος που βιάζεται και περπατάει μέσα σε 60 λεπτά καίει 243 θερμίδες. Για να χάσετε  όμως τουλάχιστον μισό κιλό την εβδομάδα, θα πρέπει να περπατάτε τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα ώστε να κάψετε γύρω στις 500 θερμίδες. Απλά μαθηματικά…

Ισορροπημένη διατροφή;

Εάν πραγματικά προσέχετε την διατροφή σας όμως η ζυγαριά δεν λέει να κατέβει, τότε προφανώς το πρόβλημα βρίσκεται στο μέγεθος της μερίδας σας.

Σας λείπει ύπνος

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται πέντε ώρες ή και λιγότερο τη νύχτα έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους τους, όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Epidemiology». Στοιχηματίζουμε ότι πολλές μητέρες κάνουν εκπτώσεις στον ύπνο τους, ειδικά οι νέες μανούλες.

Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι η καθημερινότητα με ένα μωρό είναι δύσκολη, ειδικά στις αρχές. Προσπαθήστε όμως με την πρώτη ευκαιρία να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δεν τρώτε πρωινό

Όπως όλοι, έτσι και οι μητέρες τα πρωινά τρέχουν να τα προλάβουν όλα! Κι ενώ καμιά μαμά δεν στέλνει το παιδί της στο σχολείο χωρίς πρώτα εκείνο να πιει γάλα και να φάει κάτι, οι πιθανότητες να το παραλείψουν για τον εαυτό τους είναι αρκετά μεγάλες. Εάν θέλετε όμως να «ξυπνήσετε» τον μεταβολισμό σας, μην παραλείπετε το πρωινό.

Φοράτε ακόμα τα ρούχα της εγκυμοσύνης (δυο χρόνια μετά)

Αυτή μπορεί να είναι η αιτία της διατήρησης των περιττών κιλών. Το γεγονός ότι φοράτε τα ρούχα της εγκυμοσύνης σας, που είναι άνετα, σαν κάνουν να αισθάνεστε οκ με την εικόνα σας και να επιλέξετε να φάτε ένα burger για παράδειγμα, αντί για μια σαλάτα.

Έχετε εστιάσει στο μωρό σας

Αυτή τη στιγμή τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το μωρό. Το καταλαβαίνουμε και όντως το συναίσθημα είναι καταπληκτικό. Αλλά μια ευτυχισμένη και υγιής μητέρα είναι εκείνη που έχει μια ευτυχισμένη και υγιή οικογένεια. Θέλετε το καλύτερο για το μωρό σας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Μην ντρέπεστε και ζητήστε βοήθεια, αν νιώθετε πολύ πιεσμένη. Η δική σας ευεξία είναι εξίσου σημαντική με του μωρού σας