Επικαιρότητα:

Τέσσερις απλές ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν στην πέψη

06 Μαίου 2024 - 19:45 | Υγεία
Τέσσερις απλές ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν στην πέψη

Κάποιες μέρες του χρόνου τείνουμε να καταναλώνουμε πιο ζαχαρούχα, λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα. Μία τέτοια μέρα είναι η Κυριακή του Πάσχα, όπου μάλιστα έρευνες έχουν δείξει, ότι ο μέσος ενήλικας λαμβάνει τότε, κατά μέσο όρο 6000 θερμίδες. Άρα είναι επόμενο να αισθανθούμε δυσπεψία και καούρα.

Αν εσύ θέλεις να αποφύγεις τέτοια συμπτώματα και γενικότερα να βελτιώσεις την πεπτική σου υγεία, πόσο μάλλον αν υποφέρεις από χρόνια πεπτικά προβλήματα, υπάρχουν μερικές ασκήσεις, που μπορείς να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου και να βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη. Αυτές ποικίλλουν σε δυσκολία και ένταση και τις προτείνει η ομάδα του Alabama Colon & Rectal Institute.

Περπάτημα
Αν και μπορεί να φαίνεται απλό, το γρήγορο περπάτημα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πεπτική σου κατάσταση. Κατά τη διάρκεια μίας βόλτας, το πεπτικό σύστημα ενεργοποιείται από την κίνηση. Αυτή η κινητικότητα αναγκάζει το στομάχι και τα έντερα να συστέλλονται, ωθώντας τα τρόφιμα και τα απόβλητα σε όλο το σύστημα πιο αποτελεσματικά.

Περπατώντας μόνο μερικά τετράγωνα καθημερινά, μπορεί να μειωθεί το φούσκωμα και να έχεις πιο σταθερές κενώσεις του εντέρου. Μπορείς να περπατάς 20-30 λεπτά μερικές φορές την εβδομάδα και να αυξήσεις τα χιλιόμετρα, μόλις νιώσεις πιο άνετα.

Yoga
Η yoga έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την υγεία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, ορισμένες στάσεις yoga, όπως «ο κάτω σκύλος», «η πόζα με σκάφος ή Navasana», και «η στάση του παιδιού» μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ασκήσεις μπορούν να χαλαρώσουν τους μύες, ενώ παράλληλα να ενισχύσουν τον πυρήνα σου.

Ασκήσεις κοιλιακών
Και συγκεκριμένα sit-ups και crunches. Ασκήσεις δηλαδή στις οποίες είσαι ξαπλωμένη στο πάτωμα με λυγισμένα τα γόνατα και σηκώνεις το πάνω μέρος του σώματος, προκειμένου να γυμναστούν οι κοιλιακοί. Μπορείς να κάνεις άσκηση κοιλιακών με 8-10 επαναλήψεις, μερικές φορές την εβδομάδα και να αυξήσεις τη συχνότητα με την πάροδο του χρόνου. Οι ασκήσεις για την κοιλιά μπορούν να ενισχύσουν τους μύες και να συμβάλλουν σε ένα πιο αποτελεσματικό πεπτικό σύστημα.

Ποδηλασία
Η γρήγορη κίνηση της ποδηλασίας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, τονώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθά στη δυσκοιλιότητα. Εκτός από αυτά τα οφέλη, η ποδηλασία μπορεί να μειώσει το λίπος στην κοιλιά, τον τύπο λίπους που είναι πιο πιθανό να συμβάλλει σε προβλήματα υγείας, αφού είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσεις πεπτικά προβλήματα όπως το GERD (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), εάν είσαι υπέρβαρος.

πηγή: ladylike.gr