Επικαιρότητα:

Είναι τα αυγά βλαβερά για τη χοληστερόλη; Νέα μελέτη αποκαλύπτει πόσα μπορείτε να φάτε

03 Απρ. 2024 - 18:30 | Υγεία
Είναι τα αυγά βλαβερά για τη χοληστερόλη; Νέα μελέτη αποκαλύπτει πόσα μπορείτε να φάτε

Μετά από χρόνια που οι γιατροί προειδοποιούσαν τους ασθενείς να αποφεύγουν τα αυγά από φόβο μήπως αυξηθεί η χοληστερόλη τους, όλο και περισσότερες έρευνες καταρρίπτουν αυτή την ιδέα.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν 12 εμπλουτισμένα αυγά την εβδομάδα είχαν επίπεδα χοληστερόλης παρόμοια με εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς αυγά, σύμφωνα με μια μελέτη που θα παρουσιαστεί στις 6 Απριλίου στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 140 άτομα με καρδιοπάθεια ή υψηλού κινδύνου για αυτήν, στα οποία ανατέθηκε τυχαία να τρώνε είτε 12 είτε περισσότερα αυγά την εβδομάδα, είτε να καταναλώνουν λιγότερα από δύο.

Όταν παρακολουθήθηκαν για τέσσερις μήνες, οι ερευνητές δεν είδαν καμία αρνητική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία στα άτομα που έτρωγαν αυγά κάθε μέρα και παρατήρησαν ακόμη και σημάδια πιθανών οφελών σε σύγκριση με εκείνους που απείχαν από τα αυγά, λέει η Δρ. Nina Nouhravesh, επικεφαλής συγγραφέας και ερευνήτρια στο Duke Clinical Research Institute στο Durham της Βόρειας Καρολίνας.

«Η κατανάλωση 12 εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα δεν επηρέασε αρνητικά τη χοληστερόλη τους», είπε η Δρ. Nouhravesh στο TODAY.com.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη βελτιώθηκε σε όσους έτρωγαν αυγά κάθε μέρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα άτομα άνω των 65 ετών σε αυτήν την ομάδα είδαν ακόμη και την HDL-«καλή» χοληστερόλη τους να αυξάνεται και την «κακή»-LDL χοληστερόλη να πέφτει.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να καταναλώσουν ενισχυμένα αυγά -τα οποία περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιώδιο και βιταμίνες D, B και E και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τα κανονικά- επειδή μπορεί να προσφέρουν ένα πιο υγιεινό προφίλ, σημειώνει η ειδικός.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον τύπο της τροφής που λαμβάνουν οι κότες. Τα ενισχυμένα αυγά είναι ευρέως διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ, αλλά είναι πιο ακριβά από τα κανονικά αυγά, προσθέτει. Η μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε περιοδικό ούτε έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. Χρηματοδοτήθηκε από το Eggland’s Best, αλλά αυτό δεν επηρέασε τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την Δρ. Nouhravesh.

Είναι τα αυγά βλαβερά για τη χοληστερόλη σας;

Όλες οι πρόσφατες μελέτες αθωώνουν το αγαπημένο τρόφιμο, επομένως τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας συμφωνούν με άλλες έρευνες, λέει ο Δρ. James O’Keefe, μέλος της ομάδας εργασίας διατροφής και τρόπου ζωής του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, αλλά την χαρακτήρισε επαρκή.

«Τα αυγά δεν είναι “το κακό”. Είναι μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών και μπορείτε να τα απολαύσετε με μέτρο», λέει στο TODAY.com ο O’Keefe, διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας στο Saint Luke’s Mid America Heart Institute και προσθέτει.

«Στην επιστήμη, είμαστε περήφανοι που αλλάξαμε γνώμη. Αυτές είναι ενδιαφέρουσες, ισχυρές νέες μελέτες. Η παλιά συμβουλή ήταν λάθος και δεν ντρεπόμαστε γι’ αυτό. Βασίστηκε σε ανεπαρκείς πληροφορίες».

Ένα αυγό την ημέρα δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2020. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αυγών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ανέφερε μια μελέτη του 2019. Ένα σημαντικό θέμα μπορεί να είναι με τι τα συνοδεύετε, όπως το μπέικον ή το λουκάνικο, τα οποία είναι από τα κορυφαία τρόφιμα που αποφεύγουν οι καρδιολόγοι.

Μπορείτε να τρώτε αυγά κάθε μέρα;

Τα αυγά περιέχουν οκτώ βασικά θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, υγιή λίπη και αντιοξειδωτικά και είναι μία από τις μοναδικές φυσικές πηγές τροφής βιταμίνης D, λέει η διαιτολόγος Natalie Rizzo στο TODAY. Είναι επίσης μια καλή πηγή χολίνης, η οποία είναι σημαντική για τη λειτουργία του ήπατος, του εγκεφάλου και των μυών, καθώς και για το μεταβολισμό και τη σύνθεση της κυτταρικής μεμβράνης.

Η πρωτεΐνη στο αυγό βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι και μπορεί να τους αποτρέψει από το να τρώνε πάρα πολλούς «κακούς υδατάνθρακες», όπως πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες που βρίσκονται στο γρήγορο φαγητό και τα ζαχαρούχα ποτά, λέει ο Δρ. O’Keefe.

Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών είναι επίσης σημαντική καθώς οι άνθρωποι χάνουν μυϊκή μάζα με τη γήρανση -και το αυγό είναι ένας φθηνός, πρακτικός τρόπος για την αύξηση της πρωτεΐνης στη διατροφή. Ο Δρ. O’Keefe λέει ότι δύο αυγά την ημέρα επί έξι ημέρες την εβδομάδα μια λογική ποσότητα. Καλό είναι να αναζητήσετε αυγά εμπλουτισμένα με ωμέγα-3, επειδή λέει ότι αποδεικνύεται σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την καρδιαγγειακή υγεία.

«Προσωπικά λατρεύω τα αυγά και τρώω τουλάχιστον 14 την εβδομάδα, αλλά πετάω τουλάχιστον τους μισούς κρόκους γιατί εκεί βρίσκεται όλη η χοληστερόλη. Αν έχετε διαβήτη ή καρδιακή νόσο, θα περιοριζόμουν σε πέντε κρόκους την εβδομάδα, αλλά μπορείτε να τρώτε πραγματικά όσα ασπράδια. Είναι εντελώς ουδέτερα», σημειώνει.

Η νέα μελέτη ενθάρρυνε τους ασθενείς να τρώνε ολόκληρο το αυγό, επομένως η κατανάλωση τόσο των κρόκων όσο και των ασπραδιών δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στη χοληστερόλη σε άτομα που έτρωγαν 12 ενισχυμένα αυγά την εβδομάδα, λέει η Δρ. Nouhravesh. Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να μιλήσουν με τον καρδιολόγο τους ή έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη διατροφή τους, προσθέτει.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων

Οι πολύ υψηλές ποσότητες χοληστερόλης στη διατροφή αυξάνουν λίγο τη χοληστερόλη στο αίμα, επομένως είναι λογικό να δίνουμε προσοχή σε αυτήν, ειδικά για άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, λέει ο Δρ. O’Keefe. Αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα πρόχειρα φαγητά και την προσθήκη ζάχαρης, επειδή παραμορφώνουν τις ορμόνες και προκαλούν λιγούρες, οδηγώντας σε ανθυγιεινή διατροφή, προσθέτει.

«Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια φυσική καθαρή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και είναι επίσης πλούσια σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι πολύ καλό να τρώτε δύο αυγά την ημέρα, 12 αυγά την εβδομάδα. Αν αυτό σας κάνει να ανησυχείτε για τη χοληστερόλη, πετάξτε τον άλλο κρόκο όπως εγώ», καταλήγει ο Δρ. O’Keefe.

Πηγή: oloygeia.gr