Οι άνθρωποι που είναι πραγματικά υποκριτές, εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές

28 Μαρ. 2024 - 20:35 | Ψυχολογία
Οι άνθρωποι που είναι πραγματικά υποκριτές, εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές

Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσουμε έναν άνθρωπο που υποκρίνεται. Άλλωστε, οι περισσότεροι ψεύτικοι άνθρωποι, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να φαίνονται αυθεντικοί και να ξεγελούν τους άλλους.

Ένας αυθεντικός άνθρωπος ωστόσο, είναι, πάνω απ’ όλα, συνεπής στις πράξεις του, τηρεί τον λόγο του, σε αντίθεση με τον υποκριτή που, άσχετα αν το αρνείται, αθετεί συστηματικά τον λόγο του. Τους ψεύτικους ανθρώπους μπορεί κανείς να τους καταλάβει παρατηρώντας ορισμένες διακριτικές συμπεριφορές.

9 χαρακτηριστικές συμπεριφορές των υποκριτών

  • Διαρκής αναζήτηση επιβεβαίωσης
  • Ασυνέπεια λόγων και πράξεων
  • Υπερβολικές κολακείες
  • Απουσία ενσυναίσθησης
  • Παριστάνουν πάντα το θύμα
  • Απουσία ουσιαστικών σχέσεων
  • Καυχιούνται συχνά
  • Είναι πολύ αμυντικοί
  • Δυσκολεύονται στην έκφραση των συναισθημάτων τους

Οι 9 χαρακτηριστικές συμπεριφορές, μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος δεν είναι γνήσιος, άσχετα από το τι ισχυρίζεται.

Διαρκής αναζήτηση επιβεβαίωσης

Η ανάγκη για επιβεβαίωση είναι ένα σημάδι που μαρτυρά ότι ένας άνθρωπος είναι ψεύτικος. Είναι  ανθρώπινο να θέλουμε ν’ ακούμε μία ενθαρρυντική κουβέντα μία στο τόσο, αλλά η διαρκής ανάγκη επιβεβαίωσης, δείχνει απουσία αυθεντικότητας. Αυτό μπορεί να γίνεται στην προσπάθεια των ανθρώπων ν’ αποσπούν την επιδοκιμασία των άλλων. Έτσι, προσπαθούν να διατηρήσουν την ψεύτικη εικόνα τους,  ή να κρύψουν τις ανασφάλειές τους.

Οι ψεύτικοι άνθρωποι υπερβάλλουν όταν περιγράφουν τα κατορθώματά τους, άσχετα από το πόσο ασήμαντα είναι. Η κολακεία του εαυτού τους, τους θρέφει, γι’ αυτό αναζητούν διαρκώς τα κομπλιμέντα και τον θαυμασμό, κάνοντάς τους να υπερβάλλουν στην περιγραφή των κατορθωμάτων τους. Αν παρατηρήσετε ότι ένας άνθρωπος επιζητά διαρκώς την επιβεβαίωση των άλλων, ενώ παράλληλα δείχνει παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για τους άλλους, τότε έχετε να κάνετε μ’ έναν ψεύτικο, μη αυθεντικό άνθρωπο.

Ασυνέπεια λόγων και πράξεων

Η ασυνέπεια λόγων και πράξεων είναι χαρακτηριστικό σημάδι της ψεύτικης φύσης μερικών ανθρώπων. Μπορεί, οι άνθρωποι αυτοί, να κάνουν κήρυγμα για τη σημασία της ειλικρίνειας και της ευθύτητας ενώ, την ίδια στιγμή κουτσομπολεύουν και κακολογούν τους ανθρώπους γύρω τους. Η ασυνέπεια ανάμεσα στο όσα λένε και τον τρόπο που ενεργούν στη ζωή τους, μαρτυρά ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ενεργούν με βάση ένα γερό σύστημα αξιών, αλλά κατευθύνονται από την ανάγκη να παραπλανούν τους άλλους.

Υπερβολικές κολακείες

Η κολακεία είναι μία τακτική των ψεύτικων ανθρώπων, η οποία τους βοηθά να φαίνονται συμπαθείς και γοητευτικοί. Η υπερβολική, η τραβηγμένη κολακεία, γίνεται αισθητή και αποτελεί σημάδι υποκρισίας. Βέβαια, η κολακεία μπορεί ν’ αυξήσει το κοινωνικό κεφάλαιο του ανθρώπου, αλλά όταν γίνεται αντιληπτή ως υποκριτική, εύκολα καταστρέφει τη φήμη και την αξιοπιστία του ανθρώπου.

Απουσία ενσυναίσθησης

Γενικά, η ενσυναίσθηση είναι ιδιότητα των αυθεντικών ανθρώπων. Οι αληθινοί άνθρωποι νοιάζονται ειλικρινά για τους άλλους και τα προβλήματά τους. Σε αντίθεση με τους ψεύτικους ανθρώπους, οι οποίοι είναι ανίκανοι να προσποιηθούν την ικανότητα αυτή. Μπορεί να δείχνουν ότι ενδιαφέρονται, στην προσπάθεια να διατηρήσουν την εικόνα τους, αλλά το ενδιαφέρον τους αυτό δεν έχει διάρκεια και δεν είναι ουσιαστικό. Στην πραγματικότητα, δεν θέλουν ν’ ακούσουν την άποψη των άλλων ανθρώπων, ειδικά αν κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Παριστάνουν πάντα το θύμα

Μία διακριτική συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τους ψεύτικους ανθρώπους, είναι η τάση που έχουν να παριστάνουν το θύμα.  Θέλουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα προσαρμόζοντας την παρουσίαση του εαυτού τους, ώστε να φαίνεται ότι, σε κάθε υπόθεση, οι ίδιοι  είναι πάντα το θύμα, ακόμη και δεν είναι έτσι.

Με τη θυματοποίησή τους, οι μη αυθεντικοί άνθρωποι καταφέρνουν να κερδίζουν τον οίκτο και την προσοχή των άλλων, ενώ μπορούν βολικά ν’ αποφεύγουν ν’ αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Πρόκειται για μία χειριστική τακτική που δυσχεραίνει την ικανότητα των ανθρώπων να δυο τις πραγματικές τους προθέσεις.

Απουσία ουσιαστικών σχέσεων

Οι αληθινοί άνθρωποι έχουν στη ζωή τους ουσιαστικές και βαθιές σχέσεις. Τις έχουν δημιουργήσει επενδύοντας χρόνο και προσπάθεια καλλιεργώντας τους δεσμούς και τις επαφές τους, μέσα από τη γνήσια και πηγαία φροντίδα που δείχνουν  στους ανθρώπους. Ένας ψεύτικος άνθρωπος, αντίθετα, παλεύει να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις. Μπορεί οι αλληλεπιδράσεις τους να φαίνονται επιφανειακά καλές, όμως δεν είναι σχέσεις με συναισθηματικό βάθος. Ο λόγος για την απουσία ουσιαστικών σχέσεων στη ζωή των ψεύτικων ανθρώπων, είναι ο φόβος τους να πλησιάσουν τις ανθρώπους, με τον κίνδυνο ν’ αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Καυχιούνται συχνά

Ο κομπασμός είναι συχνά μία ένδειξη που μαρτυρά ότι έχουμε να κάνουμε μ’ έναν ψεύτικο άνθρωπο. Οι άνθρωποι που υποκρίνονται στη ζωή τους νιώθουν έντονη την ανάγκη να επιδεικνύουν τα κατορθώματα και τα επιτεύγματά τους, ακόμη και αν είναι άσχετα με τη συζήτηση. Άσχετα από το θέμα της συζήτησης, οι άνθρωποι αυτοί θα βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να χωθούν και να παινέψουν τον εαυτό τους.

Αν εσείς μιλάτε για την εκδρομή που πήγατε το τριήμερο, εκείνος θα πεταχτούν και θ’ αρχίσουν να μιλούν για τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Με τον χρόνο, η συμπεριφορά τους αυτή αρχίζει να γίνεται αντιληπτή ως μία απελπισμένη προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή και να εισπράξουν τον θαυμασμό. Η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητά τους, είναι πάντα υπό αμφισβήτηση.

Είναι πολύ αμυντικοί  

Γενικά, οι αυθεντικοί άνθρωποι δέχονται τα σχόλια και την κριτική, τα θεωρούν ως αφορμή να γίνουν καλύτεροι, να εξελιχθούν. Οι ψεύτικοι άνθρωποι όμως αντιδρούν διαφορετικά. Μπορεί να γίνουν πολύ αμυντικοί, ακόμη και εχθρικοί όταν δέχονται κριτική, νιώθουν ότι τα σχόλια και οι παρατηρήσεις μπορεί να χαλάσουν την εικόνα που έχουν τόσο προσεκτικά κατασκευάσει. Παίρνουν τα πάντα πολύ προσωπικά, ενώ δεν αποκλείεται να ξεσπάσουν ή να κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους λάθη.

Δυσκολεύονται στην έκφραση των συναισθημάτων τους

Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι ενός ψεύτικου ανθρώπου είναι η δυσκολία του να εκφράσει τα συναισθήματά του. Μπορεί ακόμη και κρύβει τα αισθήματά του, ή να προσποιείται, λες και, αν δείξει ευαλωτότητα, θα εκτεθεί. Να θυμάστε ότι, είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος να βιώνει όλο το φάσμα των συναισθημάτων, και είναι υγιές να τα εκφράζει. Αν όμως κάποιος μονίμως υποκρίνεται ότι είναι καλά και χαρούμενος, αυτή η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να είναι ψεύτικη ή υπερβολική, σημάδι ότι κρύβει τον πραγματικό εαυτό του.

Τελικές σκέψεις: Αναζητώντας την αυθεντικότητα

Οι 9 αυτές συμπεριφορές μπορούν να μαρτυρήσουν πότε ένας άνθρωπος φορά προσωπείο. Στο περίπλοκο τοπίο των ανθρωπίνων σχέσεων, η αυθεντικότητα είναι ένας φάρος που καθοδηγεί της ουσιαστικές σχέσεις της ζωής μας. Η αυθεντικότητα όμως, απαιτεί θάρρος και δύναμη.

Πηγή: enikos.gr