Επικαιρότητα:

Οι γυναίκες που μεγάλωσαν χωρίς ισχυρή πατρική φιγούρα, αναπτύσσουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

24 Μαίου 2024 - 18:50 | Γυναίκα
Οι γυναίκες που μεγάλωσαν χωρίς ισχυρή πατρική φιγούρα, αναπτύσσουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

Το να μεγαλώνεις χωρίς την παρουσία μίας ισχυρής πατρικής φιγούρας  μπορεί να διαμορφώσει την προσωπικότητα σου ως γυναίκα. Όχι απαραίτητα με αρνητικό τρόπο. Η ανατροφή χωρίς την παρουσία μιας ισχυρής πατρικής φιγούρας, οδηγεί στην προσαρμογή σε σκληρές συνθήκες, χωρίς να τις έχεις επιλέξει.

Συγκεκριμένα, γυναίκες που έχουν μεγαλώσει χωρίς μία ισχυρή πατρική φιγούρα, αναπτύσσουν συχνά οκτώ χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, όπως η ανεξαρτησία και η ι ισχυρή θέληση. Την ίδια στιγμή, είναι λιγότερο συμπονετικές και διαισθητικές. Δεν πρόκειται για αναλλοίωτα στοιχεία του χαρακτήρα, αλλά είναι αρκετά συχνά σε γυναίκες που έχουν περάσει παρόμοιες εμπειρίες που της έχουν σημαδέψει και επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίον βλέπουν τον κόσμο.

Οι γυναίκες που μεγάλωσαν χωρίς ισχυρή πατρική φιγούρα, αναπτύσσουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

  • Αυτονομία
  • Ανθεκτικότητα
  • Ενσυναίσθηση
  • Αποφασιστικότητα
  • Προσαρμοστικότητα
  • Συναισθηματική δύναμη
  • Διαισθητική αντίληψη
  • Επιμονή

Αυτονομία

Τα κορίτσια που έχουν μεγαλώσει χωρίς έναν δυνατό μπαμπά,  μαθαίνουν από νωρίς τι θα πει ανεξαρτησία. Χωρίς την παρουσία ενός άνδρα, έχουν μάθει να λύνουν μόνες τους τα προβλήματα, κάτι που τους έχει οδηγήσει σε μεγάλη αυτονομία. Τα κορίτσια αυτά μαθαίνουν να επιλύουν τα προβλήματά τους, να αναλαμβάνουν προκλήσεις μόνες τους, χωρίς να βασίζονται στις πλάτες κανενός.

Πιστεύουν στον εαυτό τους και δεν ετεροκαθορίζονται. Αυτονομία δεν σημαίνει μόνο ικανότητα διαχείρισης των προσωπικών ζητημάτων, αλλά και των συναισθημάτων, την ικανότητα να επανέρχεσαι από τις δυσκολίες και τις αναποδιές. Δεν πρέπει να συνεπάγεται μοναχικότητα.  Ναι μεν, σημαίνει ότι μία γυναίκα τα καταφέρνει ότι μπορεί να σταθεί γερά στα πόδια της αλλά μπορεί παράλληλα να είναι ανοιχτή και πρόθυμη να δεχτεί βοήθεια όταν τη χρειάζεται.

Ανθεκτικότητα

Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να επανέρχεσαι από τις δυσκολίες και να μπορείς να προχωράς παρά τις αντιξοότητες. Είναι η δυνατότητα να κρατηθείς και να ξεπεράσεις τις απογοητεύσεις της ζωής. Όσες γυναίκες μεγάλωσαν χωρίς πατέρα, χρειάστηκε ν’ αντιμετωπίσουν τον πόνο και την απογοήτευση πολύ νωρίς στη ζωή τους.

 Όσο δυσβάστακτες και αν είναι οι εμπειρίες τους, τους έχουν εξοπλίσει με πολλή ψυχική ανθεκτικότητα.  Οι γυναίκες αυτές, όχι μόνον αντέχουν, αλλά και προοδεύουν σε συνθήκες αντίξοες. Μία γυναίκα με ψυχική ανθεκτικότητα δεν αφήνει τις δυσκολίες να την καθορίσουν. Αντίθετα, ανακαλύπτει ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία, εξελίσσεται και μαθαίνει. Ξέρει ότι η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της και δεν αφήνει τις διακυμάνσεις να τη βγάλουν από το δρόμο της.

Ενσυναίσθηση

Οι περισσότερες γυναίκες που μεγαλώνουν χωρίς μπαμπά αναπτύσσουν υψηλή ενσυναίσθηση.  Έχουν περάσει δύσκολα και έτσι, μπορούν να καταλάβουν και να συμμεριστούν τα συναισθήματα των άλλων.

Δεν κρίνουν τους άλλους από την επιφάνεια, αλλά αναλύουν τον άλλον προτού βγάλουν συμπεράσματα. Η ενσυναίσθησή τους αγγίζει τόσο τους ανθρώπους ατομικά, όσο και τα κοινωνικά ζητήματα, γενικά, με αποτέλεσμα να επιλέγουν δουλειές από όπου μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Αποφασιστικότητα

Γυναίκες που έχουν μεγαλώσει χωρίς τον μπαμπά τους, γίνονται πολύ αποφασιστικές. Έχουν άλλωστε κληθεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις μόνες τους, χωρίς να έχουν την υποστήριξη του πατέρα τους, με αποτέλεσμα ν’ αποκτήσουν ισχυρή θέληση. Οι γυναίκες με ισχυρή θέληση καταφέρνουν να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Δεν επιτρέπουν στα εμπόδια ή τις δυσκολίες να τους σταματούν. Αντίθετα, συνεχίζουν να προσπαθούν, διατηρώντας θετική διάθεση, χωρίς να ξεχνούν τον στόχο και την επιθυμία τους. Όσο για την αποτυχία, για τις γυναίκες με ισχυρή θέληση, δεν είναι παρά μία ευκαιρία για εξέλιξη και πρόοδο.

Προσαρμοστικότητα

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που αποκτούν οι γυναίκες που μεγαλώνουν χωρίς πατρική φιγούρα, είναι η προσαρμοστικότητά τους.  Η πρώιμη αντιμετώπισή τους με δυσμενείς συνθήκες και η διαχείριση της συναισθηματικής τους αναστάτωσης, τις έχει κάνει ευπροσάρμοστες.

Οι γυναίκες που είναι ευπροσάρμοστες, μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες, καθώς ξέρουν ότι οι ζωή είναι απρόβλεπτη. Οι γυναίκες αυτές, προσαρμόζουν τα πανιά τους, ανάλογα με τον άνεμο  βρίσκοντας πάντα τον τρόπο να μπουν ακόμη και σε αχαρτογράφητα νερά. Η προσαρμοστικότητά τους, τις έχει κάνει και πολυμήχανες. Βρίσκουν δηλαδή πάντα τον τρόπο να αξιοποιήσουν κάθε κατάσταση, όσο δύσκολη και αν είναι.

Συναισθηματική δύναμη

Η συναισθηματική δύναμη είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό που διέπει τις γυναίκες που έχουν μεγαλώσει χωρίς πατρική φιγούρα. Η δύναμή τους δεν εκπηγάζει ούτε από την καταστολή ούτε από τη στωικότητα, αλλά από την ικανότητά τους να καταλαβαίνουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Μία συναισθηματικά δυνατή γυναίκα αναγνωρίζει και βιώνει τα συναισθήματά της, χωρίς να πνίγεται από αυτά.  Δεν τη φοβίζει η συναισθηματική δυσφορία-αντίθετα, την αντιμετωπίζει απευθείας. Η συναισθηματική της δύναμη, τη βοηθά να κατανοήσει βαθιά τις ανάγκες και τα όριά της. Έτσι, δεν παρασύρεται από τους άλλους, ούτε πιέζεται από την ανάγκη να ευχαριστεί διαρκώς τους άλλους.

Στέκεται στα πόδια της, θέτει τα όριά της, ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπη με αντιξοότητες.

Διαισθητική αντίληψη

Όσες γυναίκες μεγάλωσαν χωρίς έναν πατέρα στον οποίον μπορούσαν να βασιστούν, γίνονται πολύ διαισθητικές. Είναι πολύ ευαίσθητες στα συναισθήματα των άλλων ενώ μπορούν να καταλάβουν και τα δικά τους συναισθήματα. Οι γυναίκες με υψηλή διαίσθηση διαχειρίζονται τις καταστάσεις με υποδειγματική ικανότητα. Αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα που μπορεί να ξεφεύγουν από τους άλλους, συντονίζονται στο περιβάλλον τους, ειδικά συναισθηματικά.

Η διαίσθησή τους έχει αναπτυχθεί από την αντιμετώπιση πολλών και διαφόρων συναισθηματικών καταστάσεων, τις οποίες έχουν αντιμετωπίσει από μικρή ηλικία. Για τις γυναίκες που έχουν μεγαλώσει χωρίς πατέρα, η διαίσθηση είναι μία δεξιότητα επιβίωσης που έχει γίνει «υπερδύναμη», αφού τις βοηθά να καταλαβαίνουν και να συνδέονται βαθιά με τους άλλους.

Επιμονή

Τέλος, οι γυναίκες που μεγαλώνουν χωρίς πατρική φιγούρα, είναι συχνά επίμονες. Η επιμονή είναι ικανότητα να συνεχίζεις, να προσπαθείς να υπερβείς τα εμπόδια και την αντιξοότητα, να παραμείνεις σταθερός στην επιδίωξη των στόχων σου. Μία γυναίκα με επιμονή δεν βγαίνει εύκολα από τον δρόμο της, δεν πτοείται από τις αποτυχίες ή τις αναποδιές, αλλά βρίσκει τρόπους να τις υπερβαίνει. Ξέρει καλά ότι, η επιτυχία δεν είναι εύκολη ούτε γρήγορη, αλλά για την επίτευξη υψηλών στόχων, απαιτείται επιμονή.

Η επιμονή τους είναι το αποτέλεσμα των προκλήσεων που έχουν αντιμετωπίσει από μικρές. Η υπέρβαση των εμποδίων, τις βοήθησε να διαμορφώσουν ψυχική ανθεκτικότητα, η οποία μεταφράζεται σε πνεύμα δύναμης και αντοχής στην ενήλικη ζωή.

Tip: Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών αυτών της προσωπικότητας, μπορεί να οδηγήσει στην προσωπική ανάπτυξη και να προάγει την εξέλιξη του ανθρώπου.

Το βασικό είναι να δείτε τα χαρακτηριστικά αυτά, όχι ως τα προϊόντα μίας δύσκολης ηλικίας, αλλά ως  απόδειξη της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητάς σας. Άλλωστε τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι αδυναμίες, αλλά δυνατά σημεία που απορρέουν από την αντοχή και τη δύναμή σας και φάνηκαν στην ικανότητά σας ν’ αντιμετωπίσετε τις αντιξοότητες της ζωής.

Η αυτονομία, η ενσυναίσθηση, η αυτάρκεια, η προσαρμοστικότητα, η συναισθηματική δύναμη, η διαισθητική αντίληψη, η επιμονή, είναι χαρακτηριστικά που σας κάνουν πιο δυνατή. Έχετε μάθει ν’ αξιοποιείτε την αποφασιστικότητά σας ώστε να πετυχαίνετε τους στόχους σας, βασίζεστε στη συναισθηματική σας δύναμη για ν’ αντιμετωπίζετε τις αντιξοότητες της ζωής,  ακούτε το ένστικτό σας, το οποίο σας καθοδηγεί στις σωστές αποφάσεις στη ζωή σας.

Το ταξίδι του καθενός είναι μοναδικό. Η δύναμη να διαμορφώνετε το αφήγημά σας και να κάνετε τα χαρακτηριστικά σας τη βάση για την εξέλιξή σας, είναι δική σας. Αγαπήστε και αποδεχτείτε ο παρελθόν σας, και μην το αφήνετε να σας στιγματίζει.

Πηγή: enikos.gr