Διατροφή και παραγωγικότητα στην εργασία: Πώς συνδέονται και tips

12 Σεπ. 2023 - 13:40 | Διατροφή
Διατροφή και παραγωγικότητα στην εργασία: Πώς συνδέονται και tips

Η σημαντικότητα της καλής διατροφής είναι αναμφισβήτητη, καθώς αποτελεί ισχυρό θεμέλιο της υγείας και της ευημερίας μας. Είναι το κλειδί για έναν υγιή οργανισμό, έναν νου που λειτουργεί στο βέλτιστο βαθμό και συμβάλει σε έναν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής. Είναι στην ουσία το καύσιμο που τροφοδοτεί το σώμα μας, επηρεάζοντας κατευθείαν την παραγωγικότητά μας. Πέρα από την αναγκαία παροχή θρεπτικών συστατικών, η διατροφή επηρεάζει επίσης την ψυχολογική μας κατάσταση και την αντοχή μας στο άγχος και την κατάθλιψη.

Η σημασία της δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και στην απόδοση στην εργασία. Η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων μπορεί να αυξήσει την ενέργειά μας, να βελτιώσει τη συγκέντρωση και να αυξήσει την ανθεκτικότητα στο στρες. Αντίθετα, η κακή διατροφή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αίσθημα εκνευρισμού και κόπωσης που τις περισσότερες φορές φέρνει τη γνωστή σε όλους υπνηλία!

Γιατί η διατροφή επηρεάζει την παραγωγικότητα στην εργασία
Η απάντηση κρύβεται πίσω από τη γλυκόζη. Η γλυκόζη μπορεί να είναι το πιο απλό είδος υδατάνθρακα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την αποκλειστική τροφή του εγκεφάλου. Η έλλειψη αυτής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση στην εργασία. Αυτό όμως λύνεται εύκολα με την τακτική κατανάλωση μικρών γευμάτων και τη συχνή λήψη νερού. Οι υγιεινές τροφές σε μικρές ποσότητες συντελούν στη διατήρηση της γλυκόζης στα φυσιολογικά της επίπεδα και συνεπώς μας χαρίζουν τη συγκέντρωση  που όλοι αποζητούμε. 

Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες έχουν αντιληφθεί τη σύνδεση της παραγωγικότητας με το καλό φαγητό και επιλέγουν να την ενισχύσουν προσφέροντας στους εργαζομένους υγιεινά γεύματα, όπως για παράδειγμα τα εταιρικά γεύματα Fitness Meals. Αν η δική σου εταιρεία δε σου προσφέρει παρόμοια ευκολία, λάβε από μόνος σου δράση και προμηθεύσου φαγητό καλής ποιότητας. Στην περίπτωση που δεν είσαι λάτρης της μαγειρικής ή δεν έχεις χρόνο, στρέψου στα “παραδοσιακά” online apps, όπως το efood και βρες πλήθος διατροφικών πιάτων! 

Χρήσιμα tips για μία ισορροπημένη διατροφή στο γραφείο

1. Περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Η ζάχαρη και το junk food φαγητό έχουν την τάση να αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και στη συνέχεια το ίδιο απότομα να τα μειώνουν. Αυτό οδηγεί σε μία παροδική έκρηξη ενέργειας που συνήθως διαρκεί κάποια λεπτά. Στη συνέχεια έρχεται η πτώση και φέρνει μαζί της υπνηλία, κούραση και έλλειψη συγκέντρωσης.

2. Προτίμησε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Τροφές όπως η βρώμη και τα παξιμάδια από χαρούπι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και συνεπώς απελευθερώνουν τη γλυκόζη με σταθερό ρυθμό. Με αυτόν τον τρόπο η ενέργεια παραμένει σε σταθερά επίπεδα και αποφεύγεται το αίσθημα κόπωσης. Επιπλέον, τα προϊόντα ολικής αλέσεως αποτελούν ιδανική επιλογή και μπορείς να τα βρεις στην αγορά σε πολλές μορφές. 

3. Προετοίμασε τα γεύματά σου από το σπίτι
Είναι καιρός να βγάλεις από το ντουλάπια σου τα αγαπημένα ταπεράκια. Η σωστή προετοιμασία των γευμάτων της εβδομάδας, σου εξοικονομούν πέρα από χρόνο, και χρήματα. Μπορείς επίσης να ελέγξεις τις ποσότητες του φαγητού και να χρησιμοποιήσεις τα πιο αγνά υλικα. FACT! Η συνήθεια αυτή μπορεί να σε βοηθήσει και στη μείωση (και διατήρηση) του βάρους σου.

4. Πες ναι στην ποικιλία
Το πιάτο σου πρέπει να αποτελείται από όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Ένα ολοκληρωμένο γεύμα περιλαμβάνει πρωτείνη, υδατάνθρακα, φυτικές ίνες και λίπος. Βρες τις κατάλληλες αναλογίες για σένα και δες την ενέργειά σου να φτάνει στο απόγειο.

5. Πιες νερό
Πιες αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγεις την αφυδάτωση. Τα οφέλη του νερού είναι αμέτρητα και δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει. Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα δίπλα σου ένα ποτήρι και να πίνεις όσο πιο συχνά μπορείς, ακόμα και αν δε διψάς.

6. Φάε αργά
Σύμφωνα με έρευνες ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποιο χρόνο για να λάβει το αίσθημα του κορεσμού. Αν τρώμε γρήγορα ο οργανισμός δεν έχει λάβει το μήνυμα ότι έχει χορτάσει, ζητώντας παραπάνω ποσότητα από αυτή που χρειάζεται. Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού οδηγούν σε αίσθημα κούρασης και μειώνουν την παραγωγικότητα. Φάε λοιπόν τα γεύματά σου αργά και μην ξεχνάς να απολαμβάνεις το φαγητό σου! 

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι απλώς μια καλή πρακτική, αλλά μια αναγκαιότητα που πρέπει να υιοθετούμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μένει να θυμόμαστε πάντα ότι η διατροφή είναι ένα κλειδί για τη ζωή που επιθυμούμε, και η φροντίδα του σώματός μας αποτελεί επένδυση στο μέλλον μας!