Βασιλόπιτα καρυδάτη

Βασιλόπιτα καρυδάτη

Νέος χρόνος χωρίς βασιλόπιτα δεν γίνεται, γι΄ αυτό φτιάξτε με τα χεράκια σας την καρυδάτη  Βασιλόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής

250 γραμμ. αιγοπρόβειο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη

5 αυγά

2 πορτοκάλια (χυμός)

2 πορτοκάλια (ξύσμα)

1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική

1½ φλ. τσαγιού ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

1/2 φλ. τσαγιού μαύρη σταφίδα

500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 πρέζα αλάτι

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να το απορροφήσει. Στο χυμό πορτοκαλιού αραιώνουμε τη σόδα και τον προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι.

2. Στη χαμηλή ταχύτητα ανακατέματος ρίχνουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Αμέσως μετά προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.

3. Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 30 ή 32 εκ. αδειάζουμε τη βασιλόπιτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 45΄-50΄. (Εάν θέλουμε να ξεφορμάρουμε ολόκληρη την πίτα από το ταψί, πρέπει πριν βάλουμε το μείγμα να στρώσουμε το ταψί –το οποίο έχουμε ήδη βουτυρώσει– με λαδόκολλα).

4. Αφού ψηθεί, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.

argiro

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: