Πώς μπορώ να κάνω ένα μικρό χώρο να δείχνει μεγαλύτερος;

22 Φεβ. 2022 - 19:09 | Χρήσιμες συμβουλές
Πώς μπορώ να κάνω ένα μικρό χώρο να δείχνει μεγαλύτερος;

Είτε μιλάμε για ένα διαμέρισμα-στούντιο 20 τετραγωνικών μέτρων, είτε για ένα μικροσκοπικό σπίτι, είτε για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο στο σπίτι σας, ακολουθώντας μερικές βασικές συμβουλές σχεδιασμού, μπορείτε να κάνετε κάθε μικρό χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος.

Δώστε έμφαση στο χρώμα
Όταν σκέφτεστε να κάνετε ένα μικρό δωμάτιο μεγαλύτερο, το προφανές μέρος από το οποίο πρέπει να ξεκινήσετε είναι το χρώμα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα ανοιχτά χρώματα κάνουν έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και τα σκούρα χρώματα κάνουν έναν χώρο να φαίνεται μικρότερος. Ενώ αυτό ισχύει γενικά, εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα χρώματα. Για παράδειγμα, τα σκούρα ξύλινα πατώματα μπορούν να αντισταθμιστούν με ανοιχτόχρωμους τοίχους και έπιπλα. Αυτή η αντίθεση μεταξύ του φωτός και του σκούρου μπορεί να λειτουργήσει για να προσθέσει οπτικό ενδιαφέρον και βάθος σε έναν χώρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδυάσετε ανοιχτόχρωμα δάπεδα με ανοιχτούς τοίχους και η χαμηλή αντίθεση μπορεί να λειτουργήσει για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ενός συνεχούς και εκτεταμένου χώρου.

Ακολουθήστε μινιμαλιστικό στυλ διακόσμησης
Λόγω του μεγέθους του, είμαστε περιορισμένοι στο πόσα έπιπλα και αξεσουάρ μπορούμε να ενσωματώσουμε σε έναν μικρό χώρο. Ωστόσο,  ορισμένες φορές έχουμε την τάση να γεμίζουμε έναν χώρο με πάρα πολλά πράγματα. Ο καλύτερος τρόπος για να το ξεπεράσετε αυτό είναι να αναζητήσετε τρόπους για να αποθηκεύσετε και να οργανώσετε τα πράγματα έτσι ώστε να είναι εκτός οπτικού πεδίου. Και ενώ είναι σημαντικό να περιορίσετε τα πράγματα στο ελάχιστο, είναι επίσης σημαντικό να ακολουθήσετε μίνιμαλ σχεδιασμό και μοτίβα.

Όταν επιλέγετε δάπεδο, για παράδειγμα, κρατήστε το όσο το δυνατόν πιο απλό. Αν χρησιμοποιείτε ξύλο, επιλέξτε είδη ξύλου με σταθερό χρωματισμό και διακριτική κόκκωση και αποφύγετε τα υπερβολικά έντονα σημάδια και τις χρωματικές διαφοροποιήσεις. Αυτό ισχύει και για την επιλογή του βινυλίου ή του laminate δαπέδου σας. Συνιστώνται επίσης φαρδιές σανίδες, καθώς έχουν λιγότερες ενώσεις.

Δημιουργήστε την ψευδαίσθηση του χώρου
Υπάρχουν μερικά μικρά κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία της ψευδαίσθησης του χώρου. Οι καθρέφτες, τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην αντανάκλαση του φυσικού φωτός και να φωτίσουν έναν χώρο. Με το δάπεδο, τοποθετώντας σανίδες παράλληλα με τον μακρύτερο τοίχο, μπορείτε να επιμηκύνετε οπτικά τον χώρο. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε το δάπεδό σας διαγώνια σε όλο το δωμάτιο. Αυτό το τέχνασμα κάνει έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και ισχύει για οποιοδήποτε υλικό δαπέδου, συμπεριλαμβανομένου του σκληρού ξύλου, του βινυλίου, των πλακιδίων και του laminate.

Ιδέες σχεδιασμού και διακόσμησης για τη μεγιστοποίηση ενός μικρού χώρου

Εκτός από τις προαναφερθείσες συμβουλές σχεδιασμού για να κάνετε ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες ενός χώρου.

Χρησιμοποιήστε τον κάθετο χώρο
Εκμεταλλευόμενοι τους άδειους τοίχους με την ανάρτηση ραφιών και ντουλαπιών απελευθερώνετε χώρο στο δάπεδο, γεγονός που θα κάνει τον χώρο σας να μοιάζει μεγαλύτερος. Ένα άλλο έξυπνο τέχνασμα εξοικονόμησης χώρου είναι η τοποθέτηση επιτοίχιων φωτιστικών και απλίκες αντί για επιτραπέζιες ή ανεξάρτητες λάμπες σε υπνοδωμάτια, μπάνια, χώρους εργασίας, διαδρόμους και σαλόνια.

Προσθέστε ενσωματωμένα ράφια και αποθηκευτικούς χώρους
Τα εντοιχισμένα ράφια μπορούν να σας βοηθήσουν να κερδίσετε χώρο στο δάπεδο, παρέχοντας παράλληλα ένα μέρος για την αποθήκευση και την οργάνωση αντικειμένων. Εάν εργάζεστε με ένα μικρό υπνοδωμάτιο, οι πόρτες ντουλάπας με καθρέφτη λειτουργούν τέλεια για να ανοίξετε το χώρο. Και σε μια μικρή κουζίνα ή ένα μικρό σαλόνι, το να ανεβάσετε τα ράφια μέχρι το ταβάνι μπορεί να δημιουργήσει την οπτική ψευδαίσθηση υψηλότερων οροφών.

Μεγάλη ποικιλία σε βινυλικά δάπεδα για να δημιουργήσετε την σωστή αίσθηση στον χώρο σας θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.plastelhome.gr